Plantaardige oliën kunnen onder andere worden gebruikt om te masseren maar ook het lichaam, het haar en het gezicht te hydrateren. Bij gebruik in 100% pure vorm en vooral als ze worden verkregen door koudpersen, hebben ze een enorm voordeel ten opzichte van de meest voorkomende synthetische actieve ingrediënten die in de andere producten worden gebracht, waaronder agressieve chemische componenten; onder hen de parabenen.

Ze zijn uiterst veelzijdig en nuttig, vooral in huid- en haarverzorging. Veel plantaardige oliën worden ook gebruikt voor therapeutische doeleinden. De plantaardige olie van elke plant heeft zijn eigen therapeutische eigenschappen.

Ze worden voornamelijk gewonnen door koudpersen en maceratie, waardoor de oliën in hun meest natuurlijke en pure vorm worden bewaard. Afhankelijk van de plant kunnen ze worden gewonnen uit zaden, groenten en fruit.

In aromatherapie zijn plantaardige oliën ook bekend als drageroliën of basisoliën. Ze worden dragers genoemd omdat ze de essentiële oliën “dragen” (dun), en kunnen worden gekozen om hun eigenschappen te voltooien.

In deze blog 6 belangrijke plantaardige olien voor haar en huidverzorging

1. Druivenpitolie
De olie gewonnen uit druivenpitten bevat een hoog gehalte aan tocoferol en linolzuur, die verantwoordelijk zijn voor de verschillende toepassingen. Tocoferol, beter bekend als vitamine E, is een super-antioxidant die helpt het huidweefsel te onderhouden en te regenereren en te revitaliseren. Linolzuur of Omega-6 is een vetzuur met ontstekingsremmende eigenschappen, zeer belangrijk bij wondgenezing.

2. Avocado-olie
Avocado-olie is één van de gezondste en meest heilzame plantaardige oliën. Het bevat fytosterol, vitamine A en E en Omega-6 en 9. Deze olie remt de vorming van vrije radicalen, vertraagt de vorming van rimpels en striae, regenereert en hydrateert de huid diep. Ook geschikt voor haar, versterkend, hydraterend, geeft glans, herstelt droog haar en brengt flexibiliteit aan droog en broos haar.

3. Rozenbottelolie
Het is rijk aan onverzadigde vetzuren zoals linoleenzuur (Omega-3), linolzuur (Omega-6), oliezuur (Omega-9), palmitinezuur, stearinezuur, myristinezuur en palmitolzuur. Het bevat ook een stof genaamd tretinon, afgeleid van retinol (vitamine A), die epitheelweefsel vernieuwt en reconstrueert. Het heeft ook tocoferol, antioxidanten afgeleid van vitamine E.

4. Arganolie
Arganolie is een uitstekende vocht inbrengende olie voor huid en haar. Beschermt de huid tegen schade door vrije radicalen. Het bevat squaleen, een bestanddeel van de menselijke huid en wordt daarom gemakkelijk opgenomen. Het is een ultra vocht inbrengende olie. Stimuleert de hoofdhuidcirculatie, voorkomt haaruitval en herstelt de droogheid van het haar. Omdat het extreem dun is en snel wordt geabsorbeerd, wordt het gebruikt als een conditioner na het wassen. Glanst huid en haar.

5. Jojoba-olie
Jojoba-olie is samengesteld uit vitamine A, B1, B2 en E, myristinezuur, maar de samenstelling wordt bijna uitsluitend gegeven door ceramide, aanwezig in 96% van de olie. Ceramide is een soort lipide dat van nature tussen de haarschubben voorkomt.

Naast de verzachtende en bevochtigende eigenschappen van ceramide, heeft vitamine E in de olie een antioxiderende werking en biedt myristinezuur een ontstekingsremmende werking en beschermt het tegen huidirritatie.

Jojoba-olie is ook een bron van B-complexvitaminen, zoals het geval is met vitamine B5. De voedingsstof, ook bekend als pantotheenzuur, helpt bij de behandeling van huidreacties veroorzaakt door radiotherapie en kan het genezingsproces van snijwonden en wonden versnellen.

6. Ricinusolie
Ricinusolie is een krachtige vocht inbrengende olie voor huid en haar. Het wordt snel opgenomen door de huid; en direct nadat het is opgenomen, stimuleert het de collageenproductie. Dit maakt het effectief in het verminderen van rimpels en puistjes, acne, oogzakken, zonnebrand, droge huid en o.a. striae. Naast de behandeling van de hoofdhuid, verzorgt en hydrateert ricinusolie het haar, waardoor gespleten punten worden voorkomen. Helpt bij het versterken en verbetert haaruitval.

Vorig artikel4 voordelen van druivenpitmeel
Volgend artikelQuickscan werpt licht op kwetsbare jongvolwassenen met psychische problemen