Meer dan een goed humeur uiten, kan een glimlach ook ons lichaam ten goede komen. En dat simpele gebaar heeft veel meer positieve gevolgen.

Ken je het gezegde: Lachen is het beste medicijn? Het is logisch in het wetenschappelijke universum, omdat de glimlach stress helpt verminderen, lichaam en geest ten goede komt en de emotionele toestand positief verandert en het welzijn verbetert.

Studies on the Science of Smiles geven aan dat een goede dagelijkse dosis glimlachen goed is voor je gezondheid en misschien wel het beste medicijn is voor jou en je gezin. Daarom hebben we in deze blog verschillende redenen genoemd waarom je altijd moet glimlachen:

1. Lachen veroorzaakt geluk
Glimlachen is goed voor de gezondheid, is de afgifte van hormonen zoals serotonine en endorfine, die verband houden met gevoelens van plezier en geluk. Deze hormonen werken zowel in ons lichaam als in onze geest. Daarom is het gevoel van welzijn bijna een automatische reactie als we gelukkig zijn en glimlachen.

2. Lachen maakt je sympathieker
Wie bijvoorbeeld met publiek aanwezig is, kent het belang van een glimlach. Het kan een slechte werksituatie veranderen en zelfs resulteren in een verkoop of een goede deal. Experts hebben ontdekt dat mensen die het meest glimlachen vriendelijker, en zelfs competenter lijken. Bovendien heb je je misschien gerealiseerd dat lachen besmettelijk is. Dus als je lacht en anderen hetzelfde doen, is iedereen een beetje gelukkiger.

3. (Glim)lachen is goed voor het lichaam
Een studie die in 2006 werd gepubliceerd door de School of Medicine van de Loma Linda University in Californië (VS), wijst erop dat gelach de productie en activiteit in het lichaam van NK-cellen (Naturalkillercellen) verhoogt, die verantwoordelijk zijn voor het vernietigen van virussen en zelfs tumoren, aanwezig in het lichaam. En meer: de glimlach is gebruikt als humaniseringsbron bij de zorg voor patiënten in ziekenhuizen over de hele wereld.

4. De glimlach is goed voor de bloedstroom
Als je lacht, neemt je bloedstroom toe, waardoor de functie van de bloedvaten verbetert, wat je beschermt tegen hartaanvallen en andere cardiovasculaire problemen.

5. Lachen vermindert cortisol
Hetzelfde proces dat endorfine afgeeft terwijl je lacht, vermindert ook het hormoon cortisol. Deze is in de eerste plaats verantwoordelijk voor negatieve gevoelens zoals angst en stress. Bovendien kunnen degenen die in een constant goed humeur leven, risicosituaties vanuit een ander perspectief bekijken en elk probleem op een meer realistische en minder bedreigende manier zien.

6. Een glimlach maakt je aantrekkelijker
Volgens onderzoek zijn mensen aantrekkelijker als ze glimlachen. Doe dit experiment: ga de ene dag op pad zonder je tanden aan iemand te laten zien en lach de volgende dag naar iedereen die je tegenkomt. Het is zeer waarschijnlijk dat uw glimlach infecteert en ongebruikelijke ervaringen genereert.

Kortom…
Is er iets beters dan ons goed te voelen en tegelijkertijd goed voor elkaar te doen? ‘Elke keer dat je naar iemand lacht, is het een daad van liefde’, zoals moeder Teresa zei.

Foto: Vinicius Wiesehofer
Vorig artikelHoe maak je een droge huid op een natuurlijke manier mooi en gezond
Volgend artikelGezonde smoothies om af te vallen