Eerder werd gedacht dat voor het verkrijgen van complete eiwitten het noodzakelijk was om verschillende soorten voedsel te consumeren. Ons lichaam kan echter complete eiwitten produceren als we een verscheidenheid aan voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan dat macronutriënt, zelfs als deze voedingsmiddelen niet noodzakelijk samen worden geconsumeerd.

Ze hoeven geen dierlijke oorsprong te hebben, omdat er veel complete bronnen van plantaardige eiwitten zijn die we kunnen eten. Een ander belangrijk punt is dat je de hele dag eiwitten kunt toevoegen in een plantaardige dieet en niet alleen per se aan de hoofdmaaltijden.

Veganistisch voedsel die rijk zijn aan eiwitten
Sommige veganistische voedingsmiddelen kunnen uitstekende bronnen van eiwitten zijn en ook andere voedingsstoffen bevatten en bevatten meestal minder calorieën dan dierlijke producten.

Zie hier de beste veganistische voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten.

Chiazaden
Chiazaden zijn afkomstig van de Salvia hispanica-plant en hebben een milde smaak. Ze zijn in staat om water te absorberen en in een gelachtige substantie te veranderen en dit maakt het mogelijk om aan verschillende recepten te worden toegevoegd, om nog te zwijgen van het feit dat dit effect helpt om “vol gevoel te krijgen” en je ook verzadigd maakt.

Het is een laagcalorisch voedsel en de samenstelling zit vol ijzer, calcium, selenium en magnesium, evenals antioxidanten en hart-gezonde omega-3-vetzuren.

Tofu, tempeh en edamame
Soja is een van de rijkste bronnen van plantaardige eiwitten en daarom zijn producten daarvan een gebruikelijke keuze in het veganistische dieet. De hoeveelheid eiwit kan echter variëren afhankelijk van hoe ze bereid zijn.

Tempeh en edamame zijn geweldige keuzes, maar veel mensen geven de voorkeur aan tofu omdat het overeenkomt met de smaak van het gerecht waarop het is voorbereid en het kan een vleesvervanger zijn, zelfs gebruikt op brood of je favoriete soep. Bovendien bevatten deze sojaproducten belangrijke bronnen van calcium en ijzer, waardoor ze een gezond alternatief zijn voor zuivelproducten.

Linzen
Linzen zijn erg lekker en een bron van eiwitten. Linzen bevatten ook goede hoeveelheden complexe koolhydraten, die langzaam worden verteerd, en vezels, omdat een glas van 240 ml ongeveer 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bevat.

We moeten er ook op wijzen dat het soort vezels in linzen in staat is om goede darmbacteriën te voeden, wat helpt om een gezonde en regelmatige darmstroom te behouden. Andere voedingsstoffen die linzen bevatten zijn: foliumzuur, mangaan, ijzer, een goede hoeveelheid antioxidanten en andere plantaardige stoffen die de gezondheid bevorderen.

Bonen en kikkererwten
De meeste bonen variëteiten bevatten grote hoeveelheden eiwit per portie. Kikkererwten is een andere peulvrucht die een hoog eiwitgehalte bevat.

Overweeg ook dat beide veganistische voedingsmiddelen uitstekende bronnen zijn van complexe koolhydraten, vezels, ijzer, foliumzuur, fosfor, kalium, mangaan en verschillende nuttige plantaardige stoffen die de gezondheid op een aantal manieren bevorderen.

Voedingsgist
Voedingsgist is een gedeactiveerde stam van gist Saccharomyces cerevisiae en wordt verkocht in de vorm van vlokken of als een geel of schilferachtig poeder. De smaak is vergelijkbaar met die van kaas, en daarom voegen veel mensen deze toe aan tofu, aardappelpuree of strooien ze over pastagerechten of zelfs als een popcorn-topping. Voedingsgist is ook een uitstekende bron van zink, magnesium, koper, mangaan en alle vitamine B-complex, waaronder B12.

Noten en zaden
Noten en zaden zijn uitstekende veganistische voedingsmiddelen voor tussendoortjes tussen de maaltijden en dragen bij aan gezonde vezels en vetten, ijzer, calcium, magnesium, selenium, fosfor, vitamine E en sommige B-complex vitamines. Daarnaast bevatten ze ook antioxidanten, en andere plantaardige stoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid.

Om al deze voedingsstoffen zeker te stellen, moet je echter je product goed kiezen. Kies bij het kopen voor meer natuurlijke (rauw) versies, omdat degenen die een bleekproces ondergaan meestal veel van hun voedingsstoffen verliezen.

Hennepzaad
Naast eiwitten is hennepzaad een belangrijke bron van calcium, zink, selenium, magnesium en ijzer en bevat het ook omega-3 en omega-6-vetzuren in hoeveelheden die ideaal zijn voor de menselijke gezondheid. Deze samenstelling helpt ontstekingen, de symptomen van PMS, de menopauze en zelfs sommige huidziekten te verminderen.

Vorig artikelNieuw voorlichtingsmateriaal helpt aanstaande moeders stoppen met roken
Volgend artikelNatuurlijke oplossingen voor de menopauze