Deze kleine vrucht met een zure en intense smaak wordt veel gebruikt bij de bereiding diverse recepten maar slechts weinigen weten dat het ook zeer efficiënt is bij de dagelijkse reiniging omdat het sterke bacteriociden bevat die vuil en geurtjes verwijdert.

Hier een aantal tips over hoe je citroen kunt gebruiken bij je dagelijkse reiniging.

Helpt geur uit handen verwijderen
Wanneer je gaat koken en/of in aanraking komt met voedsel met een sterke geur, zoals knoflook, ui, rauw gevogelte of vis, kan het zijn dat handen wassen met alleen water met zeep vaak niet werkt. Om je een handje te helpen wrijf een beetje citroensap in je handen en was daarna je handen vervolgens met water en zeep.

Helpt de vaatwasser te desinfecteren
Als je thuis een vaatwasser hebt, dan weet je ook dat deze op den duur een onaangename geur krijgt. Om te voorkomen dat de geur sterk en zelfs permanent wordt, plaats eenvoudig een paar druppels citroensap in het zeepbakje om die geur te neutraliseren.

Helpt geur uit de prullenbak te voorkomen
Het is onvermijdelijk dat de prullenbak na een tijd van gebruik een onaangename geur zal krijgen. Om dit te voorkomen, laat je gewoon een paar schijfjes citroen in de bodem en plaats deze in de plastic zak. Het is belangrijk om deze schijfjes van tijd tot tijd (minstens één keer per week) te wisselen.

Koffiezetapparaat schoonmaken
Als je een elektrisch koffiezetapparaat of espresso toebehoren gebruikt, plaats dan het sap van drie citroenen in het waterreservoir. Voeg vervolgens het water toe en laat het 30 minuten weken. Zet daarna het koffiezetapparaat aan zodat het het hele proces (zonder koffie poeder) doorloopt. Wacht daarna nog een half uur en spoel dan af met water.

Verwijdert hardnekkige geuren uit de keuken
De keuken is een van de omgevingen van het huis die meer bevorderlijk is voor hardnekkige geuren, vooral na de bereiding van bijvoorbeeld visgerechten en bepaald soorten groenten. Om dit probleem te verhelpen, neem dan een beetje water met een paar schijfjes citroen erin, breng het aan de kook en laat het 30-45 minuten stomen. Door waterdamp met citroen in een ruimte te verspreiden helpt het om het lucht te zuiveren.

Voorkom schimmelvorming
Meng gelijke delen citroensap en baking soda poeder. Wrijf dit mengsel op plaatsen die het meest geschikt zijn voor schimmels, zoals bijvoorbeeld badkamer. Spoel het na circa drie uur af met een ruime hoeveelheid water.

Vorig artikelDe voordelen van sesammelk
Volgend artikelIJslandse preventiemodel biedt kansen voor Nederland