Op dit moment leven we in een rare tijd, een tijd waar veel dingen anders zijn dan we gewend zijn. Mensen merken het aan elkaar. Ze hebben wellicht een korter lontje, meer stress, zitten niet lekker in hun vel. Sommige mensen voelen zich eenzaam, omdat ze veelal thuis zijn en vanuit huis werken. Veel alleenstaanden zien weinig mensen, wat hun gevoel van eenzaamheid weer kan vergroten. In deze tijd staan het 1e (basis) en 4e (hart) chakra meer onder druk.

Hoe merk je dat?
Allereerst het basischakra. Dit chakra staat voor vertrouwen, veiligheid, financiële zekerheid, houvast hebben en overleven. En als je door Corona geen idee hebt hoe de komende tijd eruit gaat zien, geen houvast hebt, niet weet of je je baan kunt behouden, dan kan dit chakra uit balans raken. We zagen dat bijvoorbeeld in de eerste weken in maart tijdens Corona. Veel mensen gingen wc-papier en andere zaken hamsteren. Hamsteren is een exces van het 1e chakra. Het is een soort van schijnveiligheid creëren, waardoor je tegen jezelf zegt: ‘Het komt allemaal wel goed, ik heb genoeg om te overleven.’

Hoe kun je je 1e chakra weer in balans brengen?
Maak eens wat vaker een wandeling in de natuur. Of ga eens touwtje- of trampolinespringen. En eet knolgewassen zoals pastinaak, wortels en zoete aardappels om het 1e chakra te balanceren. Stel jezelf de vraag: ’Leef ik of overleef ik?’

En dan het hartchakra. Dit chakra heeft te maken met onvoorwaardelijke liefde, belangeloos eerst iets te geven. Het heeft te maken met alle relaties die je met jezelf en anderen onderhoudt. Verbinding maken, met jezelf en met de ander, ook door aan te raken en aangeraakt te worden. In deze tijd worden een hoop mensen niet of nauwelijks aangeraakt en zij voelen zich eenzaam en/of depressief. Dit heeft een negatieve invloed op het 4e chakra en het raakt zo uit balans.

Hoe kun je het 4e chakra weer in balans brengen?
Zet een leuke film op die je aan het lachen maakt, luister naar vrolijke muziek, ga huppelen en plak een glimlach op je gezicht. Dit alles zorgt ervoor dat de geblokkeerde energie weer kan stromen en het lichter wordt. Net als bij het 1e chakra werkt wandelen in de natuur en dan met name in het bos, balancerend voor dit chakra. Een mooie steen voor het hartchakra is de rozenkwarts. Deze steen heeft eenzelfde trillingsfrequentie als het hartchakra, heelt en verzacht het 4e chakra.

Bijdrage: Brigitte Koch, voetreflextherapeut
Vorig artikelHIV010: Nog te weinig aandacht voor de andere pandemie
Volgend artikelVegan zwarte rijst recept