Er ligt een grote nadruk op kinderen die in beelden denken en daardoor problemen ondervinden in het onderwijssysteem. Maar beelddenken houdt niet op als je van school komt. Ook daarna heb je nog te maken met een andere manier van informatie verwerken en kun je op je werk tegen allerlei problemen aanlopen en ook in het laatste stukje van je leven ben je nog steeds een beelddenker met al zijn eigenaardigheden.

Schoolcarrière gaat niet zoals je verwacht

Wat ik veel hoor van volwassen beelddenkers is dat hun schoolcarrière anders verlopen is dan je zou verwachten. Voor taaldenkers is het logisch dat je uitstroomt op het niveau dat past bij je intelligentie. Voor beelddenkers is dat meestal niet het geval. Die stromen vaak lager uit dan je zou verwachten, hebben vaker het idee dat ze niet goed kunnen leren en komen er pas op latere leeftijd achter dat ze best wel kunnen leren, alleen anders. Een leven lang leren als gevolg.

Sporen uit je jeugd

Daarnaast laten alle negatieve ervaringen die je opdoet in je jeugd een spoor na. Nog op middelbare leeftijd kun je achtervolgd worden door het idee dat je “het toch niet kan” of dat je onzeker bent of je wel goed genoeg bent. Je loopt ook steeds tegen dingen aan door je gevoeligheid zodat dat gevoel alleen maar steeds bevestigd wordt. Ook de eigenschap ”Allergisch voor moeten” zorgt ervoor dat veel volwassen beelddenkers ZZP’er worden zodat ze niet zo vastzitten aan alle strakke regels en wetten binnen een bedrijf.

Anders leren maakt niet dom

Veel volwassenen hebben altijd gedacht van zichzelf dat ze dom zijn omdat het op school niet ging zoals de omgeving verwachtte. Door de continue negatieve houding van leerkrachten en het niet kunnen voldoen aan de verwachting van de ouders ontstaat er een gevoel van het nooit goed kunnen doen. Toch kan er op een gegeven moment een idee ontstaan dat het best lukt: alleen anders. Vaak heb je meer tijd nodig om te ontdekken hoe jij wel kan leren waardoor het later wel lukt. Beginnen op de MAVO vervolgens het MBO of de HAVO gevolgd door het HBO. Eventueel aangevuld met een post-HBO over masterstudie. Die dan toch best blijkt te lukken.

En dan je werk

Op je werk kun je meestal prima met je talenten uit de voeten. Maar ook hier kom je steeds weer problemen tegen. Niet met de uitvoering van je werk maar wel met bijvoorbeeld bijscholing, te veel prikkels, regels waaraan voldaan moet worden of de hoge werkdruk. Omdat onze maatschappij is ingericht op de taal denkmanier met informatie in brokjes, veel tekst op papier en veel verschillende input kan het snel te veel worden. Taaldenkers kunnen focussen op waar ze op dat moment mee bezig zijn en filteren de rest uit. Beelddenkers zijn gevoelig voor alle input die aanwezig is en hebben meer moeite om het belangrijkste eruit te pikken.

Fijne collega’s

Doordat beelddenkers juist met gevoel denken en handelen zijn ze geschikt om intuïtief de juiste beslissing te nemen. Hebben daardoor meer oog voor de menselijke kant van het werk, hebben overview en kunnen goed organiseren. Het zijn attente mensen die niet snel vergeten dat de koffiejuffrouw jarig is of de baas een jubileum heeft. Weten ook goed een oplossing te verzinnen voor onverwachte problemen als ze maar genoeg informatie tot hun beschikking hebben. Willen vaak graag zelf uitzoeken hoe ze iets moeten doen zodat ze hun autonomie kunnen bewaren. Als ze daarvoor genoeg informatie tot hun beschikking hebben lukt het vaak beter dan je in eerste instantie kon verwachten. Maar ze hebben daar wel de tijd voor nodig.

Verscheidenheid aan beroepen

Veel beelddenkers komen uiteindelijk terecht in beroepen als de zorg, politie, rechters of de creatieve beroepen. Veel laaggeschoolde krachten zoals timmerlieden en metselaars zijn hele creatieve breinen die in een oogopslag kunnen zien hoe ze iets kunnen maken. Niks mis met de intelligentie. Heel fijn zo’n timmerman met veel ruimtelijk inzicht, goede rekenkundige vaardigheden en materiaalkennis.

Kantoortuinen, goed idee?

Een aantal jaren geleden is er vanuit het bedrijfsleven bedacht om kantoortuinen in het leven te roepen. Kun je makkelijk sparren met je collega’s en er zijn flexwerkplaatsen zodat er minder computers en bureaus nodig zijn. Dat deze sociale contacten waardevol kunnen zijn zal ik zeker beamen maar de hele dag door horen hoe de buurman telefoneert, steeds weer collega’s die even iets komen vragen of koffie? Kan best lastig zijn en levert veel te veel prikkels op. Maar zo gaat het nu eenmaal en als echte beelddenker pas je je aan. Heerlijk rustig dat thuiswerken, al mis je natuurlijk wel de gezelligheid.

Gezin en partner

Thuis heb je ook nog te maken met je partner, die wil ook wel eens een beetje aandacht, en je gezin. Weinig tijd dus om even bij te komen en alle drukte te verwerken en een plaatsje te geven. Dat altijd maar doorgaan put je uit. Je wordt kregelig en snel op je teentjes getrapt. Je partner heeft daar last van en jij neemt zijn gevoel over. Je voelt dat je omgeving niet meer tevreden is met jou. Je kinderen zijn misschien ook gevoelig en reageren ook op jouw gevoel. Of ze hebben zo hun eigen problemen die dus jouw problemen worden omdat jij nu eenmaal de verantwoordelijke ouder bent.

Van overprikkeld naar Burn-out

Dat het op een gegeven moment te veel wordt zal je dan niet verbazen. Helaas is iets minder werken of een rustiger werkplekje niet altijd mogelijk waardoor je in een burn-out terecht kan komen. Vooral het idee dat je gewoon net als de rest maar mee moet met de stroom doet veel beelddenkers de das om. Waarom zou ik dat niet kunnen? Ik ben toch jong en de anderen kunnen dat toch ook? Vaak is dit het moment waarop een volwassene erachter komt dat hij of zij hooggevoelig en een beelddenker is.

Maar wat doe ik eraan?

Niets en een heleboel. Jij bent wie je bent en dat is prima. Wel kun je rekening houden met jouw eigen specifieke gevoeligheden. Kun je een drukke vergadering niet aan maar moet je er toch bijzitten? Kom dan alleen op de stukken die voor jou van belang zijn. Krijg jij je bijscholing niet voor elkaar? Ga mindmappen of schakel hulp in. Krijg je je planning niet rond? Gebruik een plan app of planbord zodat je overzicht houdt en de tijd niet vergeet. Er zijn tal van hulpmiddelen die je in kan zetten om jezelf te ontlasten. Iedereen is anders en als je dat van jezelf accepteert kan er ineens veel meer.

Werk dat past

Als een baan te veel van je vergt kun jij niet doen waar je goed in bent. De randvoorwaarden zijn dan niet in orde. Niet iedereen is in de positie om zijn werkplek te bepalen en de inhoud van het werk te sturen. Maar als jij een burn-out krijgt hebben ze ook niets aan jou. Zorg dus dat er wel ruimte gecreëerd wordt om de situatie voor jou zo optimaal mogelijk te maken. Geef dit zelf ook aan. Wacht niet af tot iemand anders ziet dat het jou te veel wordt maar durf voor jezelf op te komen. Dat ligt niet altijd in de aard van beelddenkers maar is wel belangrijk. Heb je de mogelijkheid om over te stappen naar een functie die beter past, doe dat dan ook. Misschien heb je wel veel meer in je mars dan dat je nu kan laten zien. Ga bijscholen en zorg dat je uiteindelijk wel op de juiste plek terecht komt. Dat het er op school niet uitkwam wil niet zeggen dat het er niet inzit. Neem je kans als jij het gevoel hebt dat je niet voldoende voldoening uit je werk kan halen omdat jij meer aan kan.

In het bejaardenhuis

Voor nog oudere beelddenkers komt ook nog eens de snel veranderende maatschappij om de hoek kijken. Als jij als 70-plusser het computertijdperk gemist hebt, is het niet vanzelfsprekend dat je dat nu nog leert. Ook als je oud bent blijven de eigenschappen van het beelddenken aanwezig en wil je nog steeds alles begrijpen. Bij het aftakelen van de hersenen komen je dominante eigenschappen weer steeds meer naar voren. Instructies worden stap voor stap aangeboden en dat is niet altijd logisch voor een beelddenker. Wees hiervan bewust, als kind van je ouders of als hulpverlener. Of als oudere zelf, jij hebt nog steeds de regie over je eigen leven. Voor hooggevoelige ouderen kan het heel helpend zijn als er met hun specifieke gevoeligheid rekening gehouden wordt.

Diagnose op latere leeftijd

Een aantal beelddenkers op leeftijd hebben in aanleg ADHD, ADD of ASS. Dat werd vroeger lang niet altijd onderkent en door de duidelijke gestructureerde omgeving hebben ze zich daar goed mee weten te redden. De eigenschappen zijn er echter nog wel. Het niet stap-voor -stap kunnen leren en begrijpen kan nog wel eens verward worden met dementie. Dus ook in het verzorgingstehuis is het zaak dat er goed gekeken wordt hoe deze mensen begrijpen wat er gedaan moet worden of wat er verwacht wordt.

Extra tijd, ook in het verzorgingshuis

Als jij als bejaarde, een rechts geblokkeerd profiel hebt waarbij jij een beelddenker bent, dus via begrip, associatie en gevoel leert en je schrijft daarbij met je rechterhand en kijkt met je rechteroog, dan duurt het even voordat informatie verwerkt is. De informatie moet immers een lange weg afleggen. Door het ouder wordende brein gaat dat steeds trager. Iets wat je wilt zeggen wordt bedacht in je rechterhersenhelft in een concept, moet links omgezet worden naar woorden en dan worden uitgesproken of, nog langer naar je rechterhand worden gestuurd om opgeschreven of ingetypt te worden. Ook het begrijpen gaat veel trager. De extra tijd die een kind krijgt met een dyslexie-verklaring zou ook nu nog moeten gelden.

Paniek aanvallen

Doordat de wereld heel snel gaat en niet overzichtelijk meer is, er kan zoveel er is heel veel informatie beschikbaar, hebben oudere beelddenkers meer tijd nodig om de juiste informatie te verzamelen voordat ze begrijpen wat de bedoeling is. Er zijn te veel afwegingen te maken waardoor ze in paniek raken en angstig worden. Dat wil niet zeggen dat je dan alle informatie maar moet weghalen. Ouderen kunnen ook plezier beleven aan het internet. Zo surft mijn moeder de hele wereld over naar kerken en andere mooie religieuze plaatsen. Plaatsen waar ze nog nooit geweest is, altijd toch eigenlijk een keer naar toe had willen gaan en nu ligt de hele wereld voor haar open. Maar wel met een gestructureerd, eigen geschreven, instructieblaadje zodat ze precies weet wat ze moet doen. Eigen geschreven zodat zij het snapt. Schrijf ik het op zoals het voor mij logisch is dan komt ze er niet.

Dus hoe oud je ook bent: Beelddenker ben en blijf je. Zolang jij weet hoe jij het makkelijkste de informatie kan verwerken en je omgeving zich daar ook bewust van is hoeft het geen probleem te zijn. Maar blijf rekening houden met je beperkingen (niet te veel prikkels, op tijd rust inbouwen, op de juiste manier met informatie omgaan) dan kom je niet in een burn-out maar kun je genieten van je talenten.

Wil je meer weten over beelddenken?

Lees dan het boek “BEELDDENKERS, Als kwartjes vallen…”

Beelddenkers, als kwartjes vallen…
BEELDDENKERS, als kwartjes vallen…

Bekijk de trailer..

Of luister naar De Beelddenkers Podcast op Spotify of iTunes.

Heb je een leuk idee voor een artikel over beelddenken neem dan contact op met Natasja Esmeijer via onderstaande link.

Bijdrage: Natasja Esmeijer
Natasja helpt beelddenkende kinderen in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en thuiszitters met het leren op hùn manier.
Vorig artikelZet testen in voor gezondheid op maat
Volgend artikelDe batterij opladen