Wat vandaag nieuw is, is morgen bij wijze van spreken oud. Ooit had ik een heel bijzondere droom. Ik was in die tijd, de jaren ‘90, bezig met het lezen van Bhagavad Gita. En het was hoofdstuk 13 waar ik in bezig was, het ging over de vergankelijkheid van het leven en in Vedische geschriften spreekt men van de begrippen Purusha, wat je kunt vertalen als de bron, het goddelijke, boeddha, de ziel, het hogere zelf, je levensdoel, ook wel het veld genaamd van onthechting, onbaatzuchtigheid.

En het tegenovergestelde en dat is Prakriti wat je kunt vertalen als materie, de elementen aarde, water, vuur, lucht en ether. De zintuigen, het gehecht zijn aan materie, het egoïsme. Een duidelijk verschil is dat het huis waarin we wonen Prakriti is en ons lichaam Purusha.

In deze huidige tijd van Prakriti verzamelen we met zijn allen steeds meer materie en juist die materie verzamelen, kost ons veel energie, veel spanning, veel tijd, veel stress. De uitnodiging is om minder materie te verlangen en meer contact te maken met de innerlijke bron in je lichaam.

Terug naar mijn droom: ik ben als kind katholiek opgevoed met een hoge mate van devotie voor Maria. Ik ontmoette Maria in mijn droom, ze verscheen aan mij en badend in zweet werd ik plots wakker. Versuft, in de war liep ik naar de badkamer, ik pakte de rode lipstick van mijn vrouw en ik schreef half duf en slapend op de spiegel.

  • Wat eerst mijn nee was, is nu mijn ja.
  • Waar ik eerst dacht rijk te zijn, ben ik nu arm.
  • Waar ik eerst dacht groot te zijn, ben ik nu klein.
  • Nu weet ik dat ik niets meer hoef als alleen maar te zijn!

Deze tekst heeft zeker een half jaar op spiegel gestaan. Mijn bewuste zijn, maakte contact met mijn onbewuste zijn; Prakriti maakt contact met Purusha. Er is geen plek waar alleen maar vreugde heerst. Geen tijd die eeuwig vreugdevol is. Geen ding dat eeuwig vreugde biedt. Alles verandert en ik wens ieder mens van harte veel Purusha toe. Je bent veel meer dan alleen maar Prakriti!

Bijdrage: Piet van der Pluijm
Piet is Yoga- ontspanningsdocent- coach
Vorig artikelSmoothie appel en kiwi
Volgend artikelSymptomen van een borderline persoonlijkheidsstoornis vormen een gezondheidsrisico voor ouderen