Adaptogene kruiden kunnen helpen om de cortisolspiegel te verlagen en stress in het lichaam te verminderen. Als je weinig energie hebt, vind je het moeilijk om hetgeen wat je de hele dag doet bij te houden. Mensen die een onbalans hebben in de cortisolspiegel, voelen zich constant uitgeput, hebben slaapproblemen en zijn vatbaar voor te veel sporten en te veel eten.

Cortisol is een hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van stress, en het is een van de belangrijkste hormonen in het lichaam. Adaptogene kruiden worden al jaren gebruikt, maar nu is er onderzoek dat het gebruik ervan ondersteunt om cortisol te verminderen en onder controle te houden en stress te verminderen.

Passiebloem
Deze plant groeit in het wild in zuidelijke delen van Zuid-Amerika maar komt ook voor in veel andere landen van de wereld. Het wordt aanbevolen om de passiebloem als thee of tinctuur te drinken. Van deze plant is aangetoond dat het de cortisolspiegel verlaagt bij mensen met hoge stress-niveaus en angst.

Citroenmelisse
Citroenmelisse bevat veel antioxidanten en angstremmers, waarvan is aangetoond dat ze depressie en angst verminderen en de balans van cortisol behouden. Het wordt aanbevolen om citroenmelisse te drinken als thee of als tinctuur in combinatie met andere kruiden zoals lavendel, rozemarijn, basilicum en tijm.

Ashwagandha
De wortel van deze plant kan worden ingenomen als voedingssupplement, poeder, maaltijd of drank om stress effectief te verminderen. Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van Ashwagandha een verlaging van de cortisolspiegel met 30% verminderd. De gezondheidsvoordelen kunnen worden afgeleid van withanoliden, dat een ontstekingsremmende werking heeft. Kan worden ingenomen in supplementen, poeders, maaltijden of dranken en kan de wortels van de plant absorberen, waardoor stress effectief wordt verminderd, aldus de American Heart Association.

Rhodiola rosea
Deze struik, afkomstig uit Azië, behoort tot de basilicumfamilie en kan volgens de American Heart Association worden gebruikt in voedingssupplementen, poeders, voedingsmiddelen of dranken.

Ook bekend als Rozenwortel, komt het oorspronkelijk uit Azië en wordt het volgens de American Heart Association al meer dan 2000 jaar in de geneeskunde gebruikt. Het wordt aanbevolen om in te nemen als voedingssupplement of thee of als onderdeel van een gezond dieet. A- en B-ocimum hosiden verlagen de cortisolspiegels, evenals de bloeddruk en het cholesterolgehalte.

Rhodiola is een van de soorten die volgens de American Heart Association de meest effectieve gezondheidsvoordelen heeft. Het bevat een plantentoxine dat bekend staat als salisdroside en dat de belangrijkste factor is bij het verlagen van de cortisolspiegel. Rhodiola helpt ook om de energie te verhogen, wat ten goede kan komen aan depressieve mensen en de bloeddruk en het cholesterol verlaagt.

Rhodiola wordt aanbevolen in thee of als voedingssupplement, volgens de American Heart Association, en in combinatie met andere kruidensupplementen.

Panax Ginseng
Panax Ginseng helpt stress te verminderen door adrenocorticotroop hormonen te blokkeren. In de Aziatische natuurgeneeskunde komt dit adaptogeen van de gelijknamige wortelplant waarvan het afkomstig is.

Het wordt gebruikt om energie op te wekken en kan bijdragen aan de vermindering van cortisol door de bijnieren te stimuleren.

Zoethoutwortel
Zoethoutwortel kan de bloeddruk verhogen, dus raadpleeg voor je begint je huisarts, maar zoethout wordt vaak als voedingssupplement of in de thee ingenomen.

Cordyceps sinensis
Cordyceps is een medicinale en een van de populairste (niet schadelijke) paddestoelen. Het leeft in de natuur bij bepaalde insecten en rupsen en wordt gebruikt om de gezondheid en vitaliteit te verhogen.

Schisandra-bessen
Schisandra-bessen komen oorspronkelijk uit Noord-China en er is aangetoond dat ze stress verminderen en de stemming en het immuunsysteem stimuleren. Ze worden vaak als voedingssupplement of als poeder of thee ingenomen en staan ​​ook bekend als de vijf aromatische vruchten van de magnoliabes. Het kan ook worden geconsumeerd in de vorm van een poeder, thee of in zijn natuurlijke vorm als kruidensupplement.

Munt
Munt behoort tot de muntfamilie, die inheems is in Noord-Amerika en in verschillende poeders en mengsels kan worden geconsumeerd, maar niet in zijn geheel mag worden gegeten. Het schedeldak heeft de vorm van een nierboon, dus het helpt het lichaam zich aan te passen aan stress en het algehele niveau te verlagen.

Glidkruid
Glidkruid, ook wel skullcap, hoodwort en mad-dog genoemd, behoort tot de lipbloemenfamilie. Het is een goede bron van cortisol, een hormoon dat uitgebalanceerd is om stress en angst te verminderen, evenals om de bloeddruk en het cholesterol te verlagen.

Kamille
Kamille is een goede bron van cortisol, dat het beste in theevorm kan worden geconsumeerd en waarvan is aangetoond dat het de bloeddruk en het cholesterol verlaagt. Het kan ook worden geconsumeerd als voedingssupplement of in zijn natuurlijke vorm in de vorm van thee.

Note: De inhoud in dit artikel wordt alleen ter informatie verstrekt en is geen vervanging voor professioneel advies.

- Advertisement -