Etherische oliën staan bekend om hun aangename en karakteristieke aroma’s, maar ze kunnen ook voor vele andere functies gebruikt worden.

Lees verder hoe je ze op de meest veilige en efficiënte manier kunt gebruiken.

Negen manieren om etherische oliën te gebruiken:

1. Kompressen
Etherische oliën kunnen ook worden gebruikt door middel van kompressen. Het is eenvoudig: vul een schaal met één liter heet of koud water en doe er drie tot zes druppels etherische olie bij. Dompel een handdoek, gaaskompres of watten in deze vloeistof, Wring het uit en leg deze minimaal 30 minuten op de pijnlijke plek.

2. Baden
Een eenvoudige, praktische en aangename manier om aromatherapie toe te passen. Als je een bad gaat gebruiken, voeg hier dan drie tot zes druppels etherische olie aan terwijl het bad wordt gevuld. Je kunt het ook verdunnen met vloeibare zeep of badzout. Een warm bad nemen met etherische oliën is niet alleen rustgevend en ontspannend maar je wordt er ook gelukkiger van doordat een verhoogd lichaamstempartuur de aanmaak van serotonine (gelukshormoon) bevordert.

Als je thuis geen bad hebt, voeg dan drie tot zes druppels etherische oliën toe in een kommetje met geitenmelk en giet deze op je lichaam tijdens het douchen. Omdat de poriën geopend zullen zijn door het warme water uit de douche, zal deze manier effectiever zijn.

3. Inademing
Inhalatie van etherische oliën bestaat uit het inhaleren van het etherische oliearoma direct vanuit het flesje of door inhalatie door stoom of door inhalator. Voor stoominhalatie druppel je 5 druppels etherische olie in een kom (bij voorkeur keramiek) met warm water. Ga met je gezicht boven de kom en haal diep adem. Hang een handdoek over je hoofd (en de kom) zodat er geen damp ontsnapt. Let op! denk eraan je ogen goed gesloten te houden.

Deze vorm van gebruik werkt in het centrale zenuwstelsel en brengt verlichting in het ademhalingssysteem, naast psychologische en emotionele effecten.

4. Diffuser
Deze methode gebruikt een diffuser om het aroma van etherische oliën in de omgeving te verspreiden. Er zijn verschillende soorten diffusers, de meest voorkomende zijn stopcontact diffusers. Druppel eenvoudig 3 druppels etherische olie in de diffuser. In het geval van de elektrische diffusers, verbind je deze met het stopcontact.

De belangrijkste functies zijn: het aromatiseren van het milieu, het zuiveren en verbeteren van de luchtkwaliteit, het verminderen van lucht pathologieën.

5. Cosmetisch gebruik
Voor cosmetisch gebruik, meng etherische oliën en/of lotion tot lichaamscrèmes of lotions om jouw eigen cosmetische recept te formuleren. Voor de gevoelige huid, meng 5 druppels etherische olie tot 30 ml crème of lotion. Meng voor normale huid 10 druppels etherische olie tot 30 ml crème of lotion.

De belangrijkste functies van handgemaakte cosmetica zijn: het uitstellen van veroudering en het helpen bij de genezing van de huid, hydrateren, verzachten en toon van de huid, werkt ook op emotioneel niveau.

6. Massages
Dit gebruik bestaat uit het verdunnen van etherische oliën in plantaardige oliën (dragers) voor plaatselijke toepassing en gebruik in de praktijk van massage. Verdun 5 druppels etherische olie tot 30 ml dragerolie in een keramische kom of glazen potje, meng en breng aan in de te masseren regio.

Functies aromatische massage: diepe ontspanning, verbetert de opname van etherische oliën in de huid, verhoogt het gebied van de werking van etherische oliën, effectief in het verlichten van spier- en gewrichtspijn.

7. Voetbad
Deze vorm van gebruik is geïndiceerd voor ontspanning, fysieke vermoeidheid, mentale en activering van de circulatie van de onderste ledematen. Om een geschubde voet te behandelen, voeg je eenvoudig warm water toe in een kom (bij voorkeur keramiek). Je kunt 5 druppels etherische oliën, bloemblaadjes, grof zeezout en zelfs wat knikkers toevoegen die de reflexpunten zullen stimuleren.

Functies aan voeten: ontspanning en verlichting van de fysieke en mentale vermoeidheid, de activering van de bloedsomloop, de activering van reflex punten, waar sprake is van grote accumulatie van energie.

8. Voordat je gaat slapen
Gebruik 2 druppels etherische olie met kalmerende functies op de bodem van het kussen. Laat bij kinderen 1 druppel vallen op de voetzolen.

9. Algemene reiniging
Verdun 10 druppels etherische olie in 1 liter water en 100 ml alcohol voor algemene reiniging van de werkbladen op de vloer en in de keuken. Deze reiniging helpt bacteriën en schimmels te verwijderen en laat het huis geuren.

- Advertisement -