De winterperiode, stijgende temperaturen, veranderende luchtvochtigheid en vervuiling zijn cruciale factoren om onze huid uit te drogen. Of het nu winter of zomer is, de symptomen van de droge huid worden verergerd door het verstrijken van jaren of door verkeerde voedingsgewoonten.

Natuurlijk kun je een vochtinbrengende crème gebruiken om de droge huid te bestrijden, maar waarom iets duurs uit de winkel gebruiken als je eigen natuurlijke huismiddeltjes kunt maken?

Hier zijn 7 natuurlijke en gezonde manieren om een droge huid te behandelen.

1. Olijfolie
Olijfolie bevat antioxidanten en gezonde vetzuren die gunstig zijn voor de huid. Naast het verzachten van de droge gezichtshuid, kan het ook op het hele lichaam worden gebruikt. Breng ongeveer 30 minuten tot een uur voor het douchen/baden een beetje olijfolie aan op handen, voeten en elk ander bijzonder droog gedeelte van je lichaam en masseer deze zachtjes.

2. Honing
Honing wordt beschouwd als een van de meest aanbevolen natuurlijke vochtinbrengende middelen voor gebruik in het lichaam, omdat het antimicrobieel is, B-vitamines en antioxidanten bevat kan het droogheid voorkomen. Breng voor het baden honing aan op je lichaam en laat het 10 minuten intrekken en speel het daarna goed af.

3. Geitenmelk
Geitenmelk heeft ontstekingsremmende eigenschappen die droge en jeukende huid helpen hydrateren.

Het bevat essentiële vetzuren, vitamine B6 en vitamine A. Bovendien kan het melkzuur gemakkelijk de dode huidcellen verwijderen. Cleopatra, de koningin van het oude Egypte, stond erom bekend in geitenmelk te baden, maar je kunt eenvoudig een doek in koude melk onderdompelen en het gedurende 5-7 minuten op de droge huid aanbrengen, en daarna met een in lauwwarm water gedrenkte doek schoonmaken.

4. Kokosolie
Kokosolie bevat een uitstekende hoeveelheid aan vetzuren, die helpen om het vochtverlies in de huid te compenseren. Verwarm de kokosolie een beetje, breng het aan op de huid voor het slapengaan en spoel deze ochtends af. Je kunt ook kokosolie op de huid aanbrengen na een warme douche/ bad – als de huid nog warm is, aangezien dan de kokosolie beter door de huid beter opgenomen wordt.

5. Avocado
Avocado zit vol met vetzuren, vitamines en antioxidanten die de huid verrijken met de voedingsstoffen die het nodig heeft. Het hoge vitamine A-gehalte helpt verschillende huidbeschadigingen te herstellen. Prak de avocado met een vork en wrijf het over de droge huid. Laat het gedurende 10-15 minuten intrekken en spoel het af met koud water. Je kunt ook 2 keer per week een halve avocado-puree mengen met een beetje honing en het mengsel op het lichaam aanbrengen. Bovendien helpt het consumeren van avocado ook je huid te voeden met vocht dankzij het gezonde vetgehalte, waardoor je huid mooier blijft.

6. Havermout
In tegenstelling tot andere ingrediënten op de lijst, is havermout een droog product om je huid te hydrateren. Het hoge eiwitgehalte helpt bij het creëren van een laag die de huid beschermt tegen vochtverlies, het is ontstekingsremmend en bevat antioxidanten die de algehele gezondheid van de huid ten goede komen. Giet een kopje haver in een badkuip met heet water en voeg een paar druppels lavendelolie toe. Het nemen van 15-30 minuten in dit bad, eenmaal per week, zal je helpen je huid mooier en gehydrateerd te houden.

7. Appelazijn
Als je last hebt van een droge huid, kan zelfs en moisturizer niet helpen. Appelazijn doet echter wonderen in dergelijke situatie en helpt ook om het genezingsproces van wonden te versnellen. Meng 2 eetlepels water met 2 eetlepels appelazijn, week een doek in de oplossing en plaats op droge en gesprongen huid gedurende 10-15 minuten, 3 keer per dag.