Knoflook komt uit dezelfde familie als uien, sjalotjes, bieslook en prei. Het is een bolgewas.
In vroegere tijden werd knoflook vaak gebruikt om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Dat heeft te maken met het stofje allicine dat sterke medicinale kwaliteiten heeft.

Enkele voorbeelden:

 1. Knoflook geeft een extra impuls aan je immuunsysteem.
  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als je 12 weken lang elke dag een knoflooksupplement neemt, je zo’n 63% minder kans op verkoudheid hebt. En heb je toch een verkoudheid te pakken dan duurt deze veel minder lang.
 2. Knoflook zit vol met gezonde vitamines en mineralen.
  In knoflook zit o.a. vitamine A (ondersteuning immuunsysteem), vitamine B1 & B3 (belangrijk bij de energievoorziening van je lichaam, vitamine C (goed voor de weerstand), calcium en selenium (o.a. botopbouw).
 3. Knoflook heeft een gunstige werking op hoge bloeddruk.
  Het kan beschadiging van de bloedvaten verminderen, waardoor je vaten een betere conditie hebben en je bloedcirculatie verbetert.
 4. Knoflook kan je cholesterolwaardes op peil houden.
  Knoflook verlaagt het LDL-cholesterol in je bloed met ongeveer 10-15 %.
 5. Knoflook heeft een antibacteriële werking.
  Je kunt het dus gebruiken om wondjes te ontsmetten. Of leg eens een knoflookteentje op de splinter en maak deze met een pleister vast. De knoflook trekt de splinter uit de huid.
 6. Knoflook helpt bij het zuiveren van je lichaam.
  En dan met name het verwijderen van de zware metalen. Deze binden zich nl aan de zwavel in de knoflook en zo kan het lichaam ze elimineren.

Let op: mensen die bloedverdunners slikken of gevoelig zijn voor uien kunnen beter voorzichtig zijn met knoflook. Als je twijfelt, vraag dan een arts om advies.

Bijdrage: Brigitte Koch, voetreflextherapeut/trainer
- Advertisement -