Roos (of seborrheic dermatitis) is een huidaandoening die veel voorkomt bij veel mensen en die gebieden aantast die rijk zijn aan talgklieren. Mensen met dit probleem ontwikkelen een huidontsteking die kan worden geïdentificeerd door de aanwezigheid van geelwitte peeling en overmatige vettigheid. Het komt vaak voor, vooral op de hoofdhuid, maar het kan ook achter de oren, wenkbrauwen, rond de neus en op de borst verschijnen.

Hoe je van roos af kunt komen is een veel voorkomende zoektocht, aangezien dit probleem tot 50% van de mensen treft. Het begint allemaal met een jeukende hoofdhuid en schilfering. Maar roos kan ook andere symptomen vertonen, zoals vettige plekken op de hoofdhuid en tintelingen op de huid.
Problemen met betrekking tot roos zijn onder meer een droge huid, seborrheic dermatitis, gevoeligheid voor haarprodukten en de groei van een specifiek type schimmel dat op de hoofdhuid leeft.

Als je roosproblemen hebt en je wilt geen synthetische producten gebruiken, bekijk dan de 6 huismiddeltjes om roos te beëindigen en hoofdhuid gezond te houden.

1. Tea tree etherische olie
Traditioneel werd tea tree etherische olie gebruikt om alles te behandelen, van acne tot psoriasis. Volgens een studie gepubliceerd op het PubMed-platform heeft tea tree etherische olie antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen helpen bij het verlichten van roosklachten.

Het enige voorbehoud is om het goed te verdunnen voor gebruik, omdat het een sterk geconcentreerd product is en complicaties kan veroorzaken als het verkeerd wordt gebruikt. Je kunt een paar druppels tea tree etherische olie toevoegen aan je shampoo van je keuze of verdunnen met jojoba olie en vervolgens de hoofdhuid masseren met het mengsel laat 30 minuten intrekken en spoel daarna met shampoo.

2. Rozemarijn etherische olie
Etherische olie van rozemarijn is één van de bekendste voor de behandeling van roos. Omdat het antischimmel- en antibacteriële eigenschappen heeft, helpt het de schilfering van de hoofdhuid onder controle te houden en reguleert het de vettigheid van dat gebied. Je kunt het gebruiken door een paar druppels in je shampoo te voegen of met een andere verdunner naar keuze. Masseer vervolgens de hoofdhuid met het mengsel voor het slapengaan, laat het de hele nacht intrekken en was het de volgende dag met shampoo.

3. Appelazijn
Het kan vreemd lijken om appelazijn op je haar te gebruiken, maar deze praktijk kan zeer gunstig zijn voor de gezondheid van het haar en de hoofdhuid, Appelazijn heeft eigenschappen van anti oxiderende werking, die helpen de immuniteit te verhogen, de pH van de huid in evenwicht te brengen en ontstekingen te verminderen, waardoor het de groei van schimmels op de hoofdhuid bemoeilijkt. Om op het haar te gebruiken, meng je gewoon een paar eetlepels appelazijn met water (ongeveer vijf lepels voor een glas water; giet na het gebruik van de shampoo en conditioner het mengsel gelijkmatig over het haar, masseer de hoofdhuid, laat het een paar minuten inwerken en spoel het daarna af met koud water.

4. Aloe Vera
Beroemd om schoonheidsbehandelingen, is Aloë Vera rijk aan vitamines en ontstekingsremmende, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen, wat een ernstige verbetering van roos garandeert. Bovendien heeft Aloë Vera ook goede antischimmel-eigenschappen die het mogelijk maken de hoofdhuid flora in evenwicht te brengen. Voor gebruik op het haar, verwijder de gel van de binnenkant van het Aloë Vera-blad en breng het aan op de hoofdhuid, masseer lichtjes met je vingertoppen. Laat 30 minuten intrekken en verwijder aan het einde de aloë-gel met een neutrale shampoo en koud water. Dit proces kan 2 tot 3 keer per week worden herhaald.

5. Manuka-honing
Manuka-honing heeft hydraterende en antibacteriële eigenschappen. Wanneer het op de hoofdhuid wordt gebruikt, kan het vóór het wassen de huidbarrière, die door roos wordt aangetast, helpen herstellen en de schilfers en plaques verwijderen zonder deze te beschadigen. Breng manuka-honing aan op vochtig haar, laat het ongeveer 20 minuten inwerken. Was daarna je haar normaal en werk af met een conditioner. De aanbeveling is om de honing niet op de hoofdhuid te laten drogen, het product mag maximaal 30 minuten in het haar zitten en moet dan uitgespoeld worden.

6. Selderij water
Bekend om haarvet te beheersen, heeft selderij ook bekendheid gekregen bij behandelingen om roos te beëindigen. Neem een in stukjes gesneden stengel bleekselderij en laat deze 10 minuten in een liter water koken. Zeef het mengsel en bewaar de vloeistof in een spuitfles, die dagelijks op de hoofdhuid moet worden aangebracht nadat je je hoofd hebt gewassen.

Het is ook belangrijk om te weten dat:
Een roosbehandeling kan worden gedaan met deze ingrediënten, maar het kan tevens nodig zijn om orale medicatie te gebruiken in gevallen waarin de hoofdhuid bijvoorbeeld geïnfecteerd raakt. Sommige artsen gebruiken supplementen die onder meer de balans van de flora van de hoofdhuid hebben.

Vorig artikelExoskelet MyoSuit helpt ex-Coronapatiënten snel weer lopen
Volgend artikelFrozen mango met kokosyoghurt