Miljoenen mensen leden al aan slaapgebrek vóór het coronavirus en helaas zorgde de pandemie voor een aantal nieuwe uitdagingen, zelfs voor mensen die voorheen geen moeite hadden met slapen.

De angst voor isolatie die door quarantaine wordt opgelegd, schaadt de nachtrust van veel mensen, zelfs van degenen die nog nooit eerder aan slapeloosheid hebben geleden.

De zorgen die samenhangen met de pandemie, gecombineerd met de lange periode van opsluiting en veranderingen in voedingspatroon, lichaamsbeweging en niet te vergeten economische zorgen betreffen bijna iedereen, aangezien de economische activiteiten zijn gestopt en het banenverlies is toegenomen, is het normaal voor mensen zich zorgen te maken over hun toekomstige inkomsten en het voortbestaan ​​van hun gezinnen en/of bedrijven. Volgens deskundigen op dit gebied komen situaties met slaapverlies vaker voor sinds het begin van de pandemie en is één van de belangrijkste redenen angst. “Mensen maken zich zorgen over Covid-19, hun financiële situatie, ze zijn erg onzeker over het einde van de quarantaine, ze voelen angst en frustratie”, deze negatieve emoties zetten het individu dag en nacht aan het denken, waardoor de slaap in gevaar komt. “Het is wat we een hyperalarmtoestand of hypervigilantie noemen.

Om de kwaliteit van de slaap tijdens de pandemie te verbeteren, hebben we daarom een ​​lijst opgesteld met 6 gewoonten die in staat zijn om de nachten te veranderen van degenen die niet goed hebben kunnen slapen in deze periode van isolatie, lees hieronder welke dit zijn:

1. Stel een avondroutine vast
Stel een avondroutine vast om altijd te slapen en wakker te worden. Een avondroutine is gewoon een reeks vooraf bepaalde taken die je kiest om te vertragen, jouw dag af te sluiten door alles wat erin is gebeurd te bekijken en je klaar te maken voor de volgende dag. Dus zet een uur voordat je naar bed gaat de elektronica uit, doe de lichten uit om in een rustige omgeving te blijven. Evenzo moeten het bed en het kussen comfortabel zijn om het slapen te vergemakkelijken. Je kunt ook andere ontspannende en niet-stimulerende activiteiten aan je routine toevoegen, zoals meditatie, schrijven, lezen, yoga en stretchen om je lichaam van spanning te bevrijden. Het belangrijkste is om de routine elke dag op hetzelfde tijdstip te herhalen, zodat de hersenen kunnen wennen aan bedtijd.

2. Vermijd ‘s-avonds stimulerende drankjes
De meest stimulerende dranken die je wakker houden zijn rijk aan cafeïne, een natuurlijke stimulans van het centrale zenuwstelsel, die psychische prikkels veroorzaakt door de beschikbaarheid van glucose voor de hersenen te vergroten. Kalmerende middelen zoals citroengras thee, melisse, kamille en passiebloem zijn beter!

3. Respecteer je biologische klok
De biologische klok is een mechanisme dat wordt bestuurd door de volgorde van de uren van de dag en reguleert alle activiteiten van het organisme, zoals slapen, wakker worden, eten, en ook de productie van hormonen, zoals cortisol, melatonine en het groeiende hormoon. Elke persoon is individueel en een uniek wezen, sommige mensen zijn meer ochtendmensen en sommigen meer avondmensen. De behoefte aan slaap verschilt van persoon tot persoon per nacht, en het is erg belangrijk om te weten hoe de routine van elke persoon is, hoe ze de dag beginnen, hoe ze werken en hoe de fysieke activiteit is.

4. Voorkom dat je aan het eind van de dag zwaar traint
Zwaar tillen aan het eind van de dag kan de slaap vertragen. De hoeveelheid endorfine die het lichaam ‘s-ochtends afgeeft is groter, waardoor je meer energie hebt en je je opgewonden voelt. Als je ‘s-ochtends fietst of een activiteit doet, kun je de hormoonspiegels optimaliseren en dat in je voordeel gebruiken, maar als je oefent voordat je naar bed gaat, in plaats van je niveaus laag te houden, zal jouw lichaam stimuleren om meer endorfine aan te maken en dus meer energie, die nodig is om af te voeren totdat je je ontspant en in een diepe, goede slaap valt.

5. Maak voor het slapengaan je klusjes af
Veel mensen hebben de gewoonte om in bed te werken en hun elektronica pas een paar minuten voordat ze naar bed gaan uit te zetten. Het snelle denken dat voortkomt uit de prikkels van de apparaten en het werk dat nog vers in het geheugen ligt, resulteert in slapeloze nachten. Om slaapproblemen te bestrijden, sluit je de lopende problemen van de dag.

6. Gebruik etherische olie met kalmerend effect
Als je tijdens quarantaine te maken hebt met slapeloosheid, of het gevoel hebt dat je extra hulp nodig hebt om beter te slapen, kunnen etherische oliën wat verlichting bieden. Elke olie wordt gewonnen uit bloemen, bladeren en andere plantendelen en heeft een uniek aroma en unieke eigenschappen. Het gebruik van etherische oliën zoals lavendel heeft een ontspannend en kalmerend effect, want door diep in te ademen met de etherische olie, zorgt het ervoor dat de hersenen meer zuurstof opnemen, daarnaast stimuleert het ook de hormonale productie, wat het gevoel van welzijn bevordert en ontspannen, slaap bevorderen.

En bovenal is het belangrijk om te weten dat:
Slaap is essentieel voor de lichamelijke gezondheid en het effectief functioneren van het immuunsysteem. Het is ook één van de belangrijkste promotors van emotioneel welzijn en geestelijke gezondheid en helpt stress, depressie en angst te bestrijden.

- Advertisement -