De behoefte aan sociale afstand om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, veroorzaakt verstoringen op de arbeidsmarkt.

Terwijl sommige mensen hun activiteiten hebben stopgezet, zullen anderen voor het eerst gedwongen worden thuis te werken.

Het zogenaamde thuiswerken kan een uitdaging zijn voor werknemers en/of zzp’ers, die zich zorgen maken over niet te veel werken of zich aangetrokken voelen tot de vele afleidingen die hun huizen bieden, om gefocust te blijven op het werk, lees onderstaande tips:

1. Houd je ochtendroutine
Het is belangrijk om een routine te creëren, of het nu gaat om een ontspannende douche of om een ontspannen ontbijt. Dit bereidt uw geest voor en maakt hem gewend om voor het scherm te zitten en taken te kunnen uitvoeren op dezelfde manier als op kantoor.

2. Kies een werkplek
Scheid werk van huis. Gebruik een kamer exclusief voor werk, dat wil zeggen, werk nergens anders in huis of waar je je computer gisteravond hebt achtergelaten. Als je een kamer kunt nemen die helemaal aan je kantoor is gewijd, des te beter, maar als dat niet mogelijk is (en in werkelijkheid heb je geen erg grote ruimte nodig), creëer dan een plek in een hoek van de keuken of woonkamer. Dus als je er elke dag bent, wees je bewust wat je moet doen: werken.

3. Sta vroeger op
Sereniteit; vroeg opstaan betekent dat er geen mensen door het huis lopen, noch het geluid van televisie of auto’s. De eerste uren van de dag zijn gewoon sereen, gebruik ze om ideeën te ordenen, je dag te plannen, wat quality time met jezelf door te brengen, te lezen en diep te ademen.

4. Maak een takenlijst
Veel mensen denken dat thuiswerken rommelig kan zijn, omdat het de grenzen tussen professionele en huishoudelijke activiteiten doet vervagen. Daarom mag jouw takenlijst de twee gebieden niet combineren. Het is belangrijk om te weten hoe je de tijd kunt verdelen om je te concentreren en te werken in elk van de gebieden, waarbij sommige zaken voorrang krijgen boven de anderen. Bovendien helpt het hebben van je eigen shortlist je om je te concentreren op de momenten waarop je wordt afgeleid.

5. Neem pauzes
Het kan veel gemakkelijker zijn om je te concentreren op thuiswerken, omdat in stilte voor de computer er geen collega’s of gesprekken zijn die je afleiden. Het is echter belangrijk om te weten wanneer je een adempauze moet nemen. Dit vervangt pauzes in een conventioneel kantoor, dat vaak organisch wordt, of het nu gaat om het uitwisselen van een idee met een collega, het maken van een tussendoortje of iets dat je een beetje losmaakt. Hierdoor voel je je aan het eind van de dag minder moe en ongerust.

Foto Nick Morrison
Vorig artikelZonnige start lente: voorkom verbranding
Volgend artikelHeerlijke krokante kikkererwten hamburger