Een liefdevolle relatie in een echtscheiding beëindigen is een zeer pijnlijke en gecompliceerde levensfase die ruimte laat voor een gevoel van hulpeloosheid, onrechtvaardigheid en misverstand.

Hoewel het concept van ‘nog lang en gelukkig’ steeds minder wordt gebruikt, trouwt niemand om daarna te denken aan een scheiding. Wanneer een huwelijk eindigt, is het normaal om je verloren en verdrietig te voelen.

Je hebt tenslotte een persoon gekozen om jouw leven mee door te brengen en zijn ervaringen te delen. Niemand trouwt in de hoop te scheiden, en wanneer dat gebeurt, is het moeilijk om de realiteit en situatie onder ogen te zien. Maar onthoud dat dit niet het einde van je geluk hoeft te zijn.

Bekijk hieronder 5 tips om een scheiding te overwinnen en je leven opnieuw te beginnen!

1. Leef het verdriet
Allereerst: huilen. Wees verdrietig, neem verdriet aan en leef de rouw. Breng zo nodig een week of twee door met het uitzetten van alle slechte gevoelens en negatieve gedachten die op je afkomen. Bekijk de films die je vroeger met je partner zag, ga naar de restaurants waar je vroeger samen naartoe ging en laat je verdriet gaan. Ren niet weg van huilen, huil al je longen uit jouw lijf maar stop na een paar dagen. Leven in rouw is fundamenteel, maar leven erin is dat niet.

2. Heb medelijden met jezelf
Gewoonlijk reageren mannen op een echtscheiding op twee manieren: de eerste is om het conflict te externaliseren door de ex-vrouw de schuld te geven voor het einde van de relatie en alle slechte dingen die in de relatie zijn gebeurd. De andere is om de problemen te internaliseren, jezelf de schuld geven en jezelf nooit te vergeven van bepaalde houdingen die zijn verstreken en die er niet toe doen in het totaal. Als je op de tweede manier met echtscheiding te maken krijgt, wees vriendelijk voor jezelf. Je zult waarschijnlijk niets goeds kunnen doen door jezelf te veel de schuld te geven van je fouten. Leren van deze fouten is de beste manier om een hechte relatie in vrede te benaderen of goed met jezelf verder te leven.

3. Maak een nieuwe routine
De eerste paar maanden is het niet erg gezond om naar dezelfde plaatsen te gaan waar je samen bent geweest en rond te hangen met dezelfde mensen. Natuurlijk hoef je de relaties met vrienden niet te verbreken alleen omdat ze ook vrienden van je ex zijn, maar na een scheiding zijn veranderingen altijd welkom. Begin nieuwe dingen die alleen van jou zullen zijn, zoals cursussen, fysieke activiteiten, hobby’s, etc.

4. Praat er over
Omdat het een leven veranderend proces is, is het zoeken naar een psycholoog om mee te praten na een scheiding een belangrijke stap in de goede richting. Praten met vrienden en familie kan ook heel goed zijn, vergeet niet dat de hulp van een professional in dergelijke gevallen een groot verschil kan maken.

5. Zorg goed voor jezelf
Om een scheiding te overwinnen, is de belangrijkste zelfliefde. Verander je look, koop nieuwe kleding, maak nieuwe vrienden, reis en leer andere plaatsen kennen, doe alles wat je kan helpen jouw vroegere relatie te overwinnen en kom terug met een emotionele stabiliteit. Activiteiten die voor je geest zorgen, zoals yoga en meditatie, zorgen voor gemoedsrust. Het is het proberen waard omdat je het verdient om gelukkig te zijn!

Vorig artikelRIVM en Voedingscentrum zetten Europese voedselkeuzelogo’s op een rij
Volgend artikelHoe je een positieve mentale verandering kan ondergaan