Mee-eters en puistjes verschijnen tijdens de puberteit als gevolg van hormonale veranderingen, maar in veel gevallen duren ze meerdere jaren van het volwassen leven. Omdat de huid een weerspiegeling is van onze gezondheid, moeten we bepaalde interne behandelingen voor acne/jeugdpuistjes volgen.

Bij volwassenen wordt acne meestal veroorzaakt door een hoge hormonale activiteit (bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of de menstruatiecyclus bij vrouwen), maar ook door een overmatige talgproductie in de huid.

Als we die stress, gebrek aan lichaamsbeweging en een ongezond voedingspatroon toevoegen, kunnen we begrijpen waarom sommige mensen die al door de puberteit zijn gegaan, nog steeds last hebben van puistjes.

De oorzaken die acne/jeugdpuistjes veroorzaken, kunnen van verschillende oorsprong en aard zijn. Onder deze vinden we:

  • Hormonale onevenwichtigheden: de talgklier, als reactie op mannelijke hormonen (testosteron), aanwezig bij zowel mannen als vrouwen, produceert een teveel aan talg. Dit betekent niet dat er een hormonale disbalans is, maar de talgklier “werkt” gewoon te veel.
  • Genetische aanleg: als we tot een familie behoren die aan acne lijdt, kunnen we dit voorkomen.
  • Bacteriële oorzaken: acne wordt bevorderd door een bacterie genaamd Propionibacterium Acne, die normaal gesproken onder fysiologische omstandigheden op de huid leeft. Als de huidporiën verstopt zijn, vermenigvuldigt het zich en veroorzaakt het ontstekingen.

In de zoektocht naar een mooie en gezonde huid is alle hulp welkom, toch? Het goede nieuws is dat het door het kiezen van goede ingrediënten en de juiste behandelingen mogelijk is om een ​​manier te vinden om van puistjes en acne af te komen. Om je te helpen je gezicht/lichaam van binnenuit te verzorgen, hebben we enkele behandelingen en krachtige ingrediënten samengesteld die een gezonde en goed verzorgde huid kunnen garanderen. Lees verder welke dit zijn!

1. Zeep/reinigingsgel
Het reinigen van de huid is de eerste stap in elke huidverzorgingsroutine. Om dit gebaar correct op de huid uit te voeren, is het ideaal om een ​​specifieke reinigingszeep/-gel te gebruiken, met samentrekkende werking, die helpt om de overtollige glans te verminderen zonder de gevoelige of droge zone te verlaten. Voer het ritueel twee keer per dag uit, zodra je wakker wordt en voordat je naar bed gaat, of zoals aanbevolen door je dermatoloog. Let op; de zeep of reinigingsgel moet wel geschikt zijn voor je  gezicht!

2. Probiotica
Probiotica helpen de immuniteit van de huid te verhogen door het natuurlijke afweersysteem te stimuleren, ontstekingen te verminderen en de barrièrefunctie van de huid te herstellen. “Omdat ze het afweersysteem van de huid beschermen en stimuleren, draagt ​​het bij aan de proliferatie van goede bacteriën die in onze huid leven, wat helpt bij het bestrijden van de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor acne.”

3. Bedhygiëne
Regelmatig verschonen van lakens, kussenslopen en handdoeken lijkt misschien een gewoonte die geen verband houdt met het verschijnen van acne, toch? Dat is waar je het mis hebt! Deze stoffen nemen zweet en bacteriën van onze huid op, dus om te voorkomen dat de huid constant in contact komt met “vuile” lakens en handdoeken is het aan te raden om minstens één keer per week te verschonen.

4. Groene sap drinken
Een uitstekende thuisbehandeling om ontstoken puistjes/acne te beëindigen, is het drinken van bijvoorbeeld een groene sap van waterkers met mint een stukje avocado. Waterkers is niet alleen een uitstekende bron van mineralen zoals calcium en jodium, maar ook rijk aan vitamine A en E die helpen bij het bestrijden van acne. De mint heeft ook veel vitamines en de avocado bevat vetten die gunstig zijn voor het lichaam en die de huid zachter maken.

5. Kruidenthee
De stoffen in kruidenthee, zoals groene thee en witte thee, zijn vocht inbrengend en ontgiftend en helpen de veroudering van de huid te vertragen door de balans van collageen en elastine in het lichaam te verbeteren. De flavonoïden die het bevat, spelen ook een zeer belangrijke rol bij de verzorging van de verschillende huidlagen, waardoor de negatieve effecten van blootstelling aan Uv-straling, zoals vlekken of ontstekingen, worden verminderd, maar ook de mate van elasticiteit, aangezien ze de microcirculatie bevorderen.

Niet te vergeten: Het verminderen van de aanwezigheid van voedingsmiddelen met een hoge glycemische index in de voeding lijkt daarom een ​​geldige strategie om de ernst van acne/jeugdpuistjes te verminderen.

Beeldcredit: Ayo Ogunseinde
Vorig artikelDe NCV lanceert de uitgave ‘Wat vertelt het etiket van een cosmeticaproduct?’
Volgend artikelHoe kou je systeem kan helpen