Als culinair ingrediënt heeft het een heerlijk aroma. Toegevoegd aan brood, gebak en drankjes geeft het een speciale smaak en scherpt het de smaak aan. We hebben het over kaneel, één van de oudste kruiden ter wereld.

Kaneel is een kleine boom die veel voorkomt in Zuid-Azië en het Midden-Oosten. Het product dat we in supermarkten kopen is eigenlijk de schors van deze boom, verkocht als stok of als poeder.

Deze specerij wordt niet alleen veel gebruikt in de gastronomie, maar staat nog steeds bekend om zijn thermogene en antioxiderende eigenschappen. Maar alsof al deze eigenschappen niet genoeg zijn, kaneel kan nuttiger zijn dan je denkt, zowel voor je huis als voor je leven. Kaneel is door de geschiedenis heen als ingrediënt gebruikt, daterend uit het oude Egypte, toen het zeldzaam en waardevol was, en werd beschouwd als een waardig geschenk voor koningen. Tegenwoordig is het toegankelijker verkrijgbaar in de meeste supermarkten en te vinden in verschillende recepten.

Kijk hieronder voor ander gebruik en meer voordelen van kaneel.

1. Anti-acné gezichtsmasker
Meng 3 eetlepels honing en 1 theelepel kaneel; breng aan op je gezicht en laat het ongeveer tien minuten intrekken. Spoel vervolgens goed af met water en droog je gezicht.

2. Kaneel mondwater
Doe vijf kaneelstokjes in het water (1 kopje) en breng het aan de kook; je zult een geweldig zelfgemaakt mondwater hebben!

3. Behandeling voor haargroei
Een manier om de haargroei te stimuleren is door wekelijks een zelfgemaakt kaneelmasker te gebruiken. (Maar voordat je dat gebruikt, moet je met je dermatoloog overleggen of je dit alternatief kunt proberen, vooral als je een gevoelige hoofdhuid hebt). Meng 2 eetlepels kaneel en honing in een half kopje warme druivenpitolie. Voeg daarna een eigeel toe om het masker dikker te maken. Breng de oplossing aan op nat haar en laat het 10 of 15 minuten inwerken. Was vervolgens goed met shampoo.

4. Mieren stoppen
Kaneel kan je helpen bij het wegwerken van mieren die door je huis lopen; strooi een beetje kaneelpoeder over de door hen gevormde paden.

5. Huid scrubben
Maak een mengsel van zeezout, amandelolie, olijfolie, honing en kaneelpoeder om dode huidcellen te verwijderen en hun glans en zachtheid te herstellen. Scrub dit zachtjes over de huid heen en laat het een paar seconden inwerken; spoel het daarna uit.

Foto: TheoCrazzolara
Vorig artikel3 recepten van geuren om je huis geuriger en ziektekiemvrij te maken
Volgend artikelKleurenpsychologie voor ons lichaam