Het weerstaan van de consumptie van frisdrank of snacks, kan vaak een vrij ontmoedigende taak zijn, vooral als je bent opgegroeid in een omgeving die gewend is om dit zeer verslavende voedsel te consumeren. Maar als je een beetje meer begrijpt hoe bewerkte voedingsmiddelen invloed hebben op je geest, je lichaam en zelfs je stemming, dat zal een stuk makkelijk zijn om gezonder voedsel te kiezen die je leven zal verrijken.

Hier zijn 4 redenen waarom je bewerkte voedingsmiddelen uit je voedingspatroon moet schrappen:

1. Bewerkte voedingsmiddelen zijn zeer verslavend
Je lichaam verwerkt gezonde voedingsmiddelen heel anders dan dat het doet met geraffineerd, bewerkt voedsel of junkfood. Verwerkt voedsel heeft namelijk de neiging een superstimulatie van dopamine te veroorzaken, ook bekend als de “genot-neurotransmitter”, waardoor je voortdurend naar dit specifieke type voedsel snakt.

2. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten meestal fosfaten die je organen en botten aantasten
Veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten op fosfaat gebaseerde additieven om de smaak te versterken, de textuur te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen. Van dergelijke additieven is bekend dat ze gezondheidsproblemen veroorzaken zoals voortijdige veroudering, nierbeschadiging en botverzwakking volgens het Rodale Institute, waardoor deze voedingsmiddelen veel minder aantrekkelijk zijn voor degenen die deze feiten kennen.

3. Bewerkte voedingsmiddelen verpesten je spijsvertering
Door het gebrek aan vezels, enzymen, vitamines en andere voedingsstoffen hebben deze voedingsmiddelen de neiging schade te veroorzaken in het spijsverteringskanaal. Overmatige consumptie van dergelijke voedingsmiddelen kan leiden tot een onbalans in je interne ecosysteem, schade toebrengen aan je heilzame bacteriën en je systeem aan infecties blootstellen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een glas cola of dat smakelijke koekje zien als vergif voor je lichaam, hierdoor kun je zelf beslissen om ze wel of niet te consumeren.

4. Bewerkt voedsel is absoluut geen echt voedsel
Een manier om de voedingswaarde van een levensmiddel te beoordelen is om te zien hoe dieren, insecten, bacteriën en schimmels daarop reageren. Echt voedsel zal verrotten of verschimmelen.

Bewerkte voedingsmiddelen behouden hun uiterlijk ook hoe oud deze ook zijn. De voedselindustrie geeft toe dat vaak grote manipulatie en “wijze” wijzigingen worden aangebracht die nodig zijn om het eten zo echt mogelijk te laten lijken, ook als dat niet het geval is.

Vorig artikelHoe te mediteren voor het slapen gaan
Volgend artikelDe generalistische ggz heeft nu een eigen handboek