Een goed en uitgebalanceerd dieet is niet alleen essentieel om de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen te voorkomen, maar ook om ze zo goed mogelijk te behandelen. Daarom is het kennen van de beste voedingsmiddelen voor bloedarmoede een goede manier om te helpen deze ziekte te behandelen.

Voedingsmiddelen om bloedarmoede te verhelpen, moeten rijk zijn aan ijzer, omdat dit een essentieel element is bij de productie van hemoglobine in het bloed. Het vereist een aanbevolen inname van 8 mg per dag voor mannen en vrouwen boven de 50 en 18 mg voor vrouwen onder de 50.

Maar welk voedsel is tenslotte het meest geschikt om dit probleem te behandelen? Hier zijn enkele van hen en om je dieet veel rijker en voller te maken. Lees verder welke soort voeding dit zijn!

1. Lijnzaad
Lijnzaad is in zijn meest uiteenlopende vorm (zowel zaad, bloem of olie) een goede voedzame voedingsoptie en kan de kwaliteit van leven van patiënten met sikkelcelanemie helpen behouden.

De vetzuren in dit voedsel, zoals Omega 3, zijn krachtige ontstekingsremmende medicijnen die werken op de meest voorkomende symptomen van dit soort bloedarmoede, die geen verband houdt met specifieke voedingstekorten.

2. Soja
Het consumeren van sojabonen of plantaardige melk uit sojabonen is een goede manier om schadelijke bloedarmoede te bestrijden. Dit probleem, dat wordt gekenmerkt door een tekort aan vitamine B12, kan gevaarlijk voor de gezondheid zijn en moet zo snel mogelijk worden behandeld.

Het wordt aanbevolen om B12 snel aan te vullen, vooral als het gaat om vegetarische- of veganistische patiënten. Verwaarloos daarom je gezondheid niet en maak de juiste aanvulling.

3. Spinazie
Spinazie is, net als andere donkere bladgroenten, een zeer rijke bron van ijzer in plantaardig voedsel; het is daarom een grote bondgenoot tegen bloedarmoede door ijzertekort.

Om het effect te versterken en ijzer in het voedsel nog biologischer te maken, wordt aangegeven dat de inname ervan gelijktijdig moet worden gedaan met goede bronnen van vitamine C. Daarom kan het nemen van een sinaasappelsap met spinazie bijvoorbeeld een goede combinatie zijn.

4. Tarwekiemen
Over het algemeen zijn volle granen uitstekende bronnen van voedingsstoffen die alle soorten bloedarmoede helpen bestrijden. De tarwekiemen zijn echter nog krachtiger en kunnen een ongelooflijke bondgenoot zijn in deze strijd.

Dit komt omdat het een geweldige bron van foliumzuur is, een fundamentele voedingsstof voor de vorming van eiwitten zoals hemoglobine. Zo wordt de zuurstofvoorziening van onze weefsels veel efficiënter en wordt bloedarmoede geleidelijk bestreden.

Met deze tips is het veel gemakkelijker om een echt gezond en voeding rijk dieet op te zetten om deze ziekte te bestrijden die zoveel gezondheidsschade kan veroorzaken. Maar vergeet niet dat medische follow-up van cruciaal belang is in geval van bloedarmoede. Veronachtzaam daarom uw periodieke consulten niet!

Vorig artikelPraat mee over mentale gezondheid van jongeren
Volgend artikelVeel buitenterreinen kinderdagverblijven geheel rookvrij