Gluten is een eiwit dat aanwezig is in sommige granen zoals tarwe, rogge en gerst.

Er zijn mensen die glutenintolerantie hebben, ook bekend als coeliakie, sommige mensen hebben zelfs een “gevoeligheid” voor gluten, veroorzaakt door de moeilijkheid van glutenvertering. In beide gevallen is voedingsmonitoring noodzakelijk voor een betere dieetcontrole.

Glutenvrije voedingsmiddelen en bereidingen
Hoewel gluten deel uitmaken van de samenstelling van de voeding van de meeste mensen, is er een enorm scala aan voedingsmiddelen zonder deze component.

Wat in het algemeen degenen “missen”, die gluten uit hun dieet moeten beperken of elimineren, zijn de pasta, cake, brood, voedsel of preparaten met tarwebloem in hun recept.

Tegenwoordig zijn er echter verschillende mogelijkheden voor tarwemeelvervanging en hoewel gluten een zeer belangrijke rol spelen in de zachtheid van deze voedingsmiddelen, zijn er al enkele interessante resultaten in de keuken bereikt door andere opties te verkennen. Er zijn zelfs al enkele geïndustrialiseerde producten op de markt die het leven gemakkelijker maken voor degenen die geen gluten kunnen consumeren, zoals glutenvrij- brood en pasta.

Hier geven we je enkele glutenvrije receptentips voor het ontbijt!

1. Glutenvrij granola
In een ovenschaal plaats je: 1/2 theelepel gehakte amandelen + 1/2 theelepel gehakte cashewnoten + 2 el honing + 1 el lijnzaad; Bak gedurende 15 minuten in een middelgrote oven. Serveer met je favoriete bijgerechten: kokosyoghurt, smoothies, plantaardige melk of fruit.

2. Bananen pannenkoek
Mix 1 geprakte banaan + 1 ei + 1 eetlepel amandelmeel; smeer een koekenpan met kokosvet en en verwarm deze. Voeg het pannenkoekenmengsel toe en bak aan één kant; Draai de pannenkoek met een spatel om en wacht tot deze aan de andere kant ook gebakken is en serveer deze!

3. Amandel meelpap
Warm op: 1 kopje amandelmelk + 2 eetlepels amandelmeel + 1 eetlepel chiazaad + kaneelpoeder en een handje vol bosbessen. Kook op laag vuur tot de pap dikker wordt.

4. Smoothie van vruchten en chiazaad
Klop in een blender de volgende producten: kokosyoghurt + 1 banaan + 1 bevroren fruitpulp (smaak naar keuze) + 1 eetlepel lijnzaad; het recept is snel klaar en erg lekker!

- Advertisement -