Het streven naar geluk is een blijvend iets in ieders leven. Er zijn geen regels of exacte formules om geluk te bereiken. Geluk is niet alleen het resultaat van een geweldig project of een prestatie op de lange termijn. Van mediteren tot je huis opruimen, kijk wat je kunt doen om elke dag gelukkig te zijn.

Laat je niet meeslepen door de vermoeiende routine! Zie geluk in alles wat je doet en in kleine dingen. Reflecteer met onze tips en wees dag na dag gelukkiger.

1. Aanvaarden wat je hebt is dingen accepteren zoals ze zijn
We besteden veel tijd aan klagen over dingen die ons overkomen, maar dat is verspilling van tijd en moeite. Om gelukkig te zijn, moeten we profiteren van wat we hebben.
Onderzoek toont aan dat gelukkige mensen een bescheiden niveau van verwachtingen en aspiraties hebben; ze willen wat ze kunnen krijgen. Dit komt omdat ze streven naar realistische doelen en blij zijn met hun geluk.

2. Geniet van wat je doet
Gelukkige mensen doen wat ze leuk vinden en houden van wat ze doen en ze doen het niet voor geld of glorie. Velen vergeten dat ze ook op het werk gelukkig mogen zijn. Het is normaal om de beste jaren van het leven door te brengen om geld te verdienen, en daardoor moet je soms je gezondheid en familie opofferen. Later spendeerden ze hetzelfde geld dat ze verdienden om hun gezondheid te herstellen en hun gezin terug te krijgen.

3. Leef in het heden
De tip is niet om stil te staan bij het verleden, bij dingen die fout zijn gegaan. Op dezelfde manier hoeft men niet te dromen van een geïdealiseerde toekomst die niet bestaat of zich zorgen maken over wat er nog niet is gebeurd. Om gelukkig te zijn, moet je in het nu leven. Als je vandaag niet gelukkig kunt zijn, waarom denk je dan dat het morgen anders zal zijn?

4. Geluk kiezen
Wees niet bang om terug te kijken en je doelen opnieuw te evalueren. Stel je voor dat je leven een verhaal is dat kan worden herzien. Dit soort flexibele benadering vereist positief denken en een open geest; je moet actief kiezen om gelukkig te zijn.

5. Relaties
We denken meestal in gedachten over het geluk van andere mensen. Denk eraan, net zoals andere mensen ons gelukkig kunnen maken, zijn we allemaal “andere mensen” voor iemand anders. Bouw daarom relaties op met relaties die belangrijk voor je zijn.

6. Actief blijven
Actieve, drukke en sociale mensen zijn gezonder en gelukkiger. Als je gelukkig wilt zijn, ontwikkel dan een sociale persoonlijkheid; accepteer uitnodigingen om uit te gaan, ga naar vergaderingen, feestjes etc. De beste manier om van plezier te genieten is in het gezelschap van anderen. “Bouw een rijk sociaal leven”, zegt M. Eunkook Suh, hoogleraar psychologie aan de Yonsei University in Seoul, “niet als een verplichting, maar omdat het bevredigend, zinvol en leuk is.”

7. Vergelijk niet
Ambitie is gezond en zorgt ervoor dat mensen zich gelukkig voelen, maar afgunst maakt hen ongelukkig. Vergelijkingen met anderen kunnen echter de voordelen van ambitie tenietdoen en zijn alleen nuttig als je er iets van leert. Concentreer je op je doelen en dromen, zodat je kunt genieten van je ambitie en prestaties.

8. Maak je geen zorgen
Neem jezelf niet te serieus. Gelukkige mensen geven er niet zoveel om. Ze erkennen dat 90 procent van de zorgen nooit werkelijkheid is.

9. Positief denken
Het bottelen van slechte emoties en gevoelens creëert psychische problemen en lichamelijk ongemak. Gelukkige mensen krijgen wat ze voelen, hun motto is: raak ze kwijt, anders raken ze je. Je moet ook optimistisch zijn omdat gelukkige mensen er altijd goed uitzien. Optimisme is een mechanisme van de geest, een natuurlijke zelfverdediging tegen depressie.

10. Waardeer geluk
Geluk kan worden geleerd, maar de betekenis van het vinden van een doel in het leven is wat ertoe leidt, niet andersom. De gelukkigste mensen waarderen en realiseren zich dat gelukkig zijn jaren aan het leven toevoegt en het leven aan hun jaren.

Vorig artikelMeer onderzoek nodig naar hart- en vaatziekten door zwangerschapsproblemen
Volgend artikelAfslankthee voor een platte buik