Voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind is tabaksrook extra schadelijk. Zij hebben bijvoorbeeld een verhoogde kans op een miskraam. De overheid vindt het belangrijk dat zwangere vrouwen niet roken vanwege de risico’s. En dat ze hulp krijgen bij het stoppen, bijvoorbeeld van hun omgeving. Daarom start de overheid in 2017 de campagne Rookvrije start voor alle kinderen.

Campagne Rookvrije start voor alle kinderen
Stoppen met roken is moeilijk voor een zwangere als mensen om haar heen blijven roken. Of als er sigaretten op tafel liggen. Of als u tijdens een etentje even naar buiten loopt om te roken en haar meevraagt. U kunt een zwangere op verschillende manieren helpen, ook bij stoppen met roken. Door samen te stoppen bijvoorbeeld of haar niet in verleiding te brengen. Soms heeft een stopper niet veel nodig om weer te beginnen. Door misverstanden over roken tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld. De campagne Rookvrije start voor alle kinderen geeft tips waarmee u zwangeren kunt helpen te stoppen en rookvrij te blijven.

Roken tijdens de zwangerschap
Roken tijdens de zwangerschap betekent een groot risico op:

  • Overlijden van het kind door een miskraam, doodgeboorte of wiegendood.
  • Ernstige gezondheidsproblemen bij het kind: laag geboortegewicht, aangeboren afwijkingen (hazenlip, klompvoet), verminderde longfunctie.
  • Complicaties bij de moeder: voortijdig loslaten van de placenta, voortijdig breken van vliezen, buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
  • Problemen bij het kind als het opgroeit: astma, risico op overgewicht, leer- en gedragsproblemen (ADHD), hart- en vaatziekten. En een grotere kans om zelf te gaan roken.

Stoppen met roken bij kinderwens
Waarom het goed is om te stoppen met roken als u een kinderwens heeft of al zwanger bent? Dat leest u op de pagina Ik wil zwanger worden. Waarom is het goed om te stoppen met roken? Roken vermindert bijvoorbeeld de vruchtbaarheid. Bij mannen zorgt roken voor een verhoogde kans op impotentie en een verminderde kwaliteit van het sperma.

Meer over de risico’s van roken bij de zwangerschap leest u op de pagina Wat zijn de risico’s van roken voor, tijdens en na de zwangerschap?

Risico’s van meeroken
Meeroken tijdens de zwangerschap kan leiden tot een miskraam, vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en wiegendood. En een verhoogde kans op lichamelijke afwijkingen en kanker bij het kind op latere leeftijd.

Vorig artikelWat is waar en niet waar over roken tijdens de zwangerschap?
Volgend artikelWaarom hebben optimisten minder pijn?