Iedereen die al bekend is met aromatherapie, heeft meestal een voorkeur aan lavendelolie (dit is overigens ook de meest gebruikte etherische olie). Dat komt omdat het een heerlijke geur heeft, niet irriterend is voor de huid en zeer veelzijdig is. Het is de beste anti-stress olie omdat de lavendel kalmeert.

Etherische olie van lavendel is het symbool van aromatherapie en heeft geen contra-indicaties (met uitzondering van enkele specifieke allergieën die verband houden met deze plant).

Het balanceert het lichaam, fysiek, mentaal en emotioneel. Verlicht nerveuze spanning, stress en slapeloosheid. Het kan puur op de huid worden gebruikt als een helende en regenererende stof in geval van brandwonden, snijwonden en acne.

In welke situaties kan lavendelolie nuttig zijn?

  • vette, droge, ontstoken huid en acne
  • hoofdpijn
  • slapeloosheid en rusteloosheid
  • insectenbeten en dermatitis
  • verbrande huid en huiduitslag
  • PMS en menstruele krampen
  • droog en futloos haar
  • angst en depressie
  • verhoogd welzijn in het algemeen

Tips voor het gebruik van lavendelolie

Om nerveuze spanning te verlichten: 10 druppels op de diffuser of breng een paar druppels rechtstreeks op de slapen aan (let op: vermijd contact met de ogen).

Voor slapeloosheid: 4 druppels etherische lavendelolie op het kussen of doe een paar druppels op de pols, wrijf en haal diep adem.

Zonnebrand of huidirritaties: 10 druppels etherische olie van lavendel in 10 ml ijswater en spray op de plek. Het geeft onmiddellijk verkoeling. Je kunt het ijswater vervangen door amandelolie of jojoba-olie.

Voor luieruitslag: 4 druppels met 10 ml kokosolie (aanbrengen bij elke luierwissel)

Nerveuze hoofdpijn: plaats 2 druppels op elke slaap en masseer.

Menstruatiepijn: gebruik 10 druppels etherische lavendelolie in een halve liter warm water, gebruik een kompres gedurende 15 minuten op de buik. Of meng 9 druppels in 2 theelepels of 10 ml zoete amandelolie (of druivenpit-olie) en masseer het bekken.

Irritatie in de keel: inhalatie van lavendeldamp (200 ml kokend water + 5 druppels etherische olie van lavendel). Het verlicht de irritatie in de keel en is, samen met de essentiële olie van eucalyptus (+5 druppels), zeer effectief in het kalmeren van de hoest.

Spierpijn: per 10 ml plantaardige olie, 10 druppels lavendelolie toevoegen. Als de spierpijn erg intens is, kun je druppels van andere oliën toevoegen, zoals rozemarijn, Copaiba en Tea-tree.

Voor acne: met een wattenstaafje een paar druppels op het wattenstaafje druppelen en direct aanbrengen op de acne. Herhaal het proces 2 keer per dag.

Voor de droge en geïrriteerde huid: doe de hoeveelheid vocht inbrengende crème in je hand om op de huid aan te brengen, voeg twee druppels etherische olie van lavendel, meng deze goed met de crème en breng het aan op de huid.

Haaruitval: neem 5 ml van een plantaardige olie naar keuze en voeg 5 druppels etherische olie van lavendel toe. Meng deze goed en wrijf grondig op de hoofdhuid. Laat het 30 minuten inwerken en was uw haar.

Beeldcredit: Christin Hume
- Advertisement -