Hoewel het intrekken van gluten uit voedsel verplicht is voor mensen van wie het lichaam er niet goed op reageert, kunnen gezonde individuen die geen intolerantie hebben profiteren van een dieet zonder eiwitten.

Dit gebeurt omdat de consumptie van gluten, zelfs bij gezonde mensen, enkele reacties kan veroorzaken. Bovendien kan coeliakie vaak vele jaren sluimerend blijven. Dat wil zeggen, het kan er zijn, zelfs als het niet is gediagnosticeerd.

Bekijk enkele voordelen:

  • verbetering van het voedselbewustzijn, met de keuze voor voedingsmiddelen van hogere kwaliteit;
  • vermindert obesitas door het bevorderen van gezond gewichtsverlies;
  • vermindert zwelling en vochtretentie;
  • verbetert de gezondheid van de huid, vermindert het optreden van acné en andere problemen;
  • bevordert de vermindering van ontsteking in het lichaam;
  • verbetert de cardiovasculaire gezondheid;
  • stimuleert het metabolisme;
  • vermindert de kans op het ontwikkelen van ziekten zoals diabetes.

Vervanging van voedsel
Eén van de grootste angsten van degenen die kiezen voor een glutenvrij dieet is gerelateerd aan de smaak van voedsel. Het idee dat dit soort voedsel uiterst beperkend en onbelangrijk is, is nog steeds vrij gebruikelijk.

Gelukkig is dit slechts een vooroordeel: het is mogelijk om verschillende vervangingen en recepten te maken die net zo lekker zijn als de traditionele en bovendien veel gezonder zijn! Bovendien maakt de toevoeging van meer fruit, groenten en granen het mogelijk om nieuwe smaken en combinaties te ontdekken.

In het begin kan het herkennen van glutenvrij voedsel een beetje moeilijk zijn en een grote uitdaging lijken. Echter, met een beetje oefening, zal alles eenvoudiger zijn. Het is noodzakelijk om de etikettering van producten te respecteren, die de nodige informatie moet bevatten.

Eén van de grootste angsten is onder andere de vervanging van tarwebloem, die kan worden gemaakt met een groot aantal producten zoals rijstmeel, amandelen, kokosnoot, boekweit, lijnzaad, aubergine en maïs o.a. Het kan nodig zijn om producten toe te voegen zoals xanthaangom, waarvan de functie is om elasticiteit te geven aan glutenvrije recepten.

Dus een dergelijk glutenvrij dieet hoeft geen probleem te zijn, met vele heerlijke opties op de markt en eindeloze mogelijkheden van recepten, is het niet nodig om jezelf te verbieden van wat je graag eet!

Vorig artikelDe meeste Nederlanders eten niet volgens de Schijf van Vijf
Volgend artikelLandelijke Alcohol-actieweek ‘Zien drinken doet drinken’ start a.s. maandag 2 november