Collageen is het belangrijkste structurele eiwit dat te vinden is in veel verschillende bindweefsels in onze lichaam, en is verantwoordelijk voor het elastisch houden van de huid en het er jong uit laten zien. Als de collageenwaarden te laag worden, kunnen je rimpels beginnen te ontwikkelen en sneller verouderen.

Als je de hoeveelheid collageen in je lichaam wilt maximaliseren, moet je zeker meer van de volgende voedingsmiddelen eten:

Chia-zaden
Chia-zaden zijn gevuld met omega-3-vetzuren, die nodig zijn voor het hydrateren en verjongen van huidcellen, waardoor het huid zachter en jonger wordt. We raden aan ongeveer 200g chiazaad per dag te eten.

Pompoen zaden
Omdat de pompoen zaden vol zink zijn, zijn ze perfect voor mensen die collageen nodig hebben. Gebakken of gekookte pompoenpitten zijn je beste optie, omdat ze eigenlijk voedzamer zijn dan rauwe zaden. Het zou ideaal zijn om elke dag twee eetlepels pompoenpitten aan salades toe te voegen.

Citrusvruchten
De grote hoeveelheid vitamine C die citrusvruchten bevatten, helpt de aminozuren proline te produceren, een chemische stof die essentieel is voor de productie van collageen. Het is verstandiger om minstens twee porties van citrusvruchten per dag te eten als je er het maximale uit wilt halen.

Groene groenten
Groene groenten bevatten chlorofyl, een pigment dat het pro-collageengehalte van je huid verhoogt. Chlorofyl beschermt de huid ook tegen veroudering, omdat het door het lichaam wordt gebruikt om vrije radicalen en UV-stralen te bestrijden. Als je lichamelijk erg actief bent, moet je ongeveer 3 porties groente per dag eten.

Rood fruit
Veel rood fruit, zoals veenbes, bramen, aardbeien en frambozen bevatten ellaginezuur, dat helpt om je huid te beschermen tegen beschadiging door UV-straling en om een gezonde dosis vitamine C te geven. De meeste volwassenen moeten ongeveer 70 g van deze fruit consumeren minstens één dag per week om goede resultaten te krijgen.

Avocado
De vitamine E die avocado bevat, helpt voorkomen dat collageen in het lichaam wordt afgebroken. Daarnaast bevat het ook heilzame vetten die het gezondheid van de huid en de productie van collageen verhogen. Ongeveer een halve avocado per dag eten is voldoende.

Tomaten
Tomaten zijn gevuld met lycopeen, dat je huid beschermt tegen UV-licht en de collageensynthese stimuleert. Gebakken tomaat bevat veel lycopeen, terwijl tomatensap zelfs meer bevat. Het drinken van een glas tomatensap per dag zal echt een groet verschil maken voor de huid.

Vorig artikelStoppen met roken? Dat kan nu met de nieuwe app Quiddy
Volgend artikelMinder verkoudheids- en griepklachten in 2021