Vrienden en familie thuis verwelkomen is altijd leuk, toch? Om dit te doen, proberen we dierbaren te verrassen met een goed verzorgde tafel, een mooi versierd huis en super smakelijke recepten. Maar wat te doen als je bezoek vegetarisch is? Geen schrik, vegetarisch voedsel is gemakkelijk te bereiden en zal iedereen behagen!

Naast het met veel zorg bereiden van de gerechten, kunnen nog enkele tips belangrijk zijn om bezoek te behagen, lees verder in deze blog:

1. Begrijp het verschil tussen veganisme en vegetariër
Of het nu gaat om gezondheid, lifstyle of religie, veel mensen hebben tegenwoordig het vlees van het dieet voorgoed geschrapt. Sommige mensen sluiten ook elke vorm van dierlijke bijproducten van het menu uit en anderen gaan verder en nemen het dieet als levensstijl.

Als je de gewoonten van je gast niet goed kent, wees dan niet verlegen om je vriend te vragen welk soort dieet hij of zij volgt. Begrijp de fundamentele verschillen tussen veganisme en vegetariër:

Vegetariërs
vegetariërs zijn mensen die geen vlees eten. Of het nu rundvlees, varkensvlees, kip of een ander dier is. Ze consumeren ook niets dat rechtstreeks voortkomt van een dier, zoals bijvoorbeeld gelatine. Dit type dieet is ook bekend als ovolactovegetarian, dat wil zeggen de consumptie van eieren en zuivelproducten.

De strikte vegetariër
de strikte vegetariër eet niets van dieren; naast vlees eet hij ook geen producten zoals eieren, melk en zuivelproducten en zelfs honing.

Veganisme
veganisme is meer dan een dieet en wordt een levensstijl. Veganisten consumeren absoluut niets van dierlijke oorsprong, al dan niet in voedsel. Dat wil zeggen dat deze mensen het concept van dierenbescherming meenemen naar alle aspecten van het leven, zoals kleding, gezondheid enzovoort.

2. Kijk uit voor sommige voedingsmiddelen die er vegetarisch uitzien maar dat niet zijn
In theorie is het vrij eenvoudig om vlees uit te sluiten van het dieet, maar het kan een beetje lastig zijn als je er niet veel van weet. Vooral wanneer industriële voedingsmiddelen worden overwogen, die veel onnodige ingrediënten in hun recepten kunnen bevatten.

Dus sommige voedingsmiddelen zien er misschien vegetarisch uit, maar dat zijn ze niet. Kant-en-klare bouillon, bijvoorbeeld- bevatten naast te veel natrium, vaak vleesextracten, waardoor het geen vegetarisch voedsel is.

Sommige desserts kunnen ook de onoplettenden voor de gek houden, omdat veel van hen gelatine in hun recepten gebruiken of een organisch en dierlijk pigment hebben die cochenille-extract (karmijnzuur) wordt genoemd.

3. Wees respectvol bij het stellen van dieetvragen
Het is gebruikelijk om veel vragen te hebben over deze levenskeuze, zoals de motivaties of uitdagingen in het dagelijks leven. Maar geloof me, jouw vriend(in) heeft deze vragen al duizenden keren gehoord en heel vaak worden ze op onplezierige manieren gesteld.

Zelfs als dat niet je bedoeling is, kan het stellen van te veel vragen je bezoek het ongemakkelijk maken, omdat hij gewoon een paar momenten van ontspanning wil hebben en geen ondervraging wil.

Dit betekent niet dat je het onderwerp niet moet beginnen
Integendeel, de meeste vegetariërs zijn er dol op om erover te praten, maar het is belangrijk dat het respectvol, licht en aangenaam wordt gedaan.

4. Geniet van nieuwe gerechten
We zijn vaak gewend om dezelfde speciale recepten te herhalen bij speciale gelegenheden, zoals tijdens recepties thuis. Hoe zit het met genieten van het bezoek van je vegetarische vriend om het menu te vernieuwen? Je zult zeker heerlijke nieuwe gerechten ontdekken die alle gasten zullen plezieren en verrassen!

5. Denk aan enkele heerlijke en praktische vegetarische recepten.
Om een diner met vegetarisch voedsel te serveren, kun je de hulp van een professional inhuren of de recepten zelf bereiden.

Vorig artikelBijna 1400 mensen doen in eerste jaar mee aan gecombineerde leefstijlinterventie
Volgend artikelHelft kankerpatiënten staat niet stil bij keuze ziekenhuis