Veel mensen hebben last van zweetvoeten en proberen van deze gevreesde geur af te komen. Deze geur ontstaat wanneer er overmatig zweet op en tussen de tenen zit. Voeg daar het hele dag gebruik van schoenen en sokken aan toe en je hebt de juiste combinatie voor de ontwikkeling van schimmels en bacteriën die voetgeur veroorzaken. Zelfs degenen die goede hygiëne handhaven, zijn niet vrij van dit probleem, omdat er een aantal factoren zijn die de geur kunnen laten voortduren, zoals de hoeveelheid zweet, het weer en zelfs de keuze voor sokken en schoenen.

Vele verkrijgbare producten kunnen helpen om dit probleem op te lossen, maar er zijn eenvoudige en goedkope alternatieve die je op je schoenen en voeten kunt toepassen.

1. Azijn
De zuurgraad van azijn heeft een bacteriedodend effect, dus het is ideaal voor het verwijderen van de geur veroorzakende bacteriën. Giet hiervoor lauwwarm water in een badje en voeg hier twee tot vier eetlepels azijn aan toe. Laat de voeten ongeveer 30 minuten weken in het badje. Laat de voeten na deze tijd op natuurlijke wijze drogen. Doe dit gedurende een week.

2. Zeezout en lauwwarm water
Een van de functies van zee zout is het vasthouden van vocht, dus het wordt niet aanbevolen om dit overtollig te consumeren. In dit geval kan dit echter helpen om de stinkende voeten te stoppen. Neem een badje en giet in zeer warm water (maar niet koken om de huid niet te beschadigen) en voeg 1 en 1/2 eetlepel zeezout toe. Week je voeten ongeveer 20 minuten in dit zoute water. Zeezout helpt bij het elimineren van de bacteriën die de slechte geur veroorzaken. Doe dit twee weken totdat de voetgeur verdwenen is. Maar pas op dat je je voeten niet uitdroogt. Gebruik in dit geval een vochtinbrengende crème die specifiek is voor dit gebied.

3. Zwarte thee
Zwarte thee bevat zuren die de poriën van de huid sluiten, waardoor overtollig zweet wordt verminderd. Bovendien heeft het natuurlijke antibiotische eigenschappen die de bacteriën direct doden. Kook 450 ml water en voeg twee zakken zwarte thee toe. Laat 15 minuten weken. Giet de thee in een badje met 1 liter koud water. Zet je voeten 30 minuten in dit mengsel. Voer deze procedure een week uit.

Voor de schoenen
De meeste mensen dragen overdag schoenen, waardoor de huid niet kan ademen. Idealiter droog ze na gebruik. Je kunt dit doen met de föhn of ze zelfs ongeveer 30 minuten in de zon laten liggen.

Draag goede sokken
Stoffen zoals nylon laten je voeten nog meer zweten en kunnen zelfs allergieën veroorzaken. Nog beter is katoen, waardoor de huid kan ademen. Een andere tip is dat als je last van zweetvoeten hebt dat het verstandig is om je sokken te verwisselen voor een schoon paar.

Foto: tookapic
Vorig artikelVernieuwde e-learning ‘Preventie postpartum depressie’
Volgend artikelProblematisch cannabisgebruik bespreekbaar maken