Wanneer je spirituele ervaringen hebt gehad, weet je dat ze prettig kunnen voelen. Of ze nu groots waren of heel klein, zo’n ervaring geeft vaak een besef van rust en een gevoel van liefde. Dat smaakt natuurlijk naar meer. Mediteren kan zo’n gevoel bevorderen, maar soms gebeurt het ook spontaan wanneer je rust neemt, ontspant en echt geniet. De kunst is om die spiritualiteit levend te houden tijdens je drukke dag. Maar hoe doe je dat dan? Moet je wachten tot het spontaan gebeurt of heb je er discipline voor nodig?

Eigenlijk gaan die spontaniteit en die discipline hand in hand. Ooit had je misschien spontaan een spirituele ervaring en door met discipline te mediteren, kun je opnieuw mooie ervaringen krijgen. Of misschien was je nieuwsgierig en had je nooit een spiritueel besef gehad en ben je gewoon gaan zitten mediteren, tot je spontaan een bijzondere beleving kreeg. Het een kan het ander opwekken. En als je gedisciplineerd mediteert, krijg je ook spontaan zin om er weer voor te gaan zitten.

Twee sleutels
Of je nu afwachtend bent tot die spontane hemelse ervaring waar je op hoopt of supergedisciplineerd bent in je beoefening, er zijn twee sleutels nodig voor spiritualiteit. De ene sleutel is ontvankelijk zijn; je staat dan als het ware op groen licht om te ontvangen. De andere sleutel is tijd. Het kan de tijd zijn die je neemt voor echte rust en diepe ontspanning of tijd voor je beoefening. Rennend en hijgend door je drukke dag heen gaan, waarbij je af en toe naar adem hapt voor je ogenschijnlijke rust tijdens het autorijden bijvoorbeeld, bevorderen geen spiritueel besef.

Het is wel het makkelijkste om in drukte te leven, laten we eerlijk wezen. Niets is zo simpel als overspoeld worden door de prikkels en to-do’s van je dag. Je ziet wat een ander nodig heeft, je raakt gefrustreerd door het nieuws, je gaat kopje onder in je inbox en als je niet rent en vliegt voor je baas, doe je dat wel voor je kinderen. En zo gaat een dag snel voorbij. Niks echte rust, niks diepe ontspanning en genieten, laat staan zalige hemelse ervaringen.

Gebruiksaanwijzing
En je weet het eigenlijk prima. Waarschijnlijk ken je je eigen gebruiksaanwijzing heus wel. Je rust pakken staat daar echt wel in. Alleen kies je er onbewust toch vaak voor die door de shredder te gooien en van de ene verplichting naar de andere te gaan. Wat je eigenlijk doet, is jezelf saboteren. Het is dan een kwestie van tijd voor je moe of geïrriteerd raakt.

Gelukkig is morgen weer een dag. Je kunt elke dag opnieuw beginnen en de twee sleutels bewust inzetten. Ontvankelijk zijn kun je bewerkstelligen door tegen jezelf te zeggen ‘ik sta open voor spiritualiteit’. Je zet jezelf op standje ontvangen door deze intentie te benoemen. De tweede sleutel, tijd, zet je in door de avond ervoor te bekijken waar je een moment voor jezelf tijdens de dag kunt pakken. Al is het maar vijf minuten, dat zijn toch weer minuten om jezelf spiritueel voeden.

Mini meditatie
Hier volgt een mini-meditatie die heel simpel is. Je gaat zitten met je ogen dicht en je scant je lijf rustig. Hoe voelt je lichaam? Zwaar of gespannen? Relaxed en licht? Kijk of er verkrampte spieren zijn of ergens een pijntje. Wat doen je emoties? Waar heb je mogelijk zin in? Misschien krijg je een besef van een bepaalde behoefte. Neem het gewoon waar, zonder er iets van te vinden. Je legt je bewustzijn zo op je lichaam en op je binnenkant, wat rust geeft. En door je ogen te sluiten, verander je je hersengolven ook naar meer ontspanning. Je bent even niet bezig met de buitenkant of met wat er allemaal nog moet.

Je nodigt zo op een bewuste manier zowel spontaniteit als discipline in je leven uit, om jezelf als spiritueel persoon te gaan ervaren. Doe het gewoon op jouw manier, op jouw beste moment. Met spiritualiteit in je leven maak je je minder druk, weet je beter wat je wilt en krijg je meer energie. Je voelt je liefdevoller en ervaart ook meer innerlijke rust. Het leven wordt gewoon leuker.

Wil je meer praktische tips voor spiritualiteit?
Krijg mijn gratis online training hier: www.saskiachatillon.nl.

Mooie ervaringen en alle liefs gewenst!

Bijdrage: Saskia Chatillon
Saskia geeft trainingen in innerlijke rust en intuïtie en is auteur van het boek Rust – Het geheim van een stiller hoofd.
Vorig artikelArtsen zien veel nadelen aan permanente fillers
Volgend artikelVrouwen roken vaker rondom de zwangerschap als hun partner ook rookt