Bij Levantijnse brunches staat er bijna altijd wel fatayer op tafel. Fatayer is een soort platbrood of manaeesh met topping van spinazie, kaas of lamsgehakt. Éen van de meest favoriete fatayer is die met spinazie, sumak, ui en pijnboompitten.

Bereidingsduur: 25 minuten

Ingrediënten:

  • 1 rode ui
  • 300 gr wilde spinazie
  • 2 theelepels korianderzaad, fijngemalen
  • 2 eetlepels sumak
  • 1 (volle) eetlepel granaatappelmelasse
  • 37,5 gr pijnboompitten
  • 300 gr verse quiche-taartdeeg
  • 125 gr roomkaas naturel
  • 7,5 gr verse dille
  • 1 ei

Zelf toevoegen:

  • 3 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel zwarte peper

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 230 °C.
  2. Snipper de ui fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui in circa 7 minuten zacht en glazig.
  3. Was de spinazie. Snijd de spinazieblaadjes grof en de steeltjes fijn. Voeg toe aan de pan. Bak onder regelmatig omscheppen 8 minuten mee. Zet het vuur uit en roer de zwarte peper, korianderzaad, sumak en een volle eetlepel granaatappelmelasse erdoor. Breng op smaak met zout.
  4. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan zonder olie of boter op laag vuur enkele minuten tot ze een beetje goudbruin kleuren. Roer door het spinaziemengsel.
  5. Rol met een deegroller het deeg een paar keer uit tot het iets dunner is geworden. Smeer 2 eetlepels roomkaas op het deeg, maar laat 8 centimeter deegrand vrij. Verdeel het spinaziemengsel over het met roomkaas bedekte gedeelte van het deeg. Vouw de randen een beetje slordig naar binnen.
  6. Splits een ei en bestrijk de rand met het eigeel. Verplaats de galette (inclusief bakpapier) op een rooster.
  7. Bak de galette in circa 12 minuten in de oven goudbruin en krokant af.
  8. Snijd de dille fijn. Meng dit met de rest van de roomkaas en een snuf zout samen tot een dip.
  9. Snijd de galette en serveer met een schepje van de roomkaasdip.
Dit recept wordt je aangeboden in samenwerking met:
Crisp, de supermarkt-app voor knettervers eten en c
hef Sara Shawkat, schrijfster van het kookboek NOOMI – De keuken van Irak.
Vorig artikelKoud eerste weekend van april
Volgend artikelNiet eerder zo koud op 1 april als vandaag in Maastricht