Van de Nederlandse jongeren dacht 1 op de 5 tijdens de laatste lockdownperiode wel eens serieus na over zelfdoding, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en andere gezondheidsorganisaties. Vooral jongeren die al langer kampten met eenzaamheid of andere psychische klachten hadden zulke gedachten. Regelmatig sporten of bewegen draagt bij aan het geluksgevoel, wat samenhangt met verschillende aspecten van mentaal welbevinden. Zeker voor deze jongeren kan (vaker) sporten en bewegen een positieve bijdrage leveren en zorgen voor minder mentale klachten.

Sport en bewegen hebben een positieve invloed op het emotioneel welzijn van jongeren. Het bewijs hiervan is vooral sterk als het gaat om het hebben van plezier, minder angst en meer zelfvertrouwen. Als je kijkt naar zelfvertrouwen geldt dit vooral op het domein eigenwaarde: dat is het gevoel van iemand hoeveel hij of zij zelf waard is, los van de mening van anderen.

Ook blijkt dat sport en bewegen een positief effect hebben op de stressregulatie van een jongere. Jongeren die regelmatig sporten en bewegen herstellen beter van stressvolle situaties en kunnen beter omgaan met toekomstige stressprikkels.

Bewegen heeft daarnaast effect op de gemoedstoestand en emoties van jongeren. Onder gemoedstoestand of stemming verstaan we hoe iemand zich voelt op dagelijkse basis. Dit gevoel kan uren, dagen of weken duren en speelt dus een grote rol bij jongeren met eenzaamheids- of psychische klachten. Sport en bewegen zorgen voor positieve effecten op de gemoedstoestand van jongeren. Daarnaast zorgen sport en bewegen voor het verminderen en/of voorkomen van angstige en depressieve gevoelens.

Dit is een expertquote van Jamilla Vervoort, specialist sport en bewegen voor jongeren en (jong)volwassenen in armoede, Kenniscentrum Sport & Bewegen
Vorig artikelNog grote misverstanden rondom euthanasie
Volgend artikelGeven gezonde darmbacteriën bescherming tegen antibioticaresistente bacteriën?