Het rauwe voedsel dieet is een veganistisch dieet, dat geen voedsel van dierlijke oorsprong bevat, het is gebaseerd op fruit, groenten, noten en zaden. Een dergelijk restrictief dieet heeft de prioriteit om de eigenschappen van voedsel te behouden, omdat koken verlies van voedingsstoffen met zich meebrengt.

Voordelen van rauw voedsel dieet
Omdat “niet koken” de voedingswaarde van voedingsmiddelen behoudt, bevat het een bron van vitamines en andere voedingsstoffen. Met name de vezels helpen bij het afslankingsproces, door verzadiging van het spijsverteringshulpmiddel en darmtransit.

Een ander leuk punt is dat een rauw voedsel dieet een alkalisch dieet is dat de pH-balans bevordert, wat diabetes, artritis, hartproblemen helpt te voorkomen. Dit alles natuurlijk als het als een uitgebalanceerd menu samenstelt wordt.

Bereidingswijze van een rauw voedsel dieet

Eén van de hoogtepunten van “rauw voedsel dieet” is zaadkieming. Door zaad in water te laten weken, zal het ontkiemen, waardoor het nog voedzamer wordt.  Het idee is niet alleen om gewoon op salade te leven. Net als bij het ontkiemingsproces, is het door het hydrateren ervan mogelijk om harder voedsel, zoals aardappelen en bonen, zachter te maken om puree te bereiden.

Een andere tip is om het voedsel te verwarmen zonder het te laten koken. Ga hiervoor gewoon de temperatuur in de pan testen, de temperatuur moet draaglijk zijn voor onze huid. Gebruik een (braad)pan, dit zal het gemakkelijker maken. Gedehydrateerde voedingsmiddelen staan ook op de lijst als je geen (braad)pan niet thuis hebt, koop dan het al gedehydrateerde voedsel in natuurwinkels.

Aandacht voor beperkende diëten

Het wordt aanbevolen dat het rauwe voedsel dieet complementair is, en net als het vegetarische en veganistische dieet, kan het rauw voedsel dieet een vitamine B12-tekort veroorzaken, dat vooral in dierlijk voedsel voorkomt. Hiervoor wordt aanvullende voedingssupplementen aanbevolen.

Neem altijd contact op met jou  arts of voedingsdeskundige voordat je  met een dieet begint.

- Advertisement -