Prei, de wetenschappelijke naam Allium porrum, is een plant die tot dezelfde familie behoort als ui, knoflook en bieslook. Naast dat het lekker is, is het ook rijk aan vitamine C en A, is het goed voor de ogen, immuniteit en biedt ook andere voordelen.

Vaak gebruikt in verschillende keukens over de hele wereld is prei een geweldig kruid voor pasta, sauzen, vlees, risotto, soepen en verschillende gerechten. Het is een groente die tot dezelfde familie van knoflook en ui behoort en die rauw of gekookt kan worden gegeten. Maar naast het geven van een speciale kruidige smaak aan veel gerechten, heeft prei ook zeer nuttige voedingsstoffen voor het lichaam. Wil je daar meer over weten?

Hieronder meer informatie over prei

1. Foliumzuur, belangrijk voor zwangere vrouwen
Wist je dat prei ook een belangrijke bron van foliumzuur is? Deze stof (ook bekend als vitamine B9) is van cruciaal belang voor de gezondheid van zwangere vrouwen, omdat het helpt bij de vorming van het foetale zenuwstelsel. Maar bovendien versterkt foliumzuur ook de huid, nagels, haar en het immuunsysteem.

2. Is rijk aan voedingsstoffen
Prei bevat weinig calorieën en is zeer rijk aan vitamines en mineralen. Een portie gekookte prei van 100 gram bevat slechts 31 calorieën. Tegelijkertijd bevat dit gedeelte carotenoïden van provitamine A, inclusief bètacaroteen. Dit betekent dat prei goed is voor het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en de cellulaire communicatie.

3. Helpen het immuunsysteem
Een ander voordeel van prei uit vitamine C is het immuunsysteem helpen versterken. Verschillende onderzoeken tonen aan dat inname van vitamine C zowel symptomen van verkoudheid als griep kan helpen voorkomen en verlichten.

4. Is goed voor huid en haar
Met een combinatie van vitamine A, C, E en andere oxiderende stoffen, beschermt het de huid tegen schade door vrije radicalen en zonnestralen en stimuleert het de haargroei.

5. Natuurlijk diureticum
Prei heeft diuretische eigenschappen en helpt ons gifstoffen te verwijderen. Het is rijk aan vitamines en mineralen, evenals oplosbare en onoplosbare vezels, Het bevat kalium en is natriumarm, helpt gifstoffen te elimineren en vermindert vocht retentie.

6. Natuurlijk antibioticum
Er zijn onderzoeken die ons vertellen dat we dankzij allicine, dat aanwezig is in knoflook en prei, de vorming van cholesterol kunnen verminderen door bepaalde enzymen te remmen die zich in de lever ophopen. Kortom het is heel gezond!

Belangrijk om te weten: Prei is gecontra-indiceerd voor mensen die lijden aan lage bloeddruk, nierfalen en hyperthyreoïdie vanwege de hoge hoeveelheid kalium.

Vorig artikelWeten wanneer medicatie zin heeft
Volgend artikelGezond leven in een digitale wereld