Het einde van het jaar nadert. December staat in het teken van afsluiten en vol energie het nieuwe jaar ingaan. Het staat in het teken van vrede en zelfreflectie. Het was weer een jaar van onzekerheid en onrust. Het lijkt alsof we geen controle hebben over onze buitenwereld. Het goede nieuws is dat we wel controle kunnen hebben over onze gedachten en gevoelens, ons innerlijke wereld. Het is zelfs zo dat je, doordat je de macht over je innerlijk terughaalt, een positief effect sorteert op de buitenwereld.

In dit artikel wil ik je meenemen in de wereld van patronen. Want we hebben allemaal bepaalde patronen of slechte gewoonten waar we vanaf willen. Hoe meer wij ons goed en blij voelen met goede en nieuwe patronen, hoe meer deuren er zullen openen om onze huidige realiteit positief te veranderen. Echter, de meesten van ons zijn niet bewust van de onderliggende patronen die ze hebben en vooral als het gaat om het ervaren van meer geluk en succes. Als jij weet hoe MultiLaws werken en hoe jij deze voor je kunt laten werken, dan zal je ervaren dat patronen een uitwerking hebben, en vroeg of laat, middels een situatie of gebeurtenis in je leven gaat komen.

De wet van de patronen
Deze wet zegt dat elke patroon een consequentie heeft in je huidige leven. Een keuze maken, om iets wel of niet te doen of om een patroon te doorbreken is verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Deze wet zegt ook dat iedereen de keuze heeft om iets in zichzelf te veranderen. Patronen doorbreken is vaak iets dat we willen doen als we herkennen dat er een bepaald “slecht” patroon in ons leven is. Een verslaving is bijvoorbeeld een ongezond patroon dat je graag zou willen doorbreken, maar het kan ook wat anders zijn. Zoals een patroon dat je altijd ‘ja’ zegt als iemand werk voor je heeft of iets van je vraagt terwijl je daar eigenlijk geen tijd of energie voor hebt. Alleen rekening houden met een ander, gaat op een gegeven moment ten koste van je jezelf. Met een juiste keuze te maken, om dit patroon te doorbreken, geef je nieuwe richting in het veld en pak je de regie weer terug.

Hoe pak je het aan om een patroon te doorbreken?
In eerste instantie kan het leuk zijn om te weten dat als het je lukt om een bepaald patroon te doorbreken, bijvoorbeeld dat je bepaald gedrag wilt veranderen, dit je ook helpt om jezelf verder te ontwikkelen. Je voelt jezelf groeien als persoon1. Vooral als het je lukt om gedragspatronen te veranderen.

Patronen herkennen en doorbreken
Om een patroon te doorbreken is het in eerste instantie belangrijk om een patroon te herkennen. Hiervoor kan mindfulness gebruikt worden. Met mindfulness probeer je je wat bewuster te zijn van wat je denkt en doet. Je bekijkt dan objectiever naar je gedrag en gedachten en gaat na in hoeverre deze je verder helpen op de korte en lange termijn2.
Dit kan je helpen om een ongezond patroon te herkennen. Je kunt bijvoorbeeld op kalmere momenten van de dag reflecteren op dingen die je hebt gedaan en gezegd.

Patronen doorbreken tips
Er zijn meerdere manieren waarop je patronen kunt doorbreken, maar vooral je gedachten en opmerkzaamheid over je gevoelens zijn belangrijk. Ik zal een paar tips met je bespreken.

Pauze, reflecteren en kiezen
Deze gaat eigenlijk direct in op het gebruik van mindfulness. Want het is heel goed om even te kijken naar wat je hebt gedaan, maar vervolgens moet je dus kiezen hoe je in de toekomst anders met een bepaalde situatie omgaat. Die keuze bewust maken geeft je houvast voor als je getriggerd wordt om een patroon te herhalen, om dan juist te kiezen voor wat anders.

Kleine stapjes
Kleine stapjes helpen je om het patroon makkelijker te doorbreken. Om van een bankhanger in een keer te veranderen naar een sportief persoon is heel lastig. In plaats daarvan kan je jouw levensstijl steeds actiever maken. Dus eerst beginnen met een dagelijkse wandeling en als dat goed voelt, ga je een paar keer per week spieroefeningen erbij doen. Dit soort stapjes maakt de verandering minder overweldigend en geeft je elke keer een nieuw doel om naartoe te werken. Je kunt ook dagelijks iets doen om je bijvoorbeeld beter te voelen, zoals met meditatie of het visualiseren van hoe je wilt dat je leven eruitziet zodat het zetten van de stapjes makkelijker voor je wordt.

Welke effect heeft een oud patroon?
De wet van patronen zegt ook dat jouw realiteit wordt gecreëerd door zowel je bewustzijn als je onderbewustzijn. Het onderbewustzijn is verantwoordelijk voor jouw realiteit. Een realiteit die dus gecreëerd wordt door oude patronen, ervaringen en denkwijzen! Zo zie je dat je onderbewustzijn heel sterk en overheersend is en veel krachtiger dan je (10%) bewustzijn. Daarom is het zo belangrijk om je onderbewustzijn te herprogrammeren naar programma’s en nieuwe patronen die vóór je gaan werken, vooral wanneer je bepaalde doelen stelt. Vaak vergeten we het herprogrammeren; het gevolg hiervan is dat het veel langer duurt voordat je je doel bereikt en dat je veel harder moet werken voor een prettig leven.

Elke verandering in je denkwijze, elke nieuwe gedachte en overtuiging die je in het veld van alle mogelijkheden (danwel het universum) stuurt (oftewel die je uitzendt) zal een nieuwe realiteit creëren. Met andere woorden: in de plaats van dat je continu oude bekende patronen blijft herhalen, ben jij je hersenen aan het voorbereiden op een nieuwe toekomst.

Vind je het lastig om je eigen patronen te herkennen en doorbreken? Dan kan dit gratis webinar op 11 januari a.s. je wellicht helpen. ‘Goede voornemens waarmaken: maak een LIFE RESET in 2022’. Klik voor meer informatie op LIVE webinar. Wij kijken er naar uit je online te ontmoeten!

Mooie feestdagen en een prachtig, gezond en gelukkig nieuwjaar, in alle opzichten.

Bijdrage: Petra van den Berg
Petra is onderzoeker, auteur, bedrijfsadviseur en personal coach. Haar expertise ligt op het gebied van coaching, succeswetten en de werking van het brein in relatie tot het kwantumveld
1 https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fpspp0000221
2 https://link.springer.com/article/10.1007/s40617-020-00435-w
Vorig artikelDonderdagochtend kans op gladheid door ijzel in de noordelijke helft van het land
Volgend artikelZeer zachte jaarwisseling op komst