Op zoek naar jezelf, is hetzelfde als naar binnen keren en je weer verbinden met je ziel, jouw hogere zelf, jouw Zijn of welk woord je ook wilt verbinden aan jouw kern! Wanneer je verbonden bent met jezelf, sta je op eigen benen, maak jij jouw eigen keuzes en neem je daarin verantwoordelijkheid, neem je jouw eigen plek in. In hoeverre ben jij verbonden met jezelf?

Naar binnen keren

Om jezelf te ‘vinden’ hoef je niet te zoeken. Het is al binnenin je en NIET buiten je. Dit zijn woorden die je vast al vaker bent tegengekomen. Geen loze woorden! Maar wat is dan dit ‘het’.

Zeker het afgelopen 1,5 jaar, werd (en word) je (nog steeds) geprikkeld om goed bij jezelf te blijven, in verbinding met jezelf en naar binnen te keren. Om je (weer) te verbinden met je zelfbesef en vragen te stellen als: “Hoe sta ik ervoor – Leef ik míjn leven – Wat zou ik graag willen veranderen – Hoe? – Wie heb ik hiervoor nodig? – etc.” Deze tijden staan vooral in het teken van transformatie. Wanneer je naar binnen keert en alles wat je hier vindt, eerlijk onder ogen ziet en voelt, heb je de keuze hier wat aan te doen of zo te laten.

Indien je niet voldoende in verbinding bent met jezelf, kan het zijn dat je het leven van een ander leeft, naar andermans (opgelegde) regels, waarden en normen en jouw potentieel totaal niet aan de orde komt.

Verantwoordelijkheid nemen

Net zoals je verantwoordelijk bent voor je huisdieren, je spullen en je huis, ben je ook verantwoordelijk voor jouw gemoedstoestand, jouw leven!

Bewust-worden en bewust-blijven van jezelf is mijns inziens de sleutel tot geluk!

Niemand anders kan dit voor jou doen! Wanneer het leven tegenzit en je merkt dat het leven je meer energie kost dan het geeft, wordt het tijd om weer naar binnen te keren en aan zelfonderzoek te gaan doen. Dus jouw verantwoordelijkheid te nemen hierin. Kijk eens wat al die ‘ikken’ in jou te vertellen hebben. Die ‘ikken’ zijn al die innerlijke stemmetjes die je hoort, bijvoorbeeld ‘De angstige’, of ‘De criticus’, of ‘Het gekwetste kind’. Ze hebben jou allemaal wat te vertellen en dat is wat ik ook bedoel met eerlijk onder ogen zien en voelen!
Wanneer je niet luistert naar wat al die ‘ikken’ je te vertellen hebben, gaan ze harder schreeuwen met alle gevolgen van dien, zelfs ziek(er) worden.

Je eigen plek innemen

Zo kun je je ook afvragen bij zelfonderzoek in hoeverre jij trouw bent aan jezelf en jouw waarheid? Misschien heb je jezelf te veel geïdentificeerd met je baan, je verleden, je partner, status en niet met jouw gehéle unieke identiteit? Allemaal belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je naar binnen keert. Zodra jij jouw waarheid leeft en verbonden bent met jouw kern, sta je met beide benen op de grond en kun je jouw eigen plek innemen in deze wereld. Niemand kan je dan omverblazen met zijn/haar gedragingen/uitingen/regels etc. Je blijft goed bij jezelf en leeft jóuw leven!

Je gaat niet mee met de massa, ook als dit betekent dat mensen zich tegen jou gaan keren. Je leeft wat jou voedt, bekrachtigd en volgt jouw eigen pad. Dit kán een eenzame weg zijn, maar uiteindelijk zal het je meer opleveren en krijg je de juiste mensen om je heen. Durf puur te zijn. Dát is Liefde voor jezelf en werkt ook helend voor de wereld om je heen!

Hoe doe je dat, verbinden met jezelf

Dit is een herhalend proces, iets wat elke dag misschien weer aan de orde is.
Je kunt dit aan het begin van elke dag doen. Hieronder geef ik een voorbeeld, maar vindt vooral jouw éigen manier.

  • Ga rechtop zitten en zo ontspannen mogelijk
  • Sluit je ogen
  • Leg eventueel een hand op je hart en laat deze daar liggen
  • Adem rustig in en uit door je neus
  • Laat de ademhaling zo diep mogelijk zakken, tot in je buik
  • Voel maar wat er leeft in jou, wat voel je, wat wil er gehoord worden…
  • Probeer te voelen en NIET te denken, laat maar spontaan ontstaan
  • Doe dit zo’n 10-15 minuten elke dag of langer indien gewenst

Wanneer je jouw ogen weer hebt geopend, stel je jezelf de vraag: “Wat heb ik nu nodig?“

Bijvoorbeeld: een positieve mantra (zin) die je minimaal 3 keer per dag (hardop) zegt om jouw doel te bereiken, wandelen, rusten, kop thee, hulp vragen, jezelf even terugtrekken of juist omringen met mensen/gelijkgestemden.

VOLG JE HART WANT DAT KLOPT en wijst je de weg…

Bijdrage: Monique van de Laar
Vorig artikelDe kracht van rozenbottelolie voor de huid
Volgend artikelVerkenning 3-MMC in Nederland