Nieuw onderzoek van RCSI heeft de belangrijke rol aangetoond die een onregelmatige lichaamsklok speelt bij het aansturen van ontstekingen in de immuuncellen van het lichaam, met implicaties voor de ernstigste en meest voorkomende ziekten bij de mens.

Het onderzoek, gepubliceerd in Frontiers in Immunology, werd geleid door de School of Pharmacy and Biomolecular Sciences van de RCSI University of Medicine and Health Sciences.

De circadiane lichaamsklok genereert 24-uurs ritmes die de mens gezond houden en in de pas lopen met de dag/nacht-cyclus. Dit omvat het reguleren van het ritme van de eigen (aangeboren) immuuncellen van het lichaam, macrofagen genaamd. Wanneer deze celritmes worden verstoord (door zaken als grillige eet-/slaappatronen of ploegendienst), produceren de cellen moleculen die ontstekingen veroorzaken. Dit kan leiden tot chronische ontstekingsziekten zoals hartaandoeningen, obesitas, artritis, diabetes en kanker, en ook van invloed zijn op ons vermogen om infecties te bestrijden.

In deze studie keken de onderzoekers onder laboratoriumomstandigheden naar deze belangrijke immuuncellen, macrofagen genaamd, met en zonder biologische klok. Ze waren geïnteresseerd om te begrijpen of macrofagen zonder biologische klok brandstof anders zouden gebruiken of ‘metaboliseren’, en of dat de reden zou kunnen zijn dat deze cellen meer ontstekingsproducten produceren.

De onderzoekers ontdekten dat macrofagen zonder biologische klok veel meer glucose opnemen en sneller afbreken dan normale cellen. Ze ontdekten ook dat in de mitochondriën (de energiecentrale van de cellen), de wegen waarlangs glucose verder werd afgebroken om energie te produceren, heel verschillend waren in macrofagen zonder klok. Dit leidde tot de productie van reactieve zuurstofsoorten (ROS) die de ontsteking verder aanwakkerden.

Dr. George Timmons, hoofdauteur van de studie, zei: “Onze resultaten dragen bij aan het groeiende oeuvre dat aantoont waarom verstoring van onze biologische klok leidt tot ontstekings- en infectieziekten, en een van de aspecten is het brandstofverbruik op het niveau van de belangrijkste cellen zoals macrofagen.”

Dr. Annie Curtis, hoofddocent aan de RCSI School of Pharmacy and Biomolecular Sciences en hoofdauteur van de paper, voegde toe: “Deze studie toont ook aan dat alles wat een negatieve invloed heeft op onze biologische klok, zoals onvoldoende slaap en niet genoeg daglicht, een impact kan hebben op onze het vermogen van ons immuunsysteem om effectief te werken.”

RCSI voerde het onderzoek uit in samenwerking met onderzoekers van Swansea University, Trinity College Dublin en University of Bristol.

Vorig artikelPerfect Lab introduceert zelf uit te voeren ontlastingsonderzoek
Volgend artikelStoppen met roken