Naast het mooi maken van nagels, helpt het ook bij het versterken en beschermen van de nagels. Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat het inderdaad allergieën kan veroorzaken !

De belangrijkste oorzaken van allergische reacties zijn aanwezig in de hars van het glazuur, waarvan de functie is om de hechting en duurzaamheid aan het product te geven. Een andere oorzaak van allergische reacties is tolueen (oplosmiddel van de traditionele email-formule) en mica (een pigment dat wordt gebruikt in mousserende en parelmoeremail).

Enamelallergie, hoewel niet te genezen, kan worden bestreden met bijvoorbeeld antiallergische email of nagelkleefstoffen.

Ben je allergisch voor nagellakken?
De soorten allergie variëren van persoon tot persoon. De meest voorkomende wordt contactdermatitis genoemd: een ontstekingsreactie in de huid, die kan optreden in de nagelriemen en ook in de oogleden, door het contact van het glazuur met de dunne en gevoelige huid van deze gebieden.

Wat zijn de symptomen?
Om allergie voor glazuur te identificeren, is het belangrijk om alert te zijn op het verschijnen van sommige symptomen, zoals:

  • Breekbare nagels die gemakkelijk breken;
  • Roodachtige huid met stippen rond de nagels, ogen, gezicht of hals;
  • Jeuk en pijn in de huid van de vingers, ogen, gezicht of nek;
  • Waterbelletjes op de vingers;
  • Droge, schilferige huid op de vingers, ogen, gezicht of hals.

In geval van allergie voor glazuur, hoeven niet alle symptomen aanwezig te zijn. Daarom, als je merkt dat je nagels zwak of broos zijn zonder duidelijke reden, of als je roodheid of een jeukende huid voelt, moet je zo snel mogelijk je dermatoloog raadplegen.

Vorig artikelLandelijke Alcohol-actieweek ‘Zien drinken doet drinken’ start a.s. maandag 2 november
Volgend artikel519 deelnemers Last Man Standing halen bijna 124.000 euro op voor jongeren met psychische problemen