Stress is een fysiologische reactie die stressfactoren in het lichaam vervangt en verantwoordelijk is voor een reeks gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes, depressie, hartaanval en beroerte.

Het is belangrijk om te begrijpen dat stress niet altijd alleen een product is van een stressvolle levensstijl en dat stress die we ervaren soms een aanwijzing is dat iets in ons uit balans raakt. We raken gestrest omdat onevenwichtigheden in ons lichaam niet noodzakelijk worden veroorzaakt door externe factoren.

Wanneer deze onevenwichtigheden optreden, neemt de cortisolproductie in de bijnieren toe, wat op zijn beurt het risico vergroot dat er een cascade van negatieve effecten in ons lichaam ontstaat. Cortisol heeft een sterke invloed op de slaap en het circadiaanse ritme, dus we worden elke ochtend wakker en krijgen een cortisolboost die ons motiveert om de dag te beginnen en uit bed te komen. Overdag dalen onze cortisolspiegels tot normale niveaus, maar aan het einde van elke dag voelen we ons moe. Op dit punt zouden jouw cortisolspiegels op een dieptepunt moeten zijn, waardoor je beter slaapt.

Veel vrouwen hebben een cortisolcyclus, dus als je overdag en ‘s-avonds niet genoeg slaapt, kun je voorkomen dat cortisol overdag daalt. Cortisolspiegels in de avond kunnen het verschil maken tussen in slaap vallen en wakker worden in een stressvolle toestand.

Het is gebruikelijk om een ​​kopje koffie te pakken als je ‘s-middags in het slop bent. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om met stress om te gaan, en het verminderen van cafeïne tijdens de lunch is één van de manieren waarop je met uw stress om kunt gaan. Cafeïne is een stimulerend middel en de effecten van latere consumptie gedurende de dag kunnen jouw slaapvermogen en slaapkwaliteit beïnvloeden. Als je later op de dag cafeïne drinkt, in plaats van alleen ‘s-ochtends, kan jouw stressniveau toenemen.

Onderzoek toont aan dat cafeïne de slaapkwaliteit kan beïnvloeden als het later op de dag wordt geconsumeerd, en als je niet goed slaapt, heb je minder kans om in rust wakker te worden. Kies een alternatief voor koffie, gebruik een kleiner kopje, schakel het om 14.00 uur uit of beperk de cafeïne gedurende de dag om de beste nachtrust te krijgen.

Van slaap een prioriteit maken is één van de manieren om met stress om te gaan, en je moet ernaar streven om een ​​comfortabele slaapomgeving te creëren en gedurende de dag een routine voor het slapengaan te oefenen. Comfortabele slaapplaatsen zijn bijvoorbeeld een bed, nachtkastje, bank, stoel of zelfs een stoel in de woonkamer.

Verminder jouw schermtijd met 1-2 uur voordat je naar bed gaat door een ontspanningsroutine op te nemen. Al deze factoren zorgen ervoor dat je prioriteit geeft aan jouw slaap en er de beste kwaliteit uit haalt.

Een andere manier om met stress om te gaan, is door allerlei soorten lichaamsbeweging in jouw dagelijkse leven te integreren. Oefening kan net zo eenvoudig zijn als wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen of een andere vorm van fysieke activiteit.

Het is belangrijk om na te denken over hoe je je voelt na het sporten en wat goed voor je is, en wat het beste voelt en het gemakkelijkst te bereiken is, is wat je moet doen. Vooral bij hart- en vaatziekten moet erop worden gelet of men zich traag of uitgeput voelt of dat men zich daarna energetisch gesterkt voelt. Voel je je uitgeput dan is het misschien tijd om de intensiteit te verminderen, en het is belangrijk dat je dat doet.

Het is aangetoond dat lichaamsbeweging helpt om het algehele stressniveau te verlagen en beter met andere dagelijkse stressfactoren om te gaan dan niet sporten. Meditatie stelt de hersenen in staat om te kalmeren en in een toestand te komen waarin thetagolven de overhand hebben. Als we wakker zijn, hebben onze hersenen bètagolven, wat een geweldige manier is om energie voor de dag vrij te maken.

Thetagolven zijn de plek waar we diepe ontspanning ervaren, en de alfagolven overbruggen bèta naar theta en vice versa. Theta Wave is een staat van diepe meditatie waarin de hersenen overschakelen van een hoge energietoestand naar een lage stresstoestand.

Een andere manier om met stress om te gaan, is door consequent te eten (probeer de Insight Timer-app); het helpt de bloedsuikerspiegel in balans te houden, wat op zijn beurt cortisol en stress kan reguleren. En er is een geweldige slaapmeditatie die je kan helpen ontspannen voordat je naar bed gaat.

Insuline is een boodschapperhormoon dat helpt glucose uit het bloed naar de cellen te transporteren en helpt suiker naar de cellen te transporteren voor energie. Overdag een maaltijd overslaan en ‘s-avonds een grote maaltijd eten, kan leiden tot een onbalans in de bloedsuikerspiegel, omdat insuline al het werk in één keer doet in plaats van langzaam door de dag te gaan. Er is een constante stroom voedsel, maar elke keer dat je eet, stijgt jouw bloedsuikerspiegel iets.

Naast gewone maaltijden gedurende de dag, moet je proberen om proteïne-, koolhydraat- en vetbronnen in jouw maaltijden op te nemen om de insulinestroom verder te verbeteren en jouw bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

Stress is een fysiologische stressfactor, en als je naar jouw leven en mogelijke triggers in jouw levensstijl kijkt, kun je erachter komen hoe dit kan worden voorspeld en gecontroleerd. Onderzoek naar jouw stressoren is immers één van de belangrijkste manieren om met stress om te gaan. Probeer te beslissen welke van hen om welke reden kunnen worden gecontroleerd en begin vanaf daar. Degenen die zichzelf niet kunnen beheersen, kunnen leren omgaan met en accepteren dat ze de reactie van hun eigen lichaam op stress niet beheersen en zich gedragen op een manier die ze niet kunnen beheersen.

Vorig artikelFooditive introduceert veganistische caseïne als vervanging van koemelk in zuiveltoepassingen
Volgend artikelWeekend: vooral zaterdagmiddag grijs en nat