Dit gerecht komt het meest in de buurt bij de welbekende shakshuka. Shakshuka is een iconisch ontbijt/brunch gerecht dat in vele restaurants in Irak wordt geserveerd en gegeten zo uit de koekenpan. Wat makhlama zo lekker maakt, is de lamsvlees, mijn kruidenmengsel met piment en de citroensap die je overheen perst. In Irak geloven ze dat alles lekkerder wordt met zuur, niet voor niets heeft Sara Shawkat het is haar boek vernoemd naar de gedroogde limoen noomi.

Bereidingsduur: 25 minuten

Ingrediënten:

  • 1 zoete ui
  • 1 theelepel korianderzaad, fijngemalen
  • 1 theelepel komijnzaad, fijngemalen
  • 1 theelepel pimentkorrels
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel paprikapoeder (zoet)
  • 250 gram lamsgehakt
  • 3 tomaten
  • 3 knoflooktenen
  • 4 eieren
  • 7,5 gram peterselie
  • 1 bosui
  • sap van een ½ citroen
  • 4 stuks witte pita

Zelf toevoegen:

  • 2 eetlpels olijfolie
  • Snufje zout

Extra’s:

  • 1 theelepel chilivlokken (optioneel voor ouders)

Bereiding:

  1. Zorg dat het lamsgehakt ontdooid is en verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Snipper de ui fijn en kneus pimentkorrels door er met een zware pan op te drukken of gebruik een vijzel.
  3. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin de ui 3 minuten op hoog vuur. Voeg de korianderzaad, komijnzaad, gekneusde pimentkorrels, zwarte peper en paprikapoeder toe en bak nog 1 minuut mee.
  4. Roer het lamsgehakt met een vork los en bak 4 minuten mee op hoog vuur.
  5. Snijd ondertussen de tomaten in kleine blokjes van 1x1cm en rasp of pers de knoflooktenen fijn.
  6. Zet het vuur lager en voeg de knoflook en tomaten toe. Bak nog eens 3 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Maak met een lepel twee kuiltjes in het tomaat-gehaktmengsel en breek in elk kuiltje een ei. Leg een deksel op de pan en laat het geheel 5-7 minuten doorpruttelen. Het gerecht is klaar als de eiwitten gestold zijn.
  8. Doe de pitabroodjes in de oven voor circa 5 minuten.
  9. Snijd ondertussen de peterselie fijn en de bosui in dunne ringen.
  10. arneer het tomaat-gehaktmengsel met de peterselie en bosui, strooi optioneel de chilivlokken erover en besprenkel met het citroensap.
  11. Serveer de gepocheerde eieren met warme pita.
Dit recept wordt je aangeboden in samenwerking met:
Crisp, de supermarkt-app voor knettervers eten. 
Chef Sara Shawkat, schrijfster van het kookboek NOOMI – De keuken van Irak.
Vorig artikelNiet eerder zo koud op 1 april als vandaag in Maastricht
Volgend artikelNiet eerder zo’n koude nacht op 3 april in ons land