• Gonorroe staat op de hoge prioriteitslijst van de WHO van antimicrobieel resistente bacteriën
  • ’s Werelds eerste intranasale profylactische kandidaat voor een gonorroevaccin
  • Mucosale vaccinplatforms bieden een brede kans voor virale en bacteriële vaccins

Intravacc, een wereldleider in translationeel onderzoek en ontwikkeling van preventieve en therapeutische vaccins, heeft vandaag aangekondigd dat het een contract heeft gekregen met een basis en opties van in totaal 14,6 miljoen dollar van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), onderdeel van de National Institutes of Health (NIH), voor de ontwikkeling van een profylactisch intranasaal vaccin tegen Neisseria gonorrhoeae (NG). Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door de NG-bacteriën. Intravacc zal een profylactisch vaccin ontwikkelen op basis van zijn gepatenteerde ‘Outer Membrane Vesicles’ (OMV)-platformtechnologie.

Het NG-vaccin, NGoXIM genaamd, is gebaseerd op gonokokken-OMV’s in combinatie met microsferen met aanhoudende afgifte die recombinant humaan IL-12 bevatten, en zal intranasaal worden toegediend. Proof-of-concept-onderzoeken met NGoXIM hebben al aangetoond dat het vaccin effectief is in diermodellen en een krachtige, langdurige en kruisbeschermende immuunrespons induceert. Intravacc zal een compleet productieproces voor NGoXIM ontwikkelen om vaccinbatches te genereren onder Good Manufacturing Practices. Het bedrijf zal werken aan een batch niet-klinische toxiciteit (TOX) en klinisch onderzoeksmateriaal om een ​​fase I-studie uit te voeren bij gezonde volwassenen, waarbij de veiligheid van het vaccin wordt onderzocht en gegevens over de werkzaamheid worden gegenereerd. De IL-12-bevattende microsferen genaamd GneX12 zullen worden ontwikkeld en geproduceerd door Therapyx Inc.

Gonorroe

Gonorroe is de op één na meest voorkomende bacteriële infectieziekte in de VS, met een gerapporteerde incidentie van meer dan 300.000 gevallen per jaar. Vanwege onderrapportage en asymptomatisch ziekteverloop wordt aangenomen dat de werkelijke incidentie meer dan het dubbele is van de gerapporteerde incidentie. NG, een gramnegatieve aerobe bacterie van 0,6-1,0 µm, is de oorzaak van deze seksueel overdraagbare aandoening. Momenteel is er geen effectief vaccin tegen gonorroe beschikbaar en het is bekend dat de ziekte herhaaldelijk wordt opgelopen zonder schijnbaar beschermende immuniteit te ontwikkelen. Daarnaast komt antibioticaresistentie steeds vaker voor bij deze bacterie. Gonorroe staat op de hoge prioriteitslijst van de WHO van antimicrobieel resistente bacteriën.

Het project wordt gefinancierd door federale fondsen van het National Institute of Allergy & Infectious Diseases, National Institutes of Health, Department of Health and Human Services, onder contractnummer 75N93022C00058 .

Dr. Jan Groen, CEO van Intravacc, zegt:
“Samen met onze onderaannemer Therapyx zijn we vereerd dat NIH en NIAID ons dit contract hebben toegekend, waardoor we allebei de veiligheid en verdraagbaarheid van onze kandidaat voor intranasaal gonorroevaccin, NGoXIM (Avacc 11) kunnen aantonen.”

Vorig artikelMeer mensen ziek door voedsel uit eigen keuken
Volgend artikelKerngegevens cosmetica-industrie in kaart gebracht