Ingrediënten voor een gelukkig leven

Iedereen streeft ernaar: gelukkig zijn. Maar wat is het eigenlijk, geluk? En wat kun je zelf doen om je gelukkiger te voelen?

Persoonlijke ontwikkeling, mindfullness, yoga, meditatie, persoonlijk succes, balans, je hart volgen, levenskeuzes maken, authentiek zijn: de boeken, artikelen, blogs, tijdschriften, podcasts en evenementen hierover schieten als paddenstoelen uit de grond. Het onderwerp geluk is hot en heeft al lang niet meer het zweverige en alternatieve imago dat het ooit had. De turbulente tijd waarin we leven, de enorme tijdsdruk die we vaak ervaren en de hoge eisen die we aan onszelf stellen, zorgen ervoor dat we met meer vragen dan ooit rondlopen. Geluk is niet meer zo vanzelfsprekend als het vroeger was. Of misschien hechten we tegenwoordig meer waarde aan geluk, dat kan ook. Hoe dan ook, veel mensen zijn op een zoektocht naar geluk beland.

Wat is geluk?
Maar waar zoeken we eigenlijk precies naar? Wat is geluk? Het is een vraag waarop niemand echt een sluitend antwoord lijkt te kunnen geven en misschien betekent dat wel dat er geen complete definitie te bedenken ís. Misschien is geluk een gevoel dat onafhankelijk van omstandigheden in je aanwezig is en met je mee evolueert. Misschien is geluk wel iets wat zich niet onder woorden laat brengen zonder aan betekenis te verliezen. Je weet wat het is, als het er is. Zou dat kunnen?

Geluk is er altijd
Ook ik ben op ontdekkingsreis gegaan door het land van geluk. Mijn belangrijkste inzicht? Geluk is geen zoektocht. Zoeken impliceert dat iets er nu nog niet is. Maar geluk is er al. Overal om ons heen en in ons. Soms hebben we alleen wat vaardigheden nodig om geluk te kunnen voelen en ervaren, of kijken we simpelweg de verkeerde kant op. Zoeken impliceert ook dat het klaar is als je het gevonden hebt. Alsof geluk een eindpunt is om naar te streven. Eenmaal gelukkig, altijd gelukkig. Maar je bent nooit klaar. Het hele leven is één grote ontdekkingsreis, waarbij het geluk dat er altijd al is zich met je mee ontwikkelt.

Meer lezen? In Jouw Gids naar Geluk beschrijft Eva Kruijs zeven stappen op de weg van geluk: lichamelijke gezondheid, mindset, relaties, zingeving, overvloed, gebeurtenissen waar je niet voor kiest en het volgen van je hart. Lees over nature quests, powerposes, mini-Ikigai, rijkdom zonder geld, cadeautjes uitpakken en echt zijn. En ontdek dat geluk er eigenlijk altijd is.
Bijdrage: Eva Kruis
Eva Kruijs (1985) is gedragswetenschapper, fotografe en schrijfster met een bovengemiddelde interesse in het geluk van mensen. Ze werkte jarenlang in de specialistische gezondheidszorg, had haar eigen coachingspraktijk en schrijft nu over persoonlijke ontwikkeling.
WoMagazine
WoMagazinehttps://www.womagazine.nl
WoMagazine.nl is een Online Healthy Lifestyle Magazine. De doelgroep is iedereen die van de gezonde dingen in het leven houdt en op zoek is naar inspiratie, de laatste gezondheidstips, een gezondere lifestyle en een mindset om zo de kwaliteit van het leven te verhogen.