De zomertijd kan bepaalde uitdagingen met zich meebrengen voor werkende moeders die zowel thuis als in hun professionele leven met kinderen moeten omgaan. Vooruit plannen, vasthouden aan een werk-privéverhouding en overwegen hoe hybride werk moet worden aangepakt, zijn enkele van de door experts aanbevolen oplossingen om burn-out en verhoogde stressniveaus te verminderen.

53% van de vrouwen meldt meer stress, terwijl 46% toegeeft zich opgebrand te voelen op hun werkplek. Aangezien van veel werkende vrouwen, die ook moeders zijn, wordt verwacht dat ze hun beroeps- en gezinsleven in dezelfde hoedanigheid combineren, kan de zomer vanwege de schoolvakanties een nog grotere uitdaging blijken te zijn.

Diana Blažaitienė, een expert op het gebied van werken op afstand en oprichter van Soprana Personnel International, een bureau voor werving en verhuur van personeel, zegt dat er manieren zijn voor vrouwen om hun gezin en professionele tijd in de zomer te beheren en de druk op hun geestelijke gezondheid te verminderen.

Vooraf plannen om mogelijke knelpunten te voorzien

De deskundige raadt aan om de schoolvakanties van tevoren te plannen om de stress te voorkomen die het gevolg is van het omgaan met niet-schoolgaande kinderen tijdens de werkweek.

“Door de tijd tot in de kleinste details in te plannen – maaltijden, activiteiten, speeldata, belangrijke telefoonnummers, contactpersonen voor noodgevallen – zorgt u ervoor dat alle delen van de dag worden geregeld. De kalender of agenda kan ergens worden geplaatst waar het hele gezin het kan zien en ernaar kan verwijzen”, zei mevrouw Blažaitienė. “Maar tegelijkertijd hoeft het plan niet overvol te zijn met activiteiten – één belangrijke taak per dag is genoeg om de stress niet de overhand te laten krijgen op vrouwen.”

Mevr. Blažaitienė beveelt aan om de agenda te delen met de familieleden, vooral kinderen, en hen bondgenoten te maken tijdens de zomervakantie. “Als de kinderen weten wat hun dagelijkse schema is en wat er van hen wordt verwacht, voelen ze zich misschien meer plichtsgetrouw en zijn ze daarom meer bereid om te helpen.”

De noodzaak om hybride arbeidsregels vast te stellen

Flexibel werken op afstand is misschien geen optie voor werkende moeders, omdat dit in sommige gevallen kan betekenen dat ze aanzienlijke professionele groeimogelijkheden mislopen. Tegelijkertijd kunnen ze het gevoel hebben dat ze meer moeite doen op het werk terwijl ze thuis meer verantwoordelijkheden op zich nemen. Hoewel het misschien niet mogelijk is om terug te gaan naar volledig werk op locatie met kinderen die in de zomer op school blijven, is mevrouw Blažaitienė van mening dat er bepaalde regels moeten worden vastgesteld om overbelasting te voorkomen.

“Thuiswerken betekent niet dat een persoon alle huishoudelijke taken tegelijk moet doen. Integendeel, werkende moeders zouden zich aan een strikte werk- en rustverhouding moeten houden en werktaken alleen tijdens kantooruren moeten uitvoeren in plaats van de hele dag de klusjes te doen en ’s avonds laat te werken wanneer iedereen slaapt”, woog de expert. stressniveaus en burn-out, dus mijn advies zou zijn om de gewerkte uren te bewaken en de vereiste limiet niet te overschrijden.”

Kwaliteitsvolle vrije tijd – een prioriteit bij het verminderen van burn-out

Hoewel de zomer niet alleen draait om rust voor werkende volwassenen, is vrije tijd van hoge kwaliteit een must, ongeacht de leeftijd, beweert mevrouw Blažaitienė. “Dit is waar ijverige tijdplanning zijn vruchten afwerpt – het plannen van quality time voor zichzelf alleen kan werkende moeders helpen om die balans tussen werk en privé te vinden.”

De deskundige raadt vrouwen met kinderen aan om de vroege ochtenden of de late avonden alleen voor zichzelf te besteden en iets te doen dat kwaliteit vrije tijd voor hen betekent – dit helpt hen om op te laden en te voorkomen dat ze het gevoel hebben dat hun hele energie gaat naar kinderopvang, huishoudelijke taken en werkprojecten.

Vorig artikelEerste robot geassisteerde knieprotheses succesvol geplaatst in Medische Kliniek Velsen
Volgend artikelAantal soa-tests bij centra seksuele gezondheid neemt weer toe