De granaatappel maakt sinds de bijbelse tijden deel uit van de geschiedenis van de mensheid, zowel in de Exodus als in het oude Babylonische verleden. In feite is de granaatappel een bes, en elke vrucht bevat tussen 200 en 1.400 zaden. Het vruchtvlees dat de zaden bedekt is wat we meestal eten en drinken, en het is supergezond!

Het bevat antioxiderende en ontstekingsremmende stoffen die helpen bij de behandeling van ziekten. Het bevat veel water, heeft lage hoeveelheden vetten en heel weinig calorieën. Rijk aan kalium, calcium, ijzer en fosfor, en bevat tevens mineralen zoals magnesium en natrium.

Voedingswaarden van granaatappel
Granaatappels zijn rijk aan ellaginezuur, een antioxidant en punicinezuur, een omega-5-vetzuur, dat de regeneratie van cellen ten goede komt. Granaatappelsap bevat een grote hoeveelheid van vitamine A, C en E, evenals mineralen zoals calcium, fosfor en kalium, onder anderen.

Voordelen van granaatappelsap voor de gezondheid
Het wordt al duizenden jaren gebruikt om zijn gezondheidsvoordelen in het Midden-Oosten en Azië en bevat veel voedingsstoffen, zoals Quercetin, die het lichaam helpt beschermen tegen diabetes, kanker en hartaandoeningen.

Granaatappelsap helpt de gezondheid van het hart te behouden, omdat het de elasticiteit van de slagaders beïnvloedt en ontstekingen in de bloedvaten vermindert. Het vermindert ook arteriosclerose, een belangrijke oorzaak van hartziekten. Het sap helpt ook het risico op verstopte bloedvaten te verminderen, verlaagt het LDL-cholesterolgehalte en verhoogt HDL.

Hoewel het fructose bevat, verhoogt granaatappelsap de bloedsuikerspiegel niet. Studies hebben aangetoond dat diabetici die gedurende twee weken granaatappelsap dronken geen toename van de bloedglucose vertoonden.

Granaatappelsap wordt al sinds de oudheid gebruikt voor de behandeling van diarree en dysenterie. Het verhoogt de productie van enzymen die helpen bij de spijsvertering. Voeg een lepel honing toe aan een glas granaatappelsap om indigestie te voorkomen.

De antioxidanten in het sap stimuleren de witte bloedcellen, waardoor hun efficiëntie toeneemt. Het sap heeft ook antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen, waardoor bacteriën die in de mond achterblijven worden verminderd en holtes en infecties door stafylokokken worden veroorzaakt. Een dieet dat rijk is aan granaatappelsap, helpt het ouder worden te vertragen door het verminderen van rimpels en lijnen veroorzaakt door blootstelling aan de zon. Het helpt ook bij de regeneratie van de huid, het voorkomen van hyperpigmentatie en ouderdomsvlekken. Een glas granaatappelsap doet wonderen voor je huid. Het zal ook rimpels voorkomen omdat het de aanmaak van collageen verhoogt, wat de stevigheid van de huid handhaaft.

Vorig artikelChiquita stimuleert de bewustwording van borstkanker met een Limited Pink Sticker-serie
Volgend artikelCannabisgebruik en ervaringen studenten in kaart gebracht