Groene klei behoort tot de montmorillonietgroep en is het best bekend onder kleisoorten; het heeft de grootste diversiteit aan elementen zoals ijzeroxide geassocieerd met magnesium, calcium, kalium, mangaan, fosfor, zink, aluminium, silicium, koper, selenium, kobalt en molybdeen. Groene klei heeft therapeutische eigenschappen en is zeer gunstig voor de gezondheid. De kleuring van deze klei is voornamelijk te wijten aan de aanwezigheid van ijzeroxide gebonden aan de andere componenten, gevormd door de afbraak en ontbinding van rotsen. De aanwezige componenten verlenen therapeutische eigenschappen en veel gezondheidsvoordelen. Maar het is niet vanaf vandaag dat de mens van zijn kwaliteiten geniet. Kleien waren één van de vroegste vormen van natuurlijke geneeskunde die de mensheid kent en werden door oude beschavingen gebruikt als medicijn, vooral voor verwondingen.

Waar is groene klei goed voor?
De groene klei heeft een neutrale pH, grote absorberende functie, bestrijdt oedeem, droogt, verzacht, is antiseptisch, bactericide, pijnstillend en genezend. Groene klei kan op veel manieren in het dagelijks leven worden gebruikt, het is zeer geschikt voor een vette en acne huid en voor de productie van producten voor de behandeling van vettig haar; groene klei kan worden gebruikt in het dagelijks leven, maar het zit vaak in gezichtsmaskers, helpen om de vettigheid van de huid te beheersen terwijl deze wordt ontgift. Bovendien kan het mineraal voor hetzelfde doel op de hoofdhuid worden aangebracht; op donkere kringen onder de ogen en cellulitis om ze te verminderen, en zelfs op nagels en nagelriemen; de functie van groene klei in dit geval is om de huid van de regio te beschermen en te hydrateren.

Voor welk huidtype is groene klei het meest geschikt?
Het is de meest effectieve klei voor de vette en acne huid, omdat het uitdrogend werkt, ontstekingsremmend is en een groot absorptievermogen heeft, overtollige olie/vet van je huid opnemen en de talgproductie reguleert. Degenen met een neiging tot droogte moeten deze stof vermijden! Voor dit type huid zijn er alternatieven zoals witte, zwarte en rode klei die de droge huid ten goede komen.

Hoe groene klei op het gezicht te gebruiken
Het mengen van de klei met water is al voldoende. Dit komt omdat het ingrediënt vol zit met voedingsstoffen, die alle genoemde voordelen bieden. Het is de ideale frequentie om het masker eenmaal per week te gebruiken. Lees hier is hoe gemakkelijk het is:

Manier van gebruik:

 • Stap 1: Meng een eetlepel klei met een beetje water in een container tot het een consistente pasta vormt. Als je de hoeveelheid ingrediënten moet verhogen, is dat geen probleem.
 • Stap 2: Breng het mengsel op je gezicht aan met je handen of met behulp van een borsteltje. Maak opwaartse bewegingen en masseer het gezicht goed. Het duurt niet lang voordat het mengsel opdroogt tijdens het aanbrengen!
 • Stap 3: Laat het mengsel 20 minuten werken en spoel het vervolgens af met lauwwarm water totdat al het product is verwijderd. Werk af met je favoriete gezichtscrème.

Hoe groene klei op het lichaam te gebruiken

Indicatie: groene klei is één van de meest gebruikte voor lichaamsverzorging. De aanwezigheid van ijzer speelt een belangrijke rol bij cellulaire ademhaling en elektronenoverdracht, waardoor de huid gehydrateerd, gerevitaliseerd en stevig wordt.

Groene klei die op het lichaam wordt aangebracht, kan verlichting brengen van gewrichts- en spierpijn. Helpt de bloedcirculatie te verbeteren en verlicht buikproblemen. Verwijdert gifstoffen.

Manier van gebruik:

 • Stap 1. Plaats in een container voldoende groene klei en gefilterd water (of een vloeistof naar keuze) om het gewenste gebied te bedekken gebruik hier de verhouding 1: één maat vloeistof voor elke maat groene klei
 • Stap 2. Meng met een spatel tot het een gladde pasta vormt.
 • Stap 3. Smeer op het gewenste gebied (bijv. buik, rug of dijen)
 • Stap 4. Laat het inwerken en verwijder het zodra het droogt; deze kleimasker kan tot 3 keer per week op het lichaam worden gebruikt.

Hoe groene klei op haar te gebruiken

Indicatie: groene klei kan op haar worden gebruikt, vooral die met zeer vette, roos- of seborroe haren. Het aanbrengen van groene klei over de gehele lengte van het haar mag alleen worden gedaan in gevallen van zeer vettig haar. Het is niet alleen beperkt tot de hoofdhuid en de werking op de lokken lijkt erg op wanneer het op het gezicht wordt aangebracht: het klei-haarmasker helpt om vettigheid te reguleren en zelfs de hoofdhuid te hydrateren. Het absorbeert overtollige olie/vet en kalmeert het gebied, waardoor het uiterlijk en de oorzaak van het probleem worden verminderd.

Manier van gebruik:

 • Stap 1. Plaats de klei in een keramische, glazen of plastic container (gebruik nooit een metalen container) en voeg geleidelijk water (gefilterd, gekookt of gedemineraliseerd) toe aan een pasta met lichte consistentie. Niet te vloeibaar, niet te dik (anders is het moeilijk aan te brengen). Gebruik geen metaal om de klei te mengen.
 • Stap 2. Smeer de kleipasta op vochtig haar met een borstel over de gehele hoofdhuid en masseer het haar vervolgens gedurende een paar minuten lichtjes met je vingertoppen in een cirkelvormige beweging. Wrijf niet met de klei over de haren, omdat dit sterke wrijving kan veroorzaken en ze kan beschadigen en ook voorkomen dat de klei langs de lengte van de haren wordt geleid.
 • Stap 3. Laat het klei masker ongeveer 20 minuten inwerken.
 • Stap 4. Grondig spoelen met lauwwarm water.

Tip:
Je kunt het gebruik van klei combineren met plantaardige oliën en etherische oliën die specifiek zijn voor jouw haartype en doel. Je kunt dit groene kleimasker om de 15 dagen op je haar gebruiken

Wat heel belangrijk te weten is dat:
Gebruik altijd glazen of keramische bakjes om de pasta te maken, omdat metalen bakjes de mineralen in de klei kunnen verstoren.

Vorig artikelTweede patiënt in Nederland met COVID-19
Volgend artikelTwee contacten testten positief voor COVID-19