De huidige coronapandemie laat steeds meer het belang van preventieve zorg zien. Zeker nu veel bezoeken aan de huisarts of het ziekenhuis worden afgeschaald of zelfs uitgesteld. Dit geldt ook voor mensen binnen risicogroepen, zoals type 2 diabetes. Daarom slaan ‘Je Leefstijl Als Medicijn’, een stichting gericht op het doorbreken van diabetes2 door middel van leefstijl, en Ancora Health, een tech start-up in de preventieve zorg, de handen ineen. Beide organisaties zetten preventieve zorg in voor diabetes2 remissie. Een belangrijk element hierbij is het nemen van de regie over de eigen gezondheid. Bijna 1 miljoen Nederlanders kampen met diabetes type 2.

Het Nederlandse zorgsysteem is niet ingericht op structurele leefstijlinterventies. Bepaalde ziektes of gezondheidsklachten zijn echter relatief eenvoudig te doorbreken zonder medicatie. Leefstijlgeneeskunde kan worden gezien als een methode om leefstijl gerelateerde oorzaken van een aandoening te achterhalen. TNO-onderzoek bevestigt dat het aanpassen van de leefstijl een substantiële bijdrage levert aan het terugdringen van diabetes2.

Track je eigen gezondheid
Voeding en beweging zijn essentieel voor een goede gezondheid. Het is bekend dat bepaalde etenswaren beter of slechter zijn en dat voldoende beweging bevorderlijk is voor de gezondheid. Toch weten veel mensen niet goed welke stappen genomen moeten worden om de meest gezonde versie van zichzelf te worden óf het proces lijkt zo ingewikkeld dat mensen er niet eens aan beginnen. De trend rondom e-health biedt hierin een uitkomst. Want met relatief eenvoudige aanpassingen in je leefstijl is het al mogelijk om de regie over de eigen gezondheid te nemen.

E-health tegen diabetes2
Het doel van ‘Je Leefstijl als Medicijn’ is om Nederlandse type 2 diabetes patiënten te helpen terug te dringen met behulp van het digitale platform van Ancora Health. Deelnemers van het programma zullen een gepersonaliseerd plan ontvangen, dat gaat helpen om op een gerichte en laagdrempelige manier aan de eigen gezondheid te werken. Dit zal samen komen in een gepersonaliseerd dashboard, dat via een eenvoudige app in te zien zal zijn. Het dashboard zal dagelijkse adviezen geven met betrekking tot onder andere voeding en beweging en gaat direct contact met artsen en coaches gespecialiseerd in preventieve zorg en leefstijl mogelijk maken.

Professor Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum en initiatiefnemer van het Nederlands Innovatiecentrum voor leefstijlgeneeskunde LifeStyle4Health juicht de samenwerking toe: “Op dit moment wordt nog te veel onderschat wat de impact van leefstijl op de gezondheid kan zijn. Want juist hier is veel te halen en wel op een manier die voor veel mensen behapbaar is. Bij leefstijlgeneeskunde is een andere kijk op de zorg nodig. We zullen op een meer holistische wijze naar de mens moeten kijken en de patiënt centraal moeten stellen. E-Health gaat hier een steeds grotere rol in spelen. Dat maakt deze samenwerking tussen ‘Je Leefstijl Als Medicijn’ en Ancora Health bijzonder. Zij maken een belangrijke stap in deze nieuwe visie op de gezondheidszorg.”

Vorig artikel#Koopbijdekapper
Volgend artikelGeen toename van negatieve online ervaringen onder jongeren in coronajaar