Een lijstje met 10 manieren om je relatie te onderhouden

Leuk hé rijtjes. Handig ook. Zo lekker overzichtelijk. Ik ben er gek op en maak ze te pas en te onpas. Zo maak ik lijstjes met to do’s, boodschappen, gespreksvoorbereidingen, administratie, muziek, hersenspinsels en nu dus een lijstje met manieren om je relatie leuk te houden.

Te makkelijk?
Misschien lijkt een lijstje wel te makkelijk voor iets dat zo veelomvattend als een relatie, maar soms helpt het om juist kort en duidelijk te zijn in dit soort dingen. Een lijstje versimpelt, geeft overzicht, houvast en/of richting en dat is precies wat een relatie soms heel goed kan gebruiken. Buiten dat houdt het je beiden scherp, geeft het je relatie richting en wordt je relatie een bewust proces in plaats van een toevallig samenzijn.

De tien manieren
Onderstaand lijstje kun je zien als een checklist als het even niet zo lekker gaat, als verdiepend en leuk gespreksonderwerp tijdens een avondje samen of je kunt het als lat naast je relatie houden om het zo leuk te houden als je het nu hebt? Hier zijn ze:

  1. Heb plezier met elkaar. Weet je nog hoeveel jullie met elkaar en om elkaar lachten toen je elkaar net kende? Haal dat gevoel terug. Lachen maakt alles lichter en je geniet zoveel meer van elkaars gezelschap als je actief plezier hebt samen.
  2. Zorg ervoor dat je een gezamenlijk doel hebt om naartoe te leven, zowel op korte als op lange termijn. Stel jezelf en elkaar vragen als: waar gaan wij samen heen, wat is ons beeld van de toekomst, wat willen wij samen bereiken, waar willen we aan werken? Als je samen bouwt aan je toekomst dan biedt dit perspectief voor je relatie. Je bent beiden betrokken en een plan maakt investeren logisch.
  3. Heb oprechte aandacht voor elkaar. Zie je partner niet alleen als jouw partner die je door en door denkt te kennen, maar ook als mens waarvan jij nog niet alles weet. Luister écht naar elkaar, wees nieuwsgierig, stel elkaar vragen. Zorg ervoor dat je minimaal wekelijks een gesprek hebt met elkaar zonder afleiding, zonder beeldschermen. Eet aan tafel. Ga er samen op uit. Zet de telefoon eens uit. Kijk niet standaard tv. Ga eens wat vroeger naar bed.
  4. Hou de passie en het vuur levend. Bedenk ook in dit geval hoe het was toen jullie elkaar net kenden. Waarschijnlijk kon je niet van elkaar afblijven; maakten tijd, plaats, handigheid niets uit, maar verlangde je vrijwel continu naar elkaar. Dit hoeft niet te verdwijnen, maar kun je zelf terughalen! Maak er tijd voor. Ruimte voor. Doe iets nieuws. Verras elkaar. Wees speels. Hou het spannend of maak het opnieuw spannend. Je seksleven is deels wat je liefdesrelatie anders maakt dan een vriendschappelijke relatie, dus laat dat niet verdwijnen.
  5. Wees elkaars spiegel. Geef eerlijke, maar respectvolle feedback en luister naar wat de ander te zeggen heeft zonder in de verdediging te schieten. Neem plaats in elkaars klaslokaal. Een ander ziet vaak meer van jou dan je zelf ziet. Zie dit als een kans om jezelf te ontwikkelen en tegelijk je relatie te onderhouden of verbeteren.
  6. Besteed voldoende aandacht aan jezelf. Zonder tijd, ruimte en aandacht voor jezelf, kun je er niet 100% voor de ander zijn. Dit klinkt misschien cliché, maar is echt waar. Je bent voor de ander zelfs een leuker mens als je jezelf net zo belangrijk maakt als de ander.
  7. Bedenk goed of je zelf ook voldoet aan de eisen die jij aan je partner stelt. Soms zijn onze verwachtingen van onze partner zoveel hoger dan die we onszelf opleggen. Is jouw ideale partner intelligent, ondernemend, sportief, muzikaal, lief, gepassioneerd, zelfverzekerd, eerlijk, trouw enz? Zorg er dan voor dat je dit zelf ook bent, of probeert er minimaal aan te werken. Ook hiermee maak je jezelf aantrekkelijker voor je partner, wat weer zoveel andere leuke dingen met zich meebrengt!
  8. Niet op de belangrijke dingen, maar zorg ervoor dat alles wat geen discussie hoeft te worden, ook daadwerkelijk geen discussie wordt. Een relatie is geven en nemen en het is soms al ingewikkeld genoeg om de grote lijnen goed te houden. Check daarom bij de kleine dingen of het belangrijk genoeg is om er energie in te steken/aan te geven. Vaak is dat niet het geval en dan kun je die tijd en energie beter steken in dat wat wél belangrijk is. Het wordt er ook vaak een stuk gezelliger van.
  9. Sta er dagelijks even bij stil dat jullie met een reden voor elkaar gekozen hebben. Je bent niet toevallig samen, je hebt er bewust voor gekozen je leven samen te delen. Een leven wat je maar één keer leeft. Je brengt met je partner de meeste tijd door, maakt samen de belangrijkste keuzes en richt je leven samen in. Dat is niet niks, dat is bijzonder en dat jullie dit samen doen is minstens zo bijzonder. Hou dat levend. Hou de reden dat je voor elkaar gekozen hebt levend.
  10. Laat nooit iets liefs onbenoemd. Het is altijd de moeite waard om elkaar een compliment te geven, om elkaar te laten merken dat je bijzonder bent. En het is altijd een goed idee om elkaar te laten weten hoeveel je om elkaar geeft.

Bewustzijn & onderhoud
Natuurlijk is het volgen van een lijstje geen garantie voor een geslaagde relatie. Maar het begint en eindigt met bewust met elkaar bezig zijn. Of je dit nu doet door middel van een lijstje, op een andere manier of dat dit vanzelf gaat. Het kan allemaal. Maar neem elkaar niet voor lief. Ik ben het oneens met de uitspraak: ‘relaties zijn hard werken’, want ik denk dat in een goede relatie veel vanzelf gaat, flowt en nooit als werk hoeft te voelen. Wel denk ik dat iedere relatie onderhoud nodig heeft. En daar zijn deze tien punten dan weer een mooi houvast voor.

Meer lezen? In Jouw Gids naar Geluk beschrijft Eva Kruijs zeven stappen op de weg van geluk: lichamelijke gezondheid, mindset, relaties, zingeving, overvloed, gebeurtenissen waar je niet voor kiest en het volgen van je hart. Lees over nature quests, powerposes, mini-Ikigai, rijkdom zonder geld, cadeautjes uitpakken en echt zijn. En ontdek dat geluk er eigenlijk altijd is.
Bijdrage: Eva Kruis
Eva Kruijs (1985) is gedragswetenschapper, fotografe en schrijfster met een bovengemiddelde interesse in het geluk van mensen. Ze werkte jarenlang in de specialistische gezondheidszorg, had haar eigen coachingspraktijk en schrijft nu over persoonlijke ontwikkeling.

Related Articles