Etherische oliën zijn uiterst geconcentreerde vluchtige stoffen, die volgens hun chemische samenstelling actieve bestanddelen hebben. Afhankelijk van de plant heeft de etherische olie verschillende kenmerken van aroma, kleur en dichtheid. De etherische oliën kunnen verdund worden gebruikt in dragers op de huid, door middel van massages, crèmes, lotions, gel of puur, door inademing. Het doel is om fysiek en emotioneel welzijn te bieden, omdat het verschillende therapeutische chemische componenten heeft.

Onttrokken uit wortels, stelen, schors, bloemen en bladeren van geneeskrachtige planten, ademen de essentiële oliën karakteristieke aroma’s uit. Hoewel de wetenschap nog niet met zekerheid heeft begrepen hoe ze in het lichaam werken, wordt aangenomen dat geïnhaleerde moleculen met de geur van deze oliën zenuwreceptoren in de neus stimuleren. Deze stimulus activeert vervolgens signalen naar de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor emoties en geheugen (amygdala en hippocampus) en speelt een belangrijke rol in onze mentale, fysieke en emotionele gezondheid.

Geschiedenis van aromatherapie en interessante feiten

Al duizenden jaren zijn aromatherapie etherische oliën een belangrijk onderdeel van zelfzorg en medicinale praktijken, gebruikt als parfums, reinigingsmiddelen, zalven en meer.
Uit gegevens blijkt dat sommige van de vroegste beschavingen die het gebruik van aromatherapie aannemen, de Chinezen, Indiërs, Egyptenaren, Grieken en Romeinen zijn.

Meer dan 2500 jaar geleden raadde Hippocrates aromatische baden aan voor algemeen welzijn en gezondheidspreventie. Vanaf het einde van de 19e eeuw begonnen onderzoekers botanische extracten in studies te gebruiken en publiceerden ze hun rapporten in gerespecteerde medische tijdschriften.

Waar zijn de etherische oliën voor?

Het gebruik van etherische oliën is erg populair op farmaceutisch, therapeutisch en cosmetisch gebied. Kruidengeneeskunde en aromatherapie danken hun faam aan het gebruik van geurstoffen. Sommige etherische oliën staan bekend om hun medicinale eigenschappen: Indiaanse kruidnagelolie is een zeer krachtig pijnstillend middel dat veel wordt gebruikt in de tandheelkundige sector; lavendel en maleleuca worden gebruikt als antisepticum.

Op het gebied van cosmetica, dienen ze om producten te parfumeren zoals shampoos, zepen, crèmes en zijn ze ook aanwezig in gematigde doses in verzorgingsproducten.
Etherische oliën zijn overal, zelfs in wasmiddelen en reinigingsmiddelen, die hun aromatische en verzachtende voordelen gebruiken.

Wat zijn de voordelen van Aromatherapie?

Waar wordt aromatherapie voor gebruikt? Aromatherapie is onderzocht met betrekking tot het verbeteren van gezondheidsproblemen op de korte termijn, samen met meer ernstige aandoeningen. Onderzoek toont aan dat iedereen met de volgende gezondheidsvoorwaarden waarschijnlijk baat kan hebben bij aromatherapie:

 • chronische stress of angst;
 • depressie;
 • slapeloosheid en slaapproblemen;
 • spierpijn;
 • gewrichtspijn;
 • luchtweginfecties;
 • spijsverteringsstoornis;
 • PMS of menopauzeklachten;
 • problemen en/of stoornissen van de huid, waaronder insectenbeten, huiduitslag, blauwe plekken, cellulitis of acne;
 • bloedsuikerfluctuaties;
 • vermoeidheid;

Etherische oliën kunnen sederende en stimulerende effecten hebben, evenals positieve effecten op het immuunsysteem en het centrale zenuwstelsel. Onlangs hebben studies met functionele beeldvorming aangetoond dat geurige etherische oliën positieve effecten hebben op het primaire hersendeel, het limbisch systeem genaamd, dat helpt om emotionele reacties en gedrag te beheersen.

De sleutel tot het bereiken van de resultaten van aromatherapie is om zuivere, therapeutisch hoogwaardige oliën te gebruiken in plaats van die met synthetische ingrediënten of geuren. De effectiviteit van aromatherapiepraktijken hangt altijd af van de kwaliteit van de gebruikte oliën, naast de dosering. Hier zijn de voordelen die aromatherapie kan bieden voor je gezondheid en de wetenschappelijke onderzoeken die zijn werking bewijzen.

1. Helpt de slaapkwaliteit te verbeteren
Omdat veel oliën van aromatherapie mensen helpen ontspannen en zich minder gestrest voelen, kunnen ze erg helpen om je slaperig te maken voordat je naar bed gaat. Degenen met slapeloosheid, angst of zelfs rusteloze benen syndroom en opvliegers die ’s nachts ontstaan, kunnen baat hebben bij slaapopwekkende essentiële oliën, zoals lavendel, kamille, roos, vetiver en ylang-ylang-olie.

Probeer een uur of langer voor je gaat slapen, essentiële oliën in je kamer te verspreiden met behulp van een elektronische diffuser of oliebrander.

2. Problemen met de luchtwegen
Bepaalde etherische oliën hebben antiseptische eigenschappen die de lucht helpen vrijmaken van bacteriën en schimmels, die kunnen bijdragen aan ademhalingsproblemen zoals congestie, hoesten of niezen.

Onderzoek toont aan dat het gebruik van citrusoliën in aromatherapiepraktijken de algehele immuun functie kan helpen verbeteren en de vermoeidheid die gepaard gaat met depressieve toestanden kan verminderen.

Etherische oliën voor depressie en citrusolie zijn ook gunstig voor het verbeteren van de geestelijke gezondheid door de stimulatie van het sensorische systeem dat het “olfactorisch systeem” wordt genoemd en dat de reukzin regelt. Naast de verspreiding van de oliën in je huis, kunt je etherische oliën direct uit de fles inademen of een beetje verdund in een basisolie op je borst of nek wrijven zodat je de deeltjes kunt inademen.

3. Verbetert de gezondheid van de huid
Verdunde etherische oliën kunnen op de huid en/of hoofdhuid worden aangebracht om acne, hoofdroos, cellulitis, mycose, jeuk, ontsteking van insectenbeten, huiduitslag of wondgenezing te verminderen. Tea tree olie (Melaleuca alternifolia) is één van de meest populaire oliën voor de behandeling van huidproblemen, omdat het antibacteriële, antiseptische, antischimmel en andere reinigende eigenschappen heeft.

Andere etherische oliën voor de huid (inclusief etherische oliën voor acne) zijn onder andere lavendel, salie, jeneverbessen, citroen, sinaasappel, en wierook.

4. Kan helpen bij het beheersen van symptomen of bijwerkingen van kanker
Aromatherapie wordt door kankerpatiënten voornamelijk gebruikt als zorg tijdens de behandeling, voor stressvermindering of pijnbestrijding of gewoon voor het algemene welzijn. Het is gebruikelijk dat mensen die worstelen met kanker verschillende methoden van aanvullende behandelingen proberen (waaronder massagetherapie, meditatie of acupunctuur), waarbij etherische oliën kunnen worden gebruikt. Verschillende etherische oliën zijn in staat om de symptomen geassocieerd met kanker te verminderen, zoals misselijkheid, vermoeidheid en pijn, depressie en slapeloosheid. Etherische oliën die kunnen helpen bij het behandelen van kankersymptomen of bijwerkingen, veroorzaakt door kankerbehandelingen, zijn: wierook, gember, lavendel, geranium, roos, neroli, salie en salvia.

5. Verbetert de spijsvertering en vermindert misselijkheid
Etherische oliën, zoals gember, kurkuma, grapefruit, munt, citroen, kamille en eucalyptus kunnen helpen maagzuur te verminderen, zweren, misselijkheid, indigestie, ochtendmisselijkheid of maagpijn als gevolg van PMS.

Let op: etherische oliën zijn geen medicijnen, en bij medische behandelingen mogen ze alleen als hulpstoffen worden gebruikt. Etherische oliën mogen niet worden ingenomen.

Vorig artikelNieuw: Online ondersteuning bij afbouwen antidepressiva
Volgend artikelEen gezonde schoollunch en meer bewegen op de basisschool helpen in de aanpak van overgewicht