Aromatherapie kan in je voordeel werken en meer plezier in je leven brengen. Iedereen die bijvoorbeeld ooit mandarijn schil heeft geroken, weet dat het aroma verfrissend is en een goed gevoel overbrengt. Terwijl je deze tekst leest, moet je aan de vrucht hebben gedacht en je herinnert je de geur zeker.
Het doet je watertanden als je over deze vrucht nadenkt; dit gebeurt als gevolg van ons reukgeheugen, dat herinneringen en emoties oproept die uit de kindertijd kunnen komen of de eerste keer dat we deze geur in ons leven roken.

Etherische oliën die bekend staan als citrus, beschouwd als etherische oliën van geluk, hebben het vermogen om onmiddellijk vreugde in ons lichaam te stimuleren. Het lichte verfrissende en zoete aroma stimuleert ontspanning, vreugde, plezier, onthechting en maakt ons aan het lachen, waardoor de symptomen van stress, angst en depressie worden verminderd.

Lees hieronder andere essentiële oliën die vreugde en plezier in je leven brengen:

1. Rozemarijn etherische olie
Als je de hele dag last hebt van moedeloosheid en sufheid, neem dan een fles etherische olie van rozemarijn mee! Het is stimulerend, gaat apathie en vermoeidheid tegen en helpt ook om de concentratie vast te houden. In lichamelijk opzicht verlicht het hoofdpijn en migraine, is het goed voor artritis en stimuleert de bloedsomloop.

2. Basil etherische olie
Het is de essentiële olie van persoonlijke kracht; het bevordert vertrouwen, houding, mentale helderheid, kracht om beslissingen te nemen en uitdagingen en aanwezigheid in het hier en nu aan te gaan. Het wordt veel gebruikt bij mensen die lijden aan een bipolaire stoornis, panieksyndroom, fobieën en angst.

3. Geranium etherische olie
Dit is de essentiële olie van een vrouw. De aromatische componenten van de etherische olie van geranium werken positief op de hormonale dynamiek en zorgen voor de balans tussen progesteron en oestrogeen. Deze balans helpt verdriet en stemmingsinstabiliteit te verminderen, die optreden tijdens premenstruele spanning en ook tijdens de menopauze of andere situaties waarin vrouwelijke hormoon oscillaties optreden. Naast het verlichten van de emotionele symptomen, veroorzaakt door de onbalans in de hormoonproductie, verlicht het gebruik van geranium vermoeidheid, vocht retentie en slaapstoornissen.

4. Sinaasappel etherische olie
Geëxtraheerd uit de schil van de sinaasappelfruit Citrus aurantium dulcis; deze etherische olie heeft een zeer aangenaam zoet citrus aroma van de vrucht zelf. Het staat bij veel aromatherapeuten bekend als gelukkige olie, dat wil zeggen olie van geluk, in vrije vertaling. Bovendien brengen citrus aroma’s over het algemeen dit vermogen om vreugde te bieden, waardoor een lichte en delicate sfeer wordt gecreëerd.

Noodzakelijke voorzorgsmaatregelen die je moet nemen:
Je mag jezelf niet blootstellen aan de zon na het gebruik van etherische oliën van citrusvruchten, omdat deze lichtgevoelig zijn en vlekken op de huid kunnen veroorzaken. Gebruik altijd een crème of basisolie. Omdat het stimulerende oliën zijn, worden ze mogelijk niet aanbevolen voor mensen met hypertensie, epilepsie of zwangere vrouwen. Raadpleeg altijd een aromatherapeut voordat je etherische oliën gaat gebruiken.

Foto: Silviarita
Vorig artikelNieuw informatiecentrum over voedingssupplementen
Volgend artikelKnelpunten en oplossingen harm reduction-voorzieningen in kaart gebracht