Bewuster worden, waarom zou je? 5 redenen en 1 tip

Bewustwording is best gedoe. ‘Mindful’ in het leven staan en ten volle leven; het klinkt best aantrekkelijk. Maar ja, daar moet je wel wat voor doen… Het kost je veel aandacht en tijd en je komt nogal wat emoties tegen onderweg. En als je eenmaal het bewustwordingspad bent ingeslagen, is er ook geen weg meer terug! Kortom; je kunt er maar beter verre van blijven. En toch wens ik iedereen een groeiend bewustzijn toe. Het levert je namelijk zoveel op: (1) innerlijke rust, (2) liefdevollere relaties, (3) betere contacten, (4) zin in leven en werk, en (5) weerbaarheid tegen de onvermijdelijke ‘shit’ van het leven.

 1. Innerlijke rust
  Als je meer in contact komt met je werkelijke gevoelens, ideeën en verlangens, voel je de rust diep van binnen steeds meer toenemen. Als een anker in jezelf, dat zorgt voor stabiliteit, in de chaotische wereld om je heen. Door regelmatig stil te staan bij jezelf word je je ook bewuster van de ballast uit je verleden en kun je je ervan gaan bevrijden. Het wordt steeds duidelijker welke gevoelens en overtuigingen bij het ‘nu’ horen en welke overblijfsels zijn uit je jeugd, die je nu alleen maar in de weg zitten.
 1. Liefdevollere relaties
  Als je je steeds bewuster wordt van je werkelijke behoeften en verlangens, werkt dat positief door in je liefdesrelaties. Door je verlangens ook nog uit te spreken naar je liefdespartner(s) – tja, waarom zou je je beperken tot één ?! – zul je merken dat de kans een stuk groter wordt dat je krijgt wat je wilt!
 1. Betere contacten
  Door bewust stil te staan bij je verhouding met jezelf en met je familieleden, vrienden, collega’s of vreemden, kom je er achter welke contacten goed voor je zijn en welke niet. Dan ontdek je bijvoorbeeld dat je energie verliest door liefde, bevestiging of verbinding te zoeken bij mensen die het je niet kunnen of willen geven. En we zijn zó geneigd om dat te doen… Wie is de persoon waar jij veel tijd en aandacht aan besteedt en die jou steeds weer teleurstelt en verdriet doet? Door je aandacht te richten op personen van wie je juist energie krijgt, neemt de kwaliteit van je contacten toe.
 1. Zin in leven en werk
  Door te onderzoeken wat je werkelijk wilt in dit leven, maak je keuzes die bij je passen. Hoeveel tijd besteed je nu aan activiteiten die je zelf niet zinvol vindt? Waar je alleen maar moe van wordt? Als je doet wat goed bij je past, waar je energie van krijgt, geeft het jou en je leven zin.
 1. Weerbaarheid tegen de ‘shit’ van het leven
  Door bij je ervaringen, zeker ook de lastige of pijnlijke, stil te staan, kun je ervan leren. Je ontwikkelt inzichten in jezelf, in het leven en in de wereld om je heen. Die wijsheid zal je van dienst zijn als je weer geconfronteerd wordt met iets lastigs. Want laten we eerlijk zijn, hoe positief je ook in het leven staat, met tegenslagen, ziekte en dood krijgen we allemaal te maken. Dat is deel van ons bestaan. Door ook het ‘lijden’ in het leven bewust te doorleven, door de pijn en het verdriet aan te gaan, hoef je niets te onderdrukken en kun je ten volle leven. Je zult je steeds (veer)krachtiger voelen.

Hoe dan?
Ieder heeft zo zijn of haar eigen pad te lopen in het leven en dat geldt zeker voor de manier waarop je je bewustzijn ontwikkelt. In wezen draait het om helderheid omtrent de vraag: Hoe verhoud ik mij tot mijzelf, tot anderen en tot de wereld om mij heen? Er zijn allerlei manieren om ermee bezig te zijn: coaching, meditatie, yoga, een training of een goeroe volgen, boeken lezen en noem maar op. Het STOPmodel van Karen Walthuis is een eenvoudig handvat dat je er ook bij kan helpen:

STapje terug en
STil worden

Observeer:
je gedrag (wat doe ik?)
je gedachten (wat denk ik?)
je gevoelens (wat voel ik? wat is mijn behoefte?)

Pak dan de draad weer op

Stapje terug en stil worden
Het gaat erom even uit de situatie te stappen. Alsof je naast de snelstromende rivier gaat staan en vanaf de oever toekijkt hoe het water langs stroomt. Zo schep je enige afstand tot de situatie, waardoor je contact kunt maken met je zelf, met je innerlijke wereld. Je kunt dat stapje terug fysiek doen, maar ook in gedachten. Bijvoorbeeld als je tijdens een gesprek of vergadering irritatie of onzekerheid voelt opkomen. Het kan een paar minuten duren, maar ook veel langer, bijvoorbeeld als je een wandeling maakt of een meditatie doet.

Observeer je gedrag, gedachten en gevoelens
Nadat je je vanaf dit afstandje hebt afgevraagd ‘waar ben ik nou eigenlijk mee bezig?’, keer je je blik naar binnen en observeer je wat er zich in je afspeelt. Dat kan met je ogen dicht, maar ook terwijl je gewoon rustig voor je kijkt. Alsof je een derde oog naar binnen richt. Er komen en gaan gedachten. Je hoeft er niets mee, behalve ze waar te nemen. Door je gedachten zo te bekijken, wordt er meestal een orde of essentie zichtbaar. Of je ziet opeens de irrationaliteit van bepaalde gedachten. Dan richt je je aandacht op je gevoelens, neigingen en sensaties. Blijf er met je aandacht bij, zonder er iets van te vinden. Je hoeft er niets mee. Je voelt wat je voelt. Zo hoor je vanzelf de boodschap van je gevoel. Onder je gevoel verschuilt zich een behoefte: een vervelend gevoel duidt op een onvervulde en een lekker gevoel op een vervulde behoefte.

Pak dan de draad weer op
Als je dan weer in de situatie of de waan van de dag stapt, zul je ervaren dat het anders aanvoelt. Dat jij anders voelt en denkt. Helderder. Relaxter. Krachtiger.

Eigenlijk zijn de coachingsgesprekken die Karen voert ook één grote STOP, waarbij ze de coachee help om zijn of haar eigen gedrag, gedachten en gevoelens te onderzoeken. In haar boek Hoe word ik echt rijk? – een friss kijk op ons moderne bestaan staan 30 vormen van STOPs beschreven. Als je het boek rechtstreeks bij haar bestelt, zet ze er graag een opdracht voor je in.

Bron: Karen Walthuis is een filosofische psycholoog, coach, trainer, spreker en schrijver van o.a. Hoe word ik echt rijk? – een frisse kijk op ons moderne bestaan en Leven met de handrem eraf – coach jezelf door iedere crisis. Ze inspireert mensen hun geest en hart wat verder te openen, omdat dit het (samen)leven zoveel prettiger maakt.

Related Articles