Alles wat je moet weten over gembershots

Gembershots zijn hot, letterlijk en figuurlijk. Deze pittige en lekkere drankjes veroveren de harten van vele gezondheidsfanaten. De geneeskrachtige werking van gember is al eeuwen bekend en wordt nu door de gembershots toegankelijk gemaakt. In dit artikel lees je alles wat je over gembershots moet weten.

Wat zijn gembershots?
Een gembershot heeft niets met sterke drank te maken. Het is een pakkende benaming voor een gezond drankje. Een gembershot wordt gemaakt van het sap van verse gemberwortel. Je kunt dit sap puur drinken maar er zijn ook allerlei gembershot recepten in omloop. Zo wordt het gembersap vaak verdunt met wat citroen- of sinaasappelsap. Hieraan kunnen eventueel nog kruiden aan worden toegevoegd, zoals Cayennepeper of kurkuma. Om het gembershot zoet te maken kan er eventueel nog honing aan worden toegevoegd.

Je kunt gembershots zelf maken met behulp van een slowjuicer. Niet iedere slowjuicer is geschikt voor het maken van gembershots. De motor van de juicer moet sterk genoeg zijn om de, vrije harde, gemberwortel fijn te malen, zonder dat deze vastloopt. Wil je zelf gembershots gaan maken check dan eerst even of je slowjuicer hiervoor geschikt is omdat je anders schade aan je apparaat kunt krijgen.

Andere optie is om gembershots te kopen. In sommige supermarkten zijn gembershots te koop, maar deze zijn niet zo geconcentreerd als de shots die je in gespecialiseerde webshops kunt kopen. Gembershots uit de supermarkt bevatten vaak ook toegevoegde suikers. Maar een gembershot, uit de supermarkt, is zeker een goede optie voor je eerste kennismaking met deze drankjes.

Wat is gember?
Gember is een kruid. Het is één van de meeste gebruikte kruiden ter wereld. Van gember wordt ook poeder gemaakt, het wordt dan ook wel Djahé genoemd. Samen met kardemon en kurkuma vormt gember de basis van het geelgekleurde kerriepoeder.

Gember wordt al zeker 5.000 jaar, in India en China, als geneeskundig kruid gebruikt. In de eerste eeuw werd gember door de Romeinen naar de Mediterrane regio’s gehaald. Zij gebruikte gember bij griep, maag- en darmproblemen, spijsverteringsproblemen en spierpijn. Nog altijd is gember één van de meest verhandelde kruiden.

Gezondheidsvoordelen van gembershots
Gember wordt al eeuwen als medicinaal kruid gebruikt en er is veel onderzoek verricht naar de effecten op de gezondheid van dit kruid.

Gezondheidsvoordeel 1: versterkt het immuunsysteem
Gember staat vooral bekend als kruid wat het immuunsysteem versterkt. Dit is te danken aan de anti-inflammatie en antioxidant werking. Dit heeft gember te danken aan de bioactieve component gingerol, waar het rijk aan is.

Gember heeft sterke antivirale en antibacteriële eigenschappen. De combinatie met citroensap en honing versterken de antivirale en antibacteriële eigenschappen nog verder, vandaar dat je deze ingrediënten vaak terugziet in gembershots.

Gezondheidsvoordeel 2: helpt bij het afvallen
Veel afslankpogingen mislukken door hongergevoelens. Hoe groot de wilskracht ook is, na verloop van tijd zal iedereen toegeven aan de hongergevoelens. Gember kan het afslankproces ondersteunen omdat dit kruid helpt om langere tijd, na de maaltijd, een voldaan en vol gevoel te hebben. Hierdoor blijven hongergevoelens langer uit en is de periode tussen twee maaltijden beter te overbruggen zonder naar snacks te hoeven uitwijken.

Gember verhoogt ook het thermische effect van voedsel. Zo verbrand je meer calorieën tijdens het verteren van je maaltijd.

Gezondheidsvoordeel 3: helpt tegen menstruatiepijn
Gember wordt al eeuwenlang ingezet bij menstruatiepijn. Naar verluid helpt gember net zo goed tegen menstruatiepijn als de pijnstiller Ibuprofen.

Gezondheidsvoordeel 4: helpt bij misselijkheid
Gember wordt ook al eeuwen gebruikt bij misselijkheid. Het voorkomt ook overgeven door misselijkheid zoals bij reisziekte het geval is. Gember wordt veel gebruikt bij reisziekte maar ook bij ochtendmisselijkheid (al dan niet door zwangerschap) of misselijkheid als gevolg van chemotherapie.

Het voordeel van gember tegen misselijkheid is dat het geen bijwerkingen heeft.

Gezondheidsvoordeel 5: rijk aan voedingsstoffen
Naast de bioactieve stof gingerol bevat gember tal van voedingsstoffen die de gezondheid ondersteunen. Een gembershot bevat de volgende vitaminen: vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E en K. En de volgende mineralen en spoorelementen: magnesium, ijzer, jodium, fosfor, calcium, kalium en zink.

Gezondheidsvoordeel 6: beschermt de maagwand
Gember beschermt de maagwand. Zo wordt de kans op maagzweren, buikpijn en brandend maagzuur lager.

Gezondheidsvoordeel 7: dood schimmels
Gember is dood ziekteverwekkende schimmels en helpt zodoende schimmelinfecties te voorkomen.

Gezondheidsvoordeel 8: regulatie van de bloedsuikerspiegel
Voor de gezondheid is een stabiele bloedsuikerspiegel ontzettend belangrijk. Veel chronische ziekten zijn direct of indirect het gevolg van hoge bloedsuikers en te veel schommelingen in de bloedsuikers. Het bekendste voorbeeld is diabetes type 2 wat het gevolg is van een bloedsuikerspiegel die jarenlang te hoog is geweest. Maar ook hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer vloeien voort uit te hoge bloedsuikerspiegels.

Een hoge bloedsuikerspiegel is zo gevaarlijk voor de gezondheid omdat dit schade toe brengt aan de zenuwen en bloedvaatjes. Met gember is de bloedsuikerspiegel beter stabiel te houden en worden de pieken in de bloedsuikers afgevlakt. Dit is direct merkbaar aan het energieniveau en op de langere termijn wordt het risico op chronische ziekten lager.

Gezondheidsvoordeel 9: verlaagt cholesterol
Als we over cholesterol praten dan maken we het onderscheid tussen het LDL- en het HDL-cholesterol. Het LDL-cholesterol staat bekend als het slechte cholesterol en HDL als het goede. Voor een goede gezondheid is het van belang dat het LDL-cholesterol laag is en het HDL cholesterol juist hoog. Het HDL cholesterol ruimt namelijk het slechte LDL-cholesterol op, zodat er geen plaque in de aderen kan ontstaan. Gember verlaagt het slechte LDL-cholesterol zodat het cholesterolprofiel gunstiger wordt.

Gezondheidsvoordeel 10: goed voor de cognitieve functies
Gember verbetert het geheugen en het reactievermogen.

Bijdrage: Happyhealthy
Vorig artikelHogere accijns op sigaretten betekent minder rokers
Volgend artikelCEG: zet reëlere verwachtingen centraal bij doorontwikkeling nieuwe couveusetechnologie