Nervositeit, angst, alertheid; niets anders kunnen bedenken; moet constant informatie over het coronavirus zien en horen; moeite met het uitvoeren van dagelijkse taken. Ongeacht wat je angst veroorzaakt, deze gevoelens zijn mogelijk niet zo gunstig, dus het is belangrijk om te weten hoe je deze symptomen kunt herkennen. Naast conventionele medicijnen zijn er enkele mentale en lichaamstherapieën die ook helpen bij het omgaan met overdreven nervositeit. Lees meer over therapeutische benaderingen die ons kunnen helpen om angst onder controle te houden.

1. Concentreer in het heden
Beleef het en geniet er elk moment van. Mediteer, maak je geest leeg, corrigeer je ademhaling en laat positieve energie binnenkomen, laat negatieve energie los.

2. Fysieke activiteiten
De meest gebruikelijke manier om angst onder controle te houden, is door te oefenen. Het beoefenen van fysieke activiteiten helpt bij het omgaan met angststoornissen, omdat het de productie van serotonine verhoogt, een stof die het gevoel van genot verhoogt. Het verlicht ook het gevoel van angst veroorzaakt door angst. Bovendien worden door lichaamsbeweging noradrenaline en serotonine, die de stemming in balans houden, gestabiliseerd.

3. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan
Voedingsmiddelen met deze voedingsstof helpen bij de vorming van serotonine, de stof van genot. Zij is een van degenen die verantwoordelijk zijn voor het verbeteren van de stemming en het geven van een gevoel van welzijn. Tryptofaan komt vooral voor in eiwitten, zoals vis, eieren of fruit zoals bananen en avocado.

4. Probeer je dagelijkse stress te verminderen
Mensen met een neiging tot angst moeten hun dagelijkse stress verminderen en er zijn verschillende manieren om dit te doen. Voor degenen die sneller gestrest zijn, wordt naast meditatie ook yoga aangeraden. Veel patiënten met angst hebben ook baat bij alternatieve behandelingen zoals homeopathie en het gebruik van Bachbloesems.

5. Focus op je ademhalingscontrole
Het geheim zit misschien in een simpele vangst en ontsnapping van lucht. Wanneer je je angstig voelt, maak je gedachten dan leeg en focus je alleen op je ademhaling. Vertraag en probeer het ritme beetje bij beetje te normaliseren. Herhaal het proces zo vaak als nodig is.

6. Vermijdt het hebben van negatieve gedachten
Het gevoel dat een angststoornis met zich meebrengt is al erg genoeg, dus vermijdt het aantrekken van nog meer negatieve gedachten, die niets toevoegen. Soms is het natuurlijk niet alleen een kwestie van willen. Het belangrijkste is dat je probeert je positiviteit uit te oefenen.

7. Ontspan voor het slapengaan
Vermijd activiteiten die veel aandacht vereisen voordatje gaat slapen, omdat ze aangename uren slaap kunnen verwijderen. Neem in plaats daarvan een ontspannend bad, trek comfortabele kleding aan en ga op bed liggen om te genieten van een goed boek of een comedyserie te kijken.

Foto: Graeyhawk
Vorig artikelMycotoxinen in voedselketen van mens en dier in beeld
Volgend artikelZonnige start lente: voorkom verbranding